<strong>PSORIASISARTRITT:</strong> Dette bildet er fra en hyttetur i 2013. Hele kroppen til Lise hadde svellet ut på grunn av kortisonmedisinen.  Foto: Privat
PSORIASISARTRITT: Dette bildet er fra en hyttetur i 2013. Hele kroppen til Lise hadde svellet ut på grunn av kortisonmedisinen. Foto: Privat Vis mer

Psoriasisartritt

- Jeg gikk fra å være 100 prosent frisk, til ikke å kunne kle på meg selv

For fire år siden kom de første tegnene som gjorde at Lise Grinaker (30) forsto hun var syk. Hun fikk diagnosen psoriasisartritt.

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: - Jeg har en pappa som har hatt dette hele livet, så jeg er arvelig belastet, forteller Lise Grinaker (30) i en større KK Sporty-reportasje, hvor flere kvinner forteller hvorfor de begynte å trene.

Like før Lise ble gravid for fire år siden, kom de første symptomene på den revmatiske sykdommen ­psoriasisartritt

- I løpet av en og en halv måned gikk jeg fra å være 100 prosent frisk til ikke å kunne kle på meg selv. Odin (3) fikk en noe dramatisk start på livet sitt, og jeg ble syk etter fødselen.

LES OGSÅ: Når er du for syk til å trene?

Måtte slutte i jobben

Hva tror du utløste sykdommen?

– Kombinasjonen av hormonforandringene og stress spilte nok en stor rolle. 

Hva går sykdommen ut på?

– Psoriasisartritt er en gikttype som forbindes med den kroniske hudsykdommen psoriasis. Sykdommen gir inflammasjon, som er lik en betennelse, men uten at bakterier eller virus er involvert. Jeg jobbet tidligere som frisør, noe jeg trivdes med, men etter at jeg ble syk måtte jeg gi meg. Kroppen taklet ikke et så belastende yrke lenger. Nå satser jeg på å komme inn på vernepleierutdanningen. Jeg setter stor pris på å hjelpe og veilede andre, sier Lise som gikk på kortison for å døyve smertene. 

<strong>SUNN OG STERK:</strong> - Alle må starte et sted, om det så er å ta på seg skoene og gå til postkassen, sier Lise.  Foto: Astrid Waller
SUNN OG STERK: - Alle må starte et sted, om det så er å ta på seg skoene og gå til postkassen, sier Lise. Foto: Astrid Waller Vis mer

– Etter å ha tatt kortison i ett år ved siden av andre medisiner, ønsket jeg å trappe ned. Jeg bestemte meg så for å prøve en periode uten. Jeg visste jo av erfaring at kroppen ble bedre av trening, men oppdaget raskt at for å holde smertenivået nede, måtte jeg trene regelmessig.

<strong>AKTIV FAMILIE:</strong> Lise elsker å være aktiv med familien sin så ofte hun kan.  Foto: Privat
AKTIV FAMILIE: Lise elsker å være aktiv med familien sin så ofte hun kan. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har lest noen forskningsrapporter som sier at fysisk aktivitet i noen tilfeller kan erstatte smertestillende preparater. Dette stemte for meg, sier Lise som nå prøver å få til en treningsøkt hver dag. 

LES OGSÅ: Dette kan være tegn på leddgikt

Må trene for å fungere

Hva betyr trening for deg?

– Veldig mye, både for meg og familien min. Skal jeg fungere i hverdagen, må jeg trene. Det gir økt energi, bedre humør og en velfungerende kropp. Vi er en veldig aktiv familie som elsker å være ute i skog og mark – det er jo også en liten bonus!

Hva slags hjelpemidler har du i ­treningen?  

– Jeg gikk til en fysioterapeut i starten av sykdomsperioden min, men hun hadde ikke troen på noen av målene jeg hadde satt meg, og var lite støttende. Så det ble ikke mange besøk dit. Jeg leste meg opp på trening selv, og har prøvd meg fram på egen hånd. Nå har jeg nådd hvert eneste mål! Jeg innså tidlig at jeg måtte redusere vekten min betraktelig for å få mindre belastning på leddene. Jeg justerte kostholdet og gikk ned hele 45 kg!  

Hvor lang tid tok det før du merket endring?

– Fra dag én! Smertene er blitt mindre med styrketreningen, fordi det bygger opp muskulaturen rundt utsatte ledd. Den eneste forskjellen med å trene uten kortison, er at jeg lettere blir støl. 

LES OGSÅ: Yoga hjelper og forebygger

Hva er det som konkret er blitt bedre?

- Jeg gikk fra å være 100 prosent frisk, til ikke å kunne kle på meg selv

– Jeg har fått økt livskvalitet, bedre humør og overskudd. Dessuten kan jeg nå være en god mamma for sønnen min! Dersom jeg ikke hadde trent, hadde dagene gått med til å ligge på sofaen, og jeg hadde antakeligvis vært uføretrygdet til en viss grad, sier Lise, som opprettet Instagram-kontoen «aktiv_med_psoriasisartritt» for å motivere seg selv og andre.

– Her legger jeg ut bilder som viser at det er mulig å være fysisk aktiv selv med en kronisk sykdom. Jeg har oppnådd mye som jeg aldri trodde jeg skulle klare. Jeg syklet blant annet «Birken» sju måneder etter at jeg kom meg på beina, jeg har løpt én mil for Grete Waitz og gått «Halvspretten» på ski! Jeg som tidligere var så overvektig og syk at jeg ikke engang kunne ake med sønnen min! Å klare dét ble min første motivasjon. Alle må starte et sted, om det så er å ta på seg skoene og gå til postkassen! 

LES OGSÅ: Vondt i nakke eller rygg?

Denne artikkelen er også publisert i KK Sporty.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer