Siri Kristiansen

- Jeg fikk alltid høre at jeg måtte slutte med å være så frekk i kjeften

På radio løser Siri Kristiansen (37) andres problemer på strak arm. På hjemmebane drukner hun i sine egne. Nå setter KK`s nye spaltist av det neste året til å finne indre fred.

KK`s NYE SPALTIST: Ta vel imot Siri Kristiansen, KKs nye spaltist. Hennes viktigste prosjekt i tiden som kommer, er å finne indre ro – og rapportere til oss underveis. Ivrig hoppende i bakgrunnen: Jesper og Signe.   Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway
KK`s NYE SPALTIST: Ta vel imot Siri Kristiansen, KKs nye spaltist. Hennes viktigste prosjekt i tiden som kommer, er å finne indre ro – og rapportere til oss underveis. Ivrig hoppende i bakgrunnen: Jesper og Signe. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: «Å herregud, JA!», tenkte vi, der vi satt ansikt til ansikt med Siri, den velkjente radiostemmen fra «Lørdagsrådet» på P3, nå på en snarvisitt innom KK.

Hun fortalte om spagaten mellom full rulle både hjemme og på jobb. Hvor lei hun var av å snappe mot mann og barn.

At hun nesten ble kvalm av å åpne den konstant fullproppede kalenderen.

Og så bare sa hun det som så mange av oss her inne i hamsterhjulet kunne gitt vårt eget hjerteblod for, men som vi ikke aner hvordan vi skal få til, for det står jo ikke i kalenderen dét liksom, og ikke kan man bestille det på nettet heller:

– Nå vil jeg prøve å finne den indre roen. Jeg har bestemt meg for å bruke det neste året til å prøve å finne indre fred. Er dette noe dere kunne tenke dere at jeg skriver om i KK?

Og det var da vi tenkte «å herregud, JA!». Gi oss Siri Kristiansen intravenøst. NÅ.

FØLG SIRI PÅ VEIEN:  Fra neste uke og annenhver uke framover, kan du lese Siris spalter om jakten på indre fred. Etter tre spalter, kommer hun til å rapportere en gang i måneden til KK. Siris metode kommer til å sirkle rundt ▶Meditasjon ▶Sunnere kosthold ▶Treningsstopp ▶Shoppestopp ▶Kalender-rydding Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway
FØLG SIRI PÅ VEIEN: Fra neste uke og annenhver uke framover, kan du lese Siris spalter om jakten på indre fred. Etter tre spalter, kommer hun til å rapportere en gang i måneden til KK. Siris metode kommer til å sirkle rundt ▶Meditasjon ▶Sunnere kosthold ▶Treningsstopp ▶Shoppestopp ▶Kalender-rydding Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway Vis mer

LES OGSÅ: Kjetil Østli: Skifter du bleier og får på dem klær, så lager jeg frokost?

Begeret er til enhver tid nesten helt fullt

Morgenkaoset renner fortsatt varmt i årene når vi møter henne på hjemmebane i Son noen uker senere. Jesper på seks er fulgt til skolen, Signe på tre til barnehagen, og nå kaster mor sjøl i seg den frokosten hun selv ikke rakk.

Var det en spesiell situasjon som gjorde at hun forsto at det var tid for å ta grep? At det kanskje kunne være tida for å sette oksygenmaska på seg selv også, slik det jo ryktes at man bør gjøre?

– Det har vært mange situasjoner. Men da selv det som burde være et lyspunkt i kalenderen, sånt som kaffe med en kollega eller helgetur med venninner, bare var nok et irriterende punkt på lista over ting som måtte gjøres, da begynte det å demre, svarer Siri innimellom skjeene med frokostblanding. 

Hva tror du dette handler om?

– Jeg har alltid minst tre tanker i hodet samtidig, så mitt beger er til enhver tid nesten fullt. Det kan være hva som helst som får det til å renne over. Så selv om jeg søker det som er hyggelig, så bare eksploderer det. Spesielt de gangene jeg skal noe, får jeg ekstremt kort lunte. Da er ALLE avbrytelser irriterende. Selv et spørsmål som «har du lyst på is»? kan være nok.

Snakker vi her egentlig om utbrenthet?

– Nei, absolutt ikke. Når jeg sier at begeret mitt er nesten fullt, så tror jeg aldri at jeg kommer til å møte veggen. Jeg er ekstremt flink til å slappe av og på å sove, bedyrer den temperamentsfulle.

Mange vil jo kjenne seg igjen i dette. Hvis du skal driste deg til å stille en samfunnsdiagnose?

– Jeg tror folk er for lite flinke til å tenke på hva som er viktig for dem. Det er enormt mye man føler man må, som man egentlig ikke har lyst til, sier Siri, og det er vel strengt tatt umulig å ikke kjenne seg truffet.

LES OGSÅ: De blide lever lenger og takler stress bedre

Redd for å bli blass

Men nå til titusenbillioner-dollar-spørsmålet. Hvordan finne indre fred inne i et hamsterhjul?

Til daglig lever Siri av å løse dilemmaer som «Kan man dumpe en venninne?» «Må man hjelpe til i sin fars bryllup nummer tre?»… og den enda litt leiere «Bør jeg fortelle min mann at jeg har hatt en one night stand med hans bror før vår tid?».

Nøkternt og pedagogisk forklarer vår redningskvinne hvordan hun vil knekke hamsterhjulnøtta:

– «Prosjekt finne indre fred» er hovedparaplyen. De viktigste punktene er det å finne en måte å tenke mindre på. Jeg skal prøve å rydde kalenderen. Det er så mye jeg føler at jeg må.

- Jeg skal slutte å trene. Det er et press som er der hele tiden. Jeg liker det ikke engang, men prøver hele tiden å presse det inn. Men nå har jeg bestemt meg for bare å la det ligge en periode. Jeg skal begynne å spise sunnere. For spise må jeg jo uansett, og jeg har ikke kommet dit at jeg skriver det i kalenderen. Ennå. Og jeg skal ha kjøpestopp.

Du velger altså å ikke trene?

– Jeg kan godt trene, men ikke fordi det står i kalenderen. Jeg satser mer på å gå på tur. Jeg er langt unna å elske tredemølla, så kan jeg stryke ting i kalenderen som er ting jeg til og med ikke liker, er jeg på rett vei. Men jeg er like langt unna å elske kroppen min, så jeg må finne en måte å holde meg i form på.

Hver søndag skal hun imidlertid sende bilde av seg selv i undertøyet til venninnen Else Kåss, for å ha noe å sammenligne med når et år er gått.

– Og ser jeg ikke forskjell, er jeg i det minste kanskje happy nok til å le av det.

I jakten på indre fred, er det spesielt én metode Siri har store forhåpninger til:

– Jeg skal begynne å meditere. Jeg, som alltid har vært hyperskeptisk til alt som er alternativt, smiler Siri, og forklarer helomvendingen med en middag:

– En venninne som har mye av det samme temperamentet som meg, fortalte at hun hadde funnet et stille rom. Et sted hun kunne forsvinne når det kokte. Og som meg, var også hun redd for at hun samtidig mistet noe av kreativiteten. Jeg er livredd for å miste personligheten min. Jeg er redd for å bli blass.

- Men etter et foredrag med filmskaperen David Lynch, som bedyret at all hans kreativitet og personlighet var som før, hoppet hun i det. Og nå er det min tur. Hvis jeg en dag får høre at jeg er meg selv lik, men samtidig mer behagelig å være sammen med … da blir jeg veldig glad.

Hvordan tror du folk oppfatter deg?

– Jeg er ofte blitt fortalt at jeg virker litt skummel og at min sinnsstemning kan sette veldig preg på et rom. Det er kjempebra det, om jeg er i godt humør. Men det er jo ikke alltid jeg er det.

LES OGSÅ: Irriterer du deg mye i hverdagen?

Startet med standup etter et veddemål med kjæresten

La oss her rekapitulere litt. En gang ble Siri kastet ut fra SFO. Siden har frekkhetene kommet på løpende bånd. «Hadde jeg vært mammaen din, hadde det rommet vært ryddet for lengst», sa SFO-lederen da Siri nektet å rydde et rom hun ikke hadde lekt i. Hun hadde neppe sett for seg svaret som kom fra sjuåringen: «Hadde du vært mora mi, hadde jeg vært på barnehjem for lengst».

– Jeg fikk alltid høre at jeg måtte slutte med å være så frekk i kjeften. Heldigvis slutta jeg aldri med det. I dag lever jeg av det.

VIL HA MER HYGGE: – Vi har det så utrolig hyggelig når vi har det hyggelig. Jeg vil bare få mer av det, sier Siri om familielivet hjemme. Her med Signe på snart fire, som i vrimmelen av nydelige hjemmestrikkede kjoler fra flitige bestemødre, heller valgte å sette på seg et par litt slitte englevinger.  Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway
VIL HA MER HYGGE: – Vi har det så utrolig hyggelig når vi har det hyggelig. Jeg vil bare få mer av det, sier Siri om familielivet hjemme. Her med Signe på snart fire, som i vrimmelen av nydelige hjemmestrikkede kjoler fra flitige bestemødre, heller valgte å sette på seg et par litt slitte englevinger. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway Vis mer

Advokat eller politiker sa folk at hun burde bli. Men ifølge Siri er hun altfor emosjonell til den slags, med tårene liggende på lur så snart hun blir engasjert. Det var ren skjær trass som brakte henne opp på en scene.

Siri mente hun kunne leve av å gjøre standup. Kjæresten veddet imot. Så Siri klatret opp på standup-scenen på utestedet Lille på Frogner i Oslo. Og levde av dette i flere år. Mens kjæresten raskt ble en eks.

Riksdekkende ble hun på sett og vis gjennom sine medelever på Westerdals reklameskole i Oslo. Uten selv noensinne å ha tenkt tanken på at radio kanskje var noe som lå for en rappkjefta jente som henne, lagde hun radioprogram som eksamensoppgave sammen med Henrik Thodesen. Etter at Sigrid Bonde Tusvik i 2005 bad henne med som praktikant i P3, begynte radioballen å rulle.

LES OGSÅ: Sigrid Bonde Tusvik: - Jeg vurderer å gå fra Martin tre ganger om dagen

Møter seg selv i døra hver dag

Noe av det aller viktigste i Siris liv skjedde dog for seks og tre år siden: Sammen med lokfører-ektemannen Espen, lagde hun Jesper og Signe. Og da er vi samtidig også tilbake til dette begeret som til enhver tid er litt for fullt.

Er det spesielt etter å ha blitt mamma at det har dratt seg litt til?

– Jeg har alltid hatt det sånn. Det gikk greit da jeg var singel og ikke måtte forholde meg til andre. Det ble verre da jeg ble samboer med mannen min. Vi krangler faktisk ikke, men det kan vi takke mitt behov for å fly under radaren for. Ikke minst er han Norges roligste fyr. Barna er det verre med, der møter jeg meg selv i døra hver dag.

Hvordan takler de at du eksploderer?

– Jeg ser at de blir usikre på meg. Jeg bruker mye humor, ironi og sarkasme på barna og mannen min. Det er mye hersketeknikk som de ikke forstår. Espen hater det. Jeg hører selv at jeg er ufyselig. Jeg hadde klikka om noen hadde snakka sånn til meg, sier Siri, og erkjenner samtidig også dette – for så komplekse er jo alltid våre aller tetteste relasjoner:

KK43 I SALG NÅ: Intervjuet med Siri kan også leses i KK43, som er i salg fra fredag 23. oktober.
KK43 I SALG NÅ: Intervjuet med Siri kan også leses i KK43, som er i salg fra fredag 23. oktober. Vis mer

– Det er bare de som kan tømme begeret. Jeg har det som aller best når jeg kan ligge i en klump under dyna med ungene og lese en bok, forteller Siri og blir med ett helt myk i ansiktet:

– Den fineste uka jeg har hatt i hele mitt liv, er den vi hadde på Kypros i mai. Det var meg og ungene og Espen. Vi krangla ikke en eneste gang. Det var Lollo og Bernie og bare barnefamilier som ikke hadde overskudd til å bry seg med hva andre holdt på med og som skifta bæsjebleia ti centimeter unna.

- Så sånn skal vi gjøre de neste 14 feriene. Ikke bare på det samme stedet, på det samme hotellet – men på samme rommet. Helt til de ikke lenger gidder å dra på ferie med oss, konstaterer Siri, og legger til:

– Vi har det så utrolig hyggelig når vi har det hyggelig. Jeg vil bare få mer av det.

LES OGSÅ: Tuva var tretten år da hun kom hjem full første gang

Drømmer om eget møbelverksted og å lage sykt god kaffe

I januar i år sa hun opp sin faste NRK-jobb gjennom 10 år. Det er skummelt sånn cirka hele tiden. Jobbdrømmen er å ha et lite snekkerverksted kombinert med kaffebar. Iført et snekkerforkle med et lett dryss av høvelspon, skal hun her lage de lekreste møbler.

Og når kundene ringer i bjella, børster hun av seg litt spon, og går rolig ut til kundene og lager sykt god kaffe. Så kan de kjøpe de møblene de sitter i, som hun har laget. Og en kveld i uka kjører hun inn til Oslo og lager en times radio.

DET ALLER BESTE: Javisst bidrar to små barn til god fart på hamsterhjulet. Men samtidig er det nettopp Jesper på seks og Signe på tre som er Siris aller største kilde til glede og påfyll. 

 Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway
DET ALLER BESTE: Javisst bidrar to små barn til god fart på hamsterhjulet. Men samtidig er det nettopp Jesper på seks og Signe på tre som er Siris aller største kilde til glede og påfyll. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway Vis mer

Men tilbake til virkeligheten:

Hva tror du oddsen er for at du skal klare å finne indre sjelefred?

– Fifty-fifty. Prøver jeg for hardt, blir jo dét slitsomt også. Prøver jeg for lite, koker det bare bort. Det er noe med å treffe på idealtid. Men bare det at jeg nå er mer bevisst på dette, tror jeg vil føre meg et stykke på vei.

Hva kan vi vente oss av spaltene dine?

– Jeg kommer til å være veldig ærlig på om jeg får det til eller ikke. Noe av det første jeg skal skrive om er shoppestoppen, som jeg også har tenkt å innføre det neste året.

Hva sier mannen din om prosjektet?

– Han er kanskje Norges mest tolerante person. Men han synes det hørtes ut som en god idé. Til og med den personlige treneren jeg hadde, ga meg high five da jeg sa jeg skulle sette av et år på å fokusere på det indre og ikke det ytre.

-Når man etter sju minutter på tredemølla sier man heller vil meditere og trener‘n sier det er en meget god idé, da tenker jeg jo at jeg er på sporet av noe.

 

 

 

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer