Muskler

Ja, du kan «legge på deg» av trening

Muskelmasse, dehydrering og matinntak spiller en sentral rolle.

VEIER MER: Det er faktisk mulig å gå opp i vekt etter at du har begynt å trene. En av de mest vanlige årsakene til en eventuell vektoppgang er en økning i muskelmasse. Muskler veier nemlig mer enn fett.  Foto: All Over Press/Image Source
VEIER MER: Det er faktisk mulig å gå opp i vekt etter at du har begynt å trene. En av de mest vanlige årsakene til en eventuell vektoppgang er en økning i muskelmasse. Muskler veier nemlig mer enn fett. Foto: All Over Press/Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er flere gode grunner til å trene, og i tillegg at det gir bedre helse er det en klar fordel at det ofte gir en strammere og gjerne litt slankere kropp.

Det er imidlertid ikke alltid slik at nålen på badevekten din går ned når du begynner å trene.

Selv om det kan høres merkelig ut, er det faktisk mulig å oppleve det motsatte også – at du «legger på deg».

Dette kan, naturlig nok, være ganske forvirrende og fortvilende for de som begynner å trene for å gå ned i vekt, og det er nok mange som lurer på hva de gjør galt.

LES OGSÅ: Så mange kalorier forbrenner du uten trening

Muskler veier mer enn fett

Svaret her er at det ikke er sikkert at du gjør noe galt i det hele tatt.

Når du trener – og da særlig styrke, er det naturlig at kroppen danner mer muskelvev/muskler. Og ifølge KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe veier faktisk muskler mer enn fett.

- Muskler veier cirka 20 prosent mer enn fett, og kan derfor ha en innvirkning på vekten din, har hun tidligere uttalt.

Mer muskler vil altså kunne føre til at kroppsvekten din går opp, selv om fettprosenten går ned.

Etter hvert vil du merke at dette jevner seg mer ut. Dersom du akkurat har begynt å trene, eller plutselig gått over til å trene mye styrke, kan det nemlig være at du produserer muskelmasse raskere enn du brenner fett.

Musklene øker imidlertid fettforbrenningen, og med tiden vil de begynne å «spise» på fettlageret. Først da vil du kunne merke det på vekten.

LES OGSÅ: Så ofte kan du trene

Drastisk slanking går utover musklene

Sammenhengen mellom muskelmasse og fettforbrenning er med andre ord viktig for å kunne gå ned i vekt, og det er derfor drastiske kalorikutt i kombinasjon med trening ikke er særlig lurt.

Går du for raskt ned i vekt mister du nemlig ikke bare det uønskede fettet, men også muskler. Og det er, som nevnt, i muskulaturen mesteparten av forbrenningen ligger.

Et for hurtig vekttap kan altså gi deg en lavere forbrenning, som øker risikoen for å gå opp i vekt etterpå – også kjent som jojo-slanking.

LES OGSÅ: Matmoms? Da bør du bygge muskler

Hold deg hydrert

Det er ikke bare økt muskelmasse som kan få vektnåla til å gå oppover etter at du har begynt å trene.

En annen ting som er veldig viktig å huske på når du er fysisk aktiv, er nemlig at du holder kroppen hydrert.

Bare det å være bittelitt dehydrert når du trener kan gjøre at kroppen går i «overlevelsesmodus» og holder tilbake vann. Og dette ekstra vannet i kroppen vil kunne få det til å se ut som du har gått opp i vekt.

LES OGSÅ: Så mye vann bør du drikke når du trener

Pass på hva du spiser

Sist, men ikke minst, kan en eventuell vektøkning skyldes det du putter i munnen etter treningsøkten din.

Det er en kjent sak at trening øker appetitten, og jo hardere og lengre du trener, desto mer energi trenger kroppen for å holde seg i gang.

Selv om du har svidd av flust med kalorier under økten, betyr imidlertid ikke dette at du kan hive i deg uendelige mengder med sportsdrikk, barer, pizza, sjokolade, eller vanlig mat for den saks skyld.

Ønsker du at treningen skal hjelpe deg ned i vekt må det nemlig være en viss balanse mellom matinntak og kaloriforbruk. Skal du ned i vekt bør du være i svak negativ energibalanse, altså at du forbrenner mer enn du spiser (men ikke kutt for mye – da vil det gå utover musklene).

Skal du imidlertid stramme opp kroppen, bygge muskler og komme i bedre form, er imidlertid nok mat helt nødvendig for å oppnå resultatene du ønsker.

LES OGSÅ: Drikken du bør få i deg etter trening

Viktig med riktig næring

Trening og matinntak kommer altså an på målet med treningen din, men som Ina Garthe tidligere har fortalt, er det uansett helt elementært at kroppen får litt næring etter en tøff økt.

For å unngå en voldsom sultfølelse er det viktig at du får i deg nok energi gjennom hele dagen, fra gode næringskilder. Derfor har Garthe utarbeidet et eksempel på en dagsmeny som gir deg alt kroppen din trenger:

KLIPP UT OG HENG PÅ KJØLESKAPET:
07.00. Frokost: Havregryn med frukt og melk og ett glass juice.
09.30. Mellommåltid: ett knekkebrød med hvitost og skinke og en banan.
12.00. Lunsj: Grove brødskiver med leverpostei, paprika, kalkunpålegg, en gulrot og te.
14.30. Mellommåltid: Smoothie.
17.00. Middag: Grillet kylling med ris og salat m/dressing og vann.
20.00. Kvelds: Grove skiver med makrell i tomat og Biola/kulturmelk.

Spis dette før trening

Her er Inas forslag:
• fruktsalat med yoghurt og nøtter
• banan med peanøttsmør
• en sportsbar med havre og rosiner
Husk at selv om maten er sunn, er den ikke nødvendigvis egnet som oppladning til trening. Høykonsentrerte proteinkilder eller veldig fet mat tar lenger tid å forbrenne. Hvis du skal trene kondisjon kan slik mat faktisk føre til at kroppstemperaturen øker ytterligere.

En annen god huskeregel er at jo nærmere opptil en fysisk aktivitet, jo mindre porsjoner mat. Propper du i deg før trening må kroppen jobbe mer fordøyelsen enn for musklene.

Trener du hardt, husk å spise proteiner både før, under og etter trening.

LES OGSÅ: Så mye karbohydrater trenger du når du trener

Spis dette etter trening

Garthe anbefaler at du forsøker å spise kveldsmaten innen time etter trening hvis du ønsker å gå ned i vekt.

– Da bør du spise noe sånt som kornprodukter med melk, yoghurt eller biola. Smoothie er også et godt alternativ, eller grove brødskiver/knekkebrød med proteinrikt pålegg, som ulike skinker, sier Garthe.

Hvis du trener til andre tider av døgnet bør du lese denne artikkelen, her får du tips om hvilken treningsmat du bør velge om du trener for eksempel på morgenen eller midt på dagen.

LES OGSÅ: Ikke drikk for mye sjokolademelk etter trening

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer