Mat

Ja, vi elsker kylling

Nordmenn spiser kylling som aldri før. Det sunne, hvite kjøttet ser ut til å være vår nye favoritt.

DET BESTE DAGEN DERPÅ: - Det beste ville vært å spise noe med en del protein, litt salter og mye drikke til (gjerne Farris), for rask rehydrering og en mettende følelse, sier Ina Garthe.
DET BESTE DAGEN DERPÅ: - Det beste ville vært å spise noe med en del protein, litt salter og mye drikke til (gjerne Farris), for rask rehydrering og en mettende følelse, sier Ina Garthe. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


KYLLINGTIPS

 • Hvitt kyllingkjøtt smaker i seg selv ganske lite, så det er viktig at du krydrer eller tilsetter smak på annen måte for at det ikke skal bli kjedelig.
 • For at kjøttet ikke skal bli tørt, kan du gjerne helsteke kyllingen i en stekepose. Ellers bør du være påpasselig med å øse stekekraft over kyllingen underveis.
 • Fettet på kyllingen sitter under skinnet, ikke i kjøttet. Behold gjerne skinnet på mens du steker, så kan du heller fjerne det før du spiser. Kyllingfett er dog ikke særlig usunt.
 • Helstek kyllingen selv i stedet for å kjøpe grillkylling. Resultatet blir garantert saftigere og bedre.


 • I 2006 spiste hver nordmann imponerende 14 kilo kylling hver, en økning på 15-18% i forhold til året før, viser tall fra Prior og Den Stolte Hane. Noen av kyllingproduktene til Prior økte med over 50%.

  - Norsk kylling er sunn og anvendelig mat. Folk er nysgjerrige på å prøve nye produkter som kyllingpølser og kyllingkjøttdeig, forteller Åse Kringlebotn, daglig leder i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt til nyhetsbyrået Newswire.

  Nordmenn sliter stadig mer med badevekta, men mye kan tyde på at vi forsøker å finne sunnere og lettere kostalternativer i hverdagen. Kyllingen, med sitt magre, hvite kjøtt og smak som ikke fornærmer en eneste gane, er et godt alternativ i jakten på sunnere matretter.

  Oslofolk er aller mest glade i kylling, og unge spiser mer kylling enn eldre. Kringlebotn tror kyllingen vil fortsette sin fremmarsj på norske middagsbord.

  – I en travel hverdag er det viktig å kunne lage enkel mat som er mettende og næringsrik uten å være unødvendig fetende, sier Kringlebotn.

  Lyst på hvitt kjøtt til middag? Bli inspirert av disse oppskiftene fra Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt:

  Kyllinglår med rotgrønnsaker i appelsinsaus (2-3 porsjoner)

  4 grillede kyllinglår
  1/2 kålrot
  3-4 gulrøtter
  1/2 sellerirot
  evt. litt persillerot
  2 1/2 dl appelsinjus
  1/2 dl vann
  1/2 dl soyasaus
  2 ss smør
  salt og pepper
  hakket timian eller persille

  Del grønnsakene i forholdsvis grove biter og brun dem i en stor stekepanne eller kjele med litt smør. Legg i kyllinglårene og ha i appelsinjus, vann, soyasaus og krydderurter. Ha over lokk og la det småkoke i 10-15 minutter. Ta av lokket og sett pannen i stekeovnen ved 225 °C i ca. 5 minutter til skinnet på kyllingen blir sprøtt. Dryss over litt mer krydderurter rett før servering.

  Tips: Det smaker godt med litt karripasta i, slik at retten blir mer spicy.

  Varmt kyllingsmørbrød (1 porsjon)

  1 kyllingfilet
  ½ sellerirot
  salt og pepper
  1 skive rugbrød
  ½ tomat i skiver
  2 ss grønne erter (frossen)
  3 ringer rødløk
  2 skiver magerost
  1 ts pesto
  et dryss med oregano

  Stek kyllingfileten og selleriroten på middels varme. Dryss over salt og pepper og legg dem over på en skive rugbrød. Fordel tomatskiver, erter og løk over og legg på ost. Dryss over oregano og gratiner i ovn på 250 °C eller mikro til osten har smeltet. Lag en frisk salat ved siden av.


  PRØV OGSÅ DISSE:
 • Indisk kyllingsuppe
 • Hot kylling med ingefær
 • Kylling wasabi
 • Estragonkylling

 • Urter egner seg godt sammen med kylling. Det hvite kjøttet smaker ikke så mye uten litt hjelp fra smaksrike ingredienser.
  Urter egner seg godt sammen med kylling. Det hvite kjøttet smaker ikke så mye uten litt hjelp fra smaksrike ingredienser. Vis mer
  Kyllinglår med rotgrønnsaker er et magert og velsmakende alternativ på middagsbordet. (Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt)
  Kyllinglår med rotgrønnsaker er et magert og velsmakende alternativ på middagsbordet. (Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt) Vis mer
  Kyllingsmørbrød er super lunsj eller middag. (Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt) Foto: Colourbox
  Kyllingsmørbrød er super lunsj eller middag. (Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt) Foto: Colourbox Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer