Hårfjerning

- Jeg har så mye hår

Hvordan kan hun kvitte seg med det?

LEGEN SVARER: Veldig kraftig hårvekst kan ha ledd i en underlivssykdom, der man også har manglende eggløsning og menstruasjon, i tillegg til mannlig hårvekst. Foto: Jupiter Images
LEGEN SVARER: Veldig kraftig hårvekst kan ha ledd i en underlivssykdom, der man også har manglende eggløsning og menstruasjon, i tillegg til mannlig hårvekst. Foto: Jupiter Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste kvinner er kjent med irriterende og uønsket hårvekst, men for noen er det litt verre enn andre:

- Jeg lider på grunn av mye hår. Jo mer jeg fjerner, jo mer hår blir synlig. Jeg har spesielt mye hår på lårene og ved bikinilinjen. Jeg begynner også å få hår på brystene, skriver en fortvilet jente.

Hun spør om det er noe man kan gjøre med dette.

Hva med hormoner eller laser?

- Jeg har hørt at man kan få mer kvinnelige hormoner, men jeg har liten tro på det. Eller kan det hjelpe? Jeg har også tenkt på laserbehandling. Er det farlig, spør hun og lurer samtidig på om det er mulig å fjerne hår for alltid, og om det eventuelt innebærer noen bivirkninger.

Les også:
Hårfjerning for 10-åringer
9 av 10 vil ha barberte damer
Norske kvinner ønsker ingen buskvekst

Legen svarer

- Det er riktig at det er mulig å ta hormoner som hindrer uønsket hårvekst. Dette dreier seg om hormoner som blokkerer virkningen av det mannlige kjønnshormonet, testosteron. Dette kan forsøkes ved mannlig hårvekst hos kvinner, sier plastikkirurg i Lommelegen, Christian Borch.

Han mener en slik hårvekst kan ha ledd i en underlivssykdom, der man også har manglende eggløsning og menstruasjon, i tillegg til mannlig hårvekst. Denne tilstanden må behandles av gynekologer, ifølge Borch.

- Dersom hormonforstyrrelse ikke er årsak til hårveksten må man imidlertid til med lokal behandling som barbering, napping, laser eller elektrolyse, sier han.

Les også: ABC i brasiliansk voksing

Elektrolyse minst farlig

Laser eller elektrolyse?

Borch presiserer at elektrolyse er det minst farlige, men også det mest krevende – hvor man behandler én og én hårsekk av gangen.

- Man får da ikke med seg hårsekker som er i "dvale", noe som betyr at man må gjenta behandlingen etter noen måneder ettersom nye hårsekker våkner til live. Elektrolyse er vanlig å bruke i ansiktet, og risikoen for komplikasjoner er liten, sier Borch.

Hårlasere tar større områder, ifølge kirurgen.

Slik fungerer laser

- Da lager man brannskader i huden/underhuden, noe som får hårsekkene til å ødelegges. Dersom man tilfører for mye energi kan dette gi arr som ved brannskader, så det er viktig å være forsiktig. Det er vanlig å prøve ut behandlingen på et mindre område først, slik at en ser at det ikke blir arr eller pigmentforandringer hos pasienter som har økt risiko for dette. Særlig mørkhudede pasienter har lett for å få pigmentforandringer etter en slik behandling, avslutter han.
Dette holder vi kjeft om

Enklere metoder

Langt enklere metoder er selvfølgelig å barbere, nappe og bruke hårfjerningskrem og voks. Det er fordeler og ulemper med begge deler:

Barbering: Da når man tuppen av håret som har kommet ut av hårsekken. Det er en billig måte å fjerne hår, og alt man trenger er litt vann og en barberhøvel, og gjerne litt skum eller gele. Ulempen er at man kan oppleve å få røde prikker som svir, samt kutt og inngrodde hår hvis man barberer feil. Det anbefales å barbere ”med” hårene for å unngå dette. Denne metoden fjerner hår i 1-3 dager.

Napping: Da bruker man er pinsett til å fjerne hår, som gjerne blir nappet ut med roten. Det kan ta litt tid å fjerne hår på denne måten, siden man bare kan ta ett og ett hår av gangen, men det er en billig metode da man bare trenger en pinsett. Ulempen er at det kan gjøre vondt, så det er best å bruke denne metoden på områder der det skal fjernes lite hår, som på øynebryn og overleppe. Varigheten er fra 3 til 8 uker.

Slik får du perfekte øyebryn

Hårfjerningskrem: Dette er en krem som fjerner hår fra hudoverflaten. De virker ved å reagere kjemisk med proteinstrukturene i håret. Dette vil føre til at hårfibrene vil smuldre opp og man kan vaske eller skylle av håret, ifølge Kjerringrad.com. Fordelene med denne metoden er at den fjerner hår raskt. Kremen er dessuten lett å få tak i, og det er mange forskjellige varianter å velge mellom. Ulempen er at det er grisete, og kan lukte litt vondt. De med sensitiv hud kan også få allergiske reaksjoner. Varigheten er fra flere dager og opptil 2 uker.

Voks: Man påfører huden med en varm voks, så legger man på litt gasbind og venter til voksen har stivnet. Man river så gasbindet av sammen med voksen, og hårene fjernes raskt. Røttene blir noen ganger tatt med. Voksing kan gjøres både hjemme og i en salong. Fordelene er at huden blir glatt og fin, og det er lett å få tak i voks til å bruke hjemme. Etterveksten blir ikke så tykk etter å ha brukt voks. Ulempen er imidlertid at det er ubehagelig. Men heldigvis varer ikke smerten lenge. Hårene blir borte i 3 – 6 uker.

Les dette før du vokser deg

Et siste tips er å bleke hår som man vil fjerne. Håret blir ikke borte, men det blir i alle fall mindre synlig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer