KYLLINGTIPS
Hvitt kyllingkjøtt smaker i seg selv ganske lite, så det er viktig at du krydrer eller tilsetter smak på annen måte for at det ikke skal bli kjedelig. For at kjøttet ikke skal bli tørt, kan du gjerne helsteke kyllingen i en stekepose. Ellers bør du være påpasselig med å øse stekekraft over kyllingen underveis. Fettet på kyllingen sitter under skinnet, ikke i kjøttet. Behold gjerne skinnet på mens du steker, så kan du heller fjerne det før du spiser. Kyllingfett er dog ikke særlig usunt. Helstek kyllingen selv i stedet for å kjøpe grillkylling. Resultatet blir garantert saftigere og bedre.
I 2006 spiste hver nordmann imponerende 14 kilo kylling hver, en økning på 15-18% i forhold til året før, viser tall fra Prior og Den Stolte Hane. Noen av kyllingproduktene til Prior økte med over 50%.
- Norsk kylling er sunn og anvendelig mat. Folk er nysgjerrige på å prøve nye produkter som kyllingpølser og kyllingkjøttdeig, forteller Åse Kringlebotn, daglig leder i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt til nyhetsbyrået Newswire.
Nordmenn sliter stadig mer med badevekta, men mye kan tyde på at vi forsøker å finne sunnere og lettere kostalternativer i hverdagen. Kyllingen, med sitt magre, hvite kjøtt og smak som ikke fornærmer en eneste gane, er et godt alternativ i jakten på sunnere matretter.
Oslofolk er aller mest glade i kylling, og unge spiser mer kylling enn eldre. Kringlebotn tror kyllingen vil fortsette sin fremmarsj på norske middagsbord.
– I en travel hverdag er det viktig å kunne lage enkel mat som er mettende og næringsrik uten å være unødvendig fetende, sier Kringlebotn.
Lyst på hvitt kjøtt til middag? Bli inspirert av disse oppskiftene fra Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt:
Kyllinglår med rotgrønnsaker i appelsinsaus (2-3 porsjoner)
4 grillede kyllinglår
1/2 kålrot
3-4 gulrøtter
1/2 sellerirot
evt. litt persillerot
2 1/2 dl appelsinjus
1/2 dl vann
1/2 dl soyasaus
2 ss smør
salt og pepper
hakket timian eller persille
Del grønnsakene i forholdsvis grove biter og brun dem i en stor stekepanne eller kjele med litt smør. Legg i kyllinglårene og ha i appelsinjus, vann, soyasaus og krydderurter. Ha over lokk og la det småkoke i 10-15 minutter. Ta av lokket og sett pannen i stekeovnen ved 225 °C i ca. 5 minutter til skinnet på kyllingen blir sprøtt. Dryss over litt mer krydderurter rett før servering.
Tips: Det smaker godt med litt karripasta i, slik at retten blir mer spicy.
Varmt kyllingsmørbrød (1 porsjon)
1 kyllingfilet
½ sellerirot
salt og pepper
1 skive rugbrød
½ tomat i skiver
2 ss grønne erter (frossen)
3 ringer rødløk
2 skiver magerost
1 ts pesto
et dryss med oregano
Stek kyllingfileten og selleriroten på middels varme. Dryss over salt og pepper og legg dem over på en skive rugbrød. Fordel tomatskiver, erter og løk over og legg på ost. Dryss over oregano og gratiner i ovn på 250 °C eller mikro til osten har smeltet. Lag en frisk salat ved siden av.
PRØV OGSÅ DISSE:


