Fries

Ja, du kan godt spise pommes frites én gang i uka

Ernæringseksperten gir tommel opp, med et par forbehold.

Frisch fritierte Pommes mit Ketchup auf Holz untergrund Foto: Christian Fischer - Fotolia
Frisch fritierte Pommes mit Ketchup auf Holz untergrund Foto: Christian Fischer - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du blant dem som elsker fries, pommes frites, chips? Kjært barn har mange navn, men uansett hva du kaller dem: Dette er en skikkelig gladnyhet til deg!

For du er sikkert klar over at fries ikke er den sunneste karbo-varianten du kan fylle tallerkenen med. Det finnes langt bedre alternativer, som for eksempel kokte poteter, fullkornspasta, villris og så videre. 

Men ...  det er jo så godt med fries da!

Helt ok én gang i uka

Og her kommer en hyggelig beskjed til deg som elsker fries: Ernæringseksperten mener det er helt greit å spise dem én gang i uka, men da bør det være fries som stekes i ovnen, ikke fries som friteres i olje, av typen du får på gatekjøkkenet eller McDonald's.

EKSPERTEN: Kari H. Bugge er ernæringsfysiolog hos Grete Roede AS. Foto: Axel Bauer
EKSPERTEN: Kari H. Bugge er ernæringsfysiolog hos Grete Roede AS. Foto: Axel Bauer Vis mer

- Det finnes mange måter å lage friterte poteter på. Den verste varianten er potetene som er i frityr til de er gjennomstekte, som kan inneholde opp mot 20 gram fett per 100 gram.

- Så er det potetene som tilsettes litt druesukker i skyllevannet før de friteres for å få den gylne fargen, som flere av de store produsentene gjør. Og så har man forskjellige typer frosne potetprodukter, der flere i utgangspunktet har nokså lavt fettinnhold, under 5 gram, forklarer Kari Bugge,  fagsjef i Grete Roede AS. 

- Den sistnevnte varianten kan godt inngå i et kosthold, men da bør man huske at den ikke trenger å tilsettes mer olje – i tillegg til å begrense bruken av salt. Spiser du poteter 2-3 ganger i uken kan denne varianten godt være en av disse.

Fries + fet mat = sant?

- Men så er det neste spørsmålet: Hva spises til disse potetene? Hvis de skal spises sammen med en hamburger eller annen fet mat er det kanskje ikke så lurt å spise dette ukentlig likevel, men hvis det spises sammen med et stykke rent kjøtt, fisk eller kylling i tillegg til mye grønnsaker, er det greit. 

- Et annet aspekt er om de friterte potetene spises sammen med mye salt og ketchup. Da blir porsjonsstørrelsen fort stor fordi du sitter og dypper de salte friesene i den litt søte ketchupen, sier eksperten. 

DROPP DISSE: Fries fritert i olje kan ineholde opptil 20 prosent fett, så styr unna denne varianten. Foto: Jack Jelly - Fotolia
DROPP DISSE: Fries fritert i olje kan ineholde opptil 20 prosent fett, så styr unna denne varianten. Foto: Jack Jelly - Fotolia Vis mer

Hvis du velger fries som ovnsstekes, er obs på mengden fries du spiser, hvordan du salter den, og hva du spiser den til er det altså greit å ty til fries én gang i uka. 

- Så kan du spise kokte eller bakte poteter de andre «potetdagene», og variere med pasta og ris resten av uken. Bønner og linser er også et mettende og sunt alternativ, poengterer Bugge.

LES OGSÅ: Middagene kroppen din vil takke deg for

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer