Kjæreste

– Jeg er ikke klar for et forhold

Hørt det før? Dette er hva det egentlig betyr.

PROBLEMER I "FORHOLDET": Setningen "jeg er ikke klar for et forhold", er en av de vanligste på datingfronten. men hva betyr det, egentlig? Foto:  Fotolia
PROBLEMER I "FORHOLDET": Setningen "jeg er ikke klar for et forhold", er en av de vanligste på datingfronten. men hva betyr det, egentlig? Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
– Jeg er ikke klar for et forhold akkurat nå.

Hørt dette før?

Det er som oftest en stor skuffelse, og litt vondt, når den du er betatt av eller forelsket i sier dette. Særlig når du akkurat hadde begynt å håpe på at det kunne bli noe mer seriøst.

OFTE EN DÅRLIG UNNSKYLDNING: Ifølge Bauer er det som oftest en dårlig unnskyldning, og han eller hun tilbringer tid sammen med deg til det ikke funker lenger.  Foto: Gina Sanders - Fotolia
OFTE EN DÅRLIG UNNSKYLDNING: Ifølge Bauer er det som oftest en dårlig unnskyldning, og han eller hun tilbringer tid sammen med deg til det ikke funker lenger. Foto: Gina Sanders - Fotolia Vis mer

– De fleste bruker det for å komme unna

Setingen ovenfor, i tillegg til «det er ikke deg det er noe galt med, det er meg» og «det er bare litt mye som skjer i livet mitt akkurat nå», er blant frasene som oftest blir brukt som en «diplomatisk» måte å si nei til noen som er interessert i mer enn et platonisk forhold, skriver Oestrogen.dk.

Men er det alltid slik at dette er et tegn på at personen rett og slett ikke er interessert, eller kan det faktisk ligge en legitim og moden årsak bak?

Ifølge Lasse Bauer, som er utdannet innen kognitiv ledelse (tankeledelse) og arbeider med personlig utvikling og rådgivning for par, finnes det ikke noe fasitsvar på dette.

– Så vidt jeg vet, finnes det ikke undersøkelser som viser en prosentandel av hvem som bruker dette for å slippe unna en uønsket partner, og hvem som ikke er klar for et forhold med noen - ikke bare den aktuelle partneren, skriver han.

Han har likevel noen teorier på området.

– Både min erfaring og kunnskap på dette området forteller meg at de fleste bruker det for å komme unna. De færreste vil fortelle en date eller elsker at «du er egentlig bare tidsfordriv, og jeg kan hygge meg i selskapet ditt til det ikke fungerer lenger».

I disse tilfellene kunne setningen like så godt ha vært; «jeg er ikke klar for et forhold... med deg!»


LES OGSÅ: Slik får du deg kjæreste

Enkelte er ikke klare for et forhold - med NOEN

Men ikke få panikk helt enda. Ifølge Bauer finnes det også personer som styrer unna forhold av ulike årsaker, selv når de kanskje egentlig ville hatt godt av det.

– Dette er typisk for de som har hatt en del dårlige forhold, og som har lært at det ikke fungerer for dem å hoppe rett inn i noe nytt.

Det kan også være at de vet med seg selv at de ikke har overskudd til et forhold akkurat nå, som gjør at de ikke kan gi den eventuelle parteren nok oppmerksomhet. Dette kan skyldes et dødsfall i familien, den økonomiske situasjonen eller jobb.

En annen mulighet er at personene stadig ender opp med samme type personer, og nå ønsker å endre mønsteret. I frykt for å gjøre dette igjen er det enkelte som styrer unna romantiske forhold, inntil de føler de har litt mer kontroll.

Bauer understreker imidlertid at dette ikke er de vanligste årsakene.

– Som sagt - de finnes, men det er sjeldent. Det er fordi det krever en stor dose selvinnsikt, disiplin og ikke minst integritet. De fleste andre i en slik situasjon tenker bare på egne behov, og bryr seg ikke om partneren, sier han.

LES OGSÅ: Har dere lite sex?

SE PÅ HANDLINGENE HANS: Hvis han vil ha deg, prioriterer han deg, forteller eksperten.  Foto: Image Source
SE PÅ HANDLINGENE HANS: Hvis han vil ha deg, prioriterer han deg, forteller eksperten. Foto: Image Source Vis mer

Slik finner du ut av hva det betyr

Hvis du selv akkurat har blitt truffet av setningen, kan du forsøke og finne ut av hva som egentlig ligger bak ved å se på handlingene til personen, i tillegg til bakgrunnen.


– Handlinger sier alt. Handlinger er fakta. Min far sa alltid; «folk søker dit hvor de helst vil være». Med andre ord, vil han eller hun helt automatisk gjøre deg til en prioritering. Punktum, forklarer Bauer.

Det finnes imidlertid også noen unntak her.

Det kan være at din utkårede har faktorer i livet sitt som faktisk gjør det vanskelig å være enten fysisk, mentalt eller følelsesmessig tilstede i et forhold - som dødsfall, jobb, problemer i familien, fysiske problemer eller mentale utfordringer.

Uansett, kan du ved å se på disse faktorene lettere finne ut av om din utkårede har legitime grunner til at han eller hun ikke kan prioritere deg, eller om det egentlig bare er en dårlig unnskyldning, og du burde heller se realiteten og komme deg videre.

LES OGSÅ: Ikke bruk nettet til dette

– Forhold deg til handlingene hans

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, er enig i mye av det Bauer konkluderer med.

– Jeg tror også at «jeg er ikke klar» veldig ofte er en snill måte å si «nei takk» på.

– Man vil gjerne være hensynsfull og unngå å avvise på en hard måte, så man sier heller at man «ikke er klar», forteller Kjøs.

Han syns også at Bauer har et annet godt poeng, som mange kanskje vil føle seg litt truffet av - nemlig at du skal forholde deg til handlingene til din utvalgte, fremfor å gruble over hva det han sier betyr eller ikke betyr.

– Mye grubling rundt «hva han egentlig vil» er ofte et forsøk på å unngå den veldig åpenbare sannheten - nemlig at han ikke er interessert.

– Det kan være tøft å ta det tydelige signalet, men i lengden er det jo bedre å avslutte det raskt enn å sitte i grublefella og holde det gående med en fyr som ikke vil ha deg, forklarer Kjøs.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer