STREVDE MED Å AMME: Forfatter Kristine Storli Henningsen (t.v.) og programleder og værsjef i TV2 Eli Kari Gjengedal tror mer åpenhet rundt ammeproblemer, kan bidra til å redusere tabuet. Foto: Privat og NTB Scanpix
STREVDE MED Å AMME: Forfatter Kristine Storli Henningsen (t.v.) og programleder og værsjef i TV2 Eli Kari Gjengedal tror mer åpenhet rundt ammeproblemer, kan bidra til å redusere tabuet. Foto: Privat og NTB Scanpix Vis mer

Amming

- Jeg følte at det var en uskreven regel som sa at hvis du skal ha et sunt barn, så ammer du, ferdig med det

For Kristine Storli Henningsen (40) og Eli Kari Gjengedal (44) satt smertene til slutt stopp for ammingen.

KK.NO: At amming gir helsegevinster for både mor og barn, er bevist gjennom flere tiår med forskning. 

Norske myndigheter anbefaler derfor at man ammer til barnet er ett år, mens Verdens helseorganisasjon anbefaler at man holder på i to år.

Hvordan oppleves det da når du ikke klarer å amme?

LES OGSÅ: 1 av 7 par strever

Blødde fra brystvortene

- Jeg følte at det var en uskreven regel som sa at hvis du skal ha et sunt barn, så ammer du, ferdig med det.

MARIANNE AULIE: Forteller i helgens Se og Hør Extra hvorfor hun vil amme så lenge som mulig.  Foto: Se og Hør
MARIANNE AULIE: Forteller i helgens Se og Hør Extra hvorfor hun vil amme så lenge som mulig. Foto: Se og Hør Vis mer

Det forteller programleder og værsjef i  TV2, Eli Kari Gjengedal (44) til KK.no.

Med brystbetennelser og en baby som gråt mye, ble barseltiden for ni år siden tøff for Gjengedal.

- Jeg ble helt sjokkert over hvor mye smerte amming innebar, forteller tv-profilen videre. 

Gjengedal sluttet derfor å amme etter fem-seks måneder, i motsetning til blant andre kunstner Marianne Aulie (42), som i et ferskt intervju i helgens Se og Hør Extra forteller at hun vil amme datteren, på snart fire år, så lenge som mulig.

Ifølge Helsedirektoratet blir 95 prosent av alle norske barn ammet når de er nyfødte. 86 prosent blir det når de er tre måneder, 55 prosent når de er ni måneder og 35 prosent når de er ett år.

Det betyr at de fleste norske kvinner slutter å amme tidligere enn det som er anbefalt.

LES OGSÅ: Flere føder i 50-årene

- Føler at de ikke strekker til

Gjengedal skulle ønske hun hadde visst at amming ikke nødvendigvis kommer av seg selv.

Det skulle forfatter, psykoterapeut og trebarnsmor Kristine Storli Henningsen (40) også.

- Jeg var helt sikker på at det bare ville være å slenge ut en pupp, men så fikk jeg ikke til å amme i det hele tatt, forteller hun til KK.no.

- Jeg prøvde å amme alle tre gangene, men det var tortur. Jeg blødde fra brystvortene, fikk betennelser, trøske og følte meg som en defekt melkeku, sier hun.

Henningsen har blant annet skrevet selvhjelpsboken Antisuper og driver nettstedet Antisupermamma. Etter at hun fortalte åpent om sine ammeproblemer, har hun blitt «nedmailet» av kvinner som ikke får det til.

- Oppegående, ressurssterke kvinner som føler at de ikke strekker til. Det er ekstremt mange som opplever dette og jeg tror mørketallene er store, sier Henningsen.

LES OGSÅ: Går på byen for å bli gravide

MIN ØYESTEN: - Jeg elsker ham over alt, sier Eli Kari Gjengedal om sønnen Nikolai (9), eller Nikken som hun kaller ham. Eli Kari ammet sønnen i fem-seks måneder, til tross for mye smerter.  Foto: Se og Hør
MIN ØYESTEN: - Jeg elsker ham over alt, sier Eli Kari Gjengedal om sønnen Nikolai (9), eller Nikken som hun kaller ham. Eli Kari ammet sønnen i fem-seks måneder, til tross for mye smerter. Foto: Se og Hør Vis mer

Sliter med skyldfølelse

Kvinner som ikke får til å amme, kan føle skyld og ha en forestilling om at de frarøver barna sine noe som er viktig for utvikling og helse.

- Men det er det ingen grunn til å hevde i vår del av verden, med god hygiene og gode levekår for øvrig, mener professor og barnelege Trond Markestad ved Haukeland Universitetssykehus.

Forskning har påvist at morsmelk beskytter barnets immunforsvar, fremmer kognitiv utvikling og IQ, beskytter mot overvekt, forebygger mot krybbedød og sannsynligvis også mot diabetes type I og II.

FØLTE NEDERLAG: Forfatter Kristine Storli Henningsen forsøkte å amme alle sine tre barn, men måtte gi opp og gå over til morsmelkerstatning.  Foto: Privat
FØLTE NEDERLAG: Forfatter Kristine Storli Henningsen forsøkte å amme alle sine tre barn, men måtte gi opp og gå over til morsmelkerstatning. Foto: Privat Vis mer

Markestad har tidligere fortalt til KK.no at kvinner som ikke får til å amme, likevel skal huske på at barnets helse har sammenheng med en rekke faktorer.

- Ingen kan påvise at barn som ikke ammes er mer utsatt for overvekt, allergier, matintoleranser, infeksjoner eller andre sykdommer, sier han.

Også ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming, som jobber for å fremme amming, ønsker man å berolige kvinner som ikke får til ammingen.

- I Norge går det veldig bra med de som ikke får morsmelk, har lege og medisinsk rådgiver Solveig Thorp Holmsen tidligere sagt til KK.no.

LES OGSÅ: De vanligste symptomene på depresjon

Fare for fødselsdepresjoner

Ifølge Malin Eberhard-Gran, som er professor ved UiO og forsker ved Folkehelseinstituttet, kan problemer med amming få alvorlige konsekvenser.

Forskning har vist at ammeproblemer kan øke risikoen for å utvikle fødselsdepresjoner.

- Søvnmangel, problemer med amming, følelse av stort ansvar, vanskelig temperament hos barnet og manglende sosial støtte er kjente faktorer som kan bidra til uro og nedstemthet, forteller hun ifølge Folkehelseinstituttet.  

Mellom 10 og 15 prosent av alle nybakte mødre har depressive symptomer, mens forekomsten av mer alvorlig depresjon er omtrent fem prosent.

Gjengedal og Henningsen tror den dårlige samvittigheten mange kjenner på når de ikke lykkes med ammingen, kan forebygges med mer åpenhet.

- Jeg var helt uforberedt. Hadde jeg visst bedre, så hadde jeg søkt hjelp. Derfor synes jeg det er viktig at vi snakker mer om hvordan det faktisk er å amme og ha et spedbarn, sier Gjengedal.

LES OGSÅ: Skader seg med vilje

FIKK MORSMELKERSTATNING: Sønnene til Kristine Storli Henningsen, Liam (5), Sebastian (7) og Mikael (9) er tre aktive og friske gutter. Foto: Privat
FIKK MORSMELKERSTATNING: Sønnene til Kristine Storli Henningsen, Liam (5), Sebastian (7) og Mikael (9) er tre aktive og friske gutter. Foto: Privat Vis mer

Jeg skammet meg

Programlederen mener det er viktig å formidle til nybakte mødre at det er helt greit å gi morsmelkerstatning, dersom ammingen ikke fungerer.

- Det er ikke noe kjekt for babyen om mor føler seg mislykket heller. Det er helt greit å gi litt flaske, du har ikke tapt for det, sier Gjengedal.

Henningsen forteller at hun fremdeles kan kjenne sårhet når hun tenker på at hun ikke fikk til å amme.

- Det var et nederlag. Jeg skammet meg og følte meg udugelig som mor og kvinne, sier hun.

Henningsen forteller at kvinnene som kontakter henne, ofte sier de har holdt ammeproblemene sine skjult.

- Mange forteller at de ikke har turt å si det til andre enn mannen sin. Det er veldig trist at vi ikke bare kan si «jeg fikk det ikke til».

Dersom du sliter med amming, finnes det flere muligheter for å få hjelp, eks. gjennom din lokale helsestasjon, eller gjennom ammehjelpen.no

Vi gjør oppmerksom på at KK.no og Se og hør begge er eid av Aller Media.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: