øl

Ja, øl kan være sunt

Gir deg B-vitamin, fremmer restitusjon etter trening, og kan forebygge lungebetennelse, viser forskning.

JA TAKK: Litt øl gjør ingen skade. Det kan faktisk holde infeksjoner på avstand. Foto: PantherMedia / Cathy Yeulet
JA TAKK: Litt øl gjør ingen skade. Det kan faktisk holde infeksjoner på avstand. Foto: PantherMedia / Cathy Yeulet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi hører stadig at vin er bra for oss. Drikken senker kolesterolet, er bra for hjertet og forebygger visse krefttyper.

Men hva med øl?

Har positive effekter

Joda, dette gylne brygget har også egenskaper som kan ha positiv effekt på helsa vår.

For det første inneholder øl en god del av vitaminet B6, som er bra for hud og hår. I tillegg kan øl (én gang i blant) være en fin tørsteslukker etter en hard treningsøkt.

Ølet gjenoppretter nemlig væskebalansen, og inneholder karbohydrater og polyfenoler. Etter en lang og hard økt trenger kroppen karbohydrater. Og polyfenoler har vist seg å hjelpe kroppen å nedkjempe virus og infeksjoner.

GODT I GLASSET: En halvliter eller to i godt lag gjør ingen skade, men ikke overdrik alkoholinntaket. Foto: Thinkstock.com
GODT I GLASSET: En halvliter eller to i godt lag gjør ingen skade, men ikke overdrik alkoholinntaket. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Kan hjelpe mot RSV-infeksjon

Det er ølets infeksjonsforebyggende egenskaper en ny studie gjort i Japan har sett nærmere på.

Forskerne fant blant annet ut at stoffet humulone, som finnes i humle, kan forebygge RSV-infeksjoner, skriver Huffingtonpost.com. RSV er en virustype som angriper åndedrettsystemet, og gjør at vi hoster, får rennende nese og sår hals.

Det skal sies at denne japanske studien var finansiert av et stort japansk bryggeri, og de har selvsagt egeninteresse av resultatene.

Det skal også drikkes veldig mange øl for å få i seg nok humulone til at det hjelper, men forskerne mener det er interessante funn, og bryggeriet har uttalt at de nå vil utvikle produkter - også alkoholfrie - som inneholder mer av det gunstige stoffet.

Litt alkohol er braHvor mange øl pleier du å drikke på en kveld?
Det må jo også nevnes at alkoholfri øl har akkurat de samme positive egenskapene i forhold til restitusjon og infeksjonsbekjempelse, så det er ikke nødvendig drikke alkoholholdig øl.

Men når det gjelder alkohol og inntak, så er faktisk et moderat alkoholinntak bra for hjertet, fordi alkoholen senker det dårlige kolesterolet, og øker det gode.

Hva er så et moderat inntak? Mer informasjon om alkoholenheter og hvor mye som regnes som mye får du i artikkelen Hvor mye alkohol kan du egentlig drikke.

Mellom 3 og 5 halvlitere
 
(26%)
1 til 2 halvlitere
 
(26%)
Mellom 5 og 8 halvlitere
 
(20%)
Mellom 8 og 10 halvlitere
 
(14%)
Jeg drikker ikke øl
 
(6%)
Jeg drikker mer enn noen av disse alternativene
 
(5%)
Jeg drikker ikke alkohol
 
(3%)

Se opp for kaloriene

Det er hyggelig å vite at du ikke synder så veldig om du tar deg en øl i godt selskap. Men vitterlig inneholder øl ganske mange kalorier.

Én halvliter øl inneholder faktisk 200 kalorier (pluss-minus for de ulike sortene). Det utgjør omtrent 10 prosent av det daglige kaloribehovet for en normalt aktiv kvinne på 60 kilo (hun skal spise 1980 kalorier om dagen).

Drikker hun fem halvlitere i løpet av kvelden har hun altså fått i seg halvparten av sitt daglige kaloribehov.

Du kan regne deg fram til hvor mange kalorier du trenger hver dag i denne artikkelen.

LES OGSÅ:Litt akevitt er bra for fordøyelsen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer