KKs nye treningsekspert:

- Jeg kjenner ofte på dørstokkmila, jeg

Vår nye spaltist skal prøve å få oss alle opp av godstolen.

AKTIV TYPE: Christian Torp var en av de guttene som var overalt og drev med noe fysisk hele tiden. I grunnen er han litt sånn fortsatt. FOTO: Astrid Waller
AKTIV TYPE: Christian Torp var en av de guttene som var overalt og drev med noe fysisk hele tiden. I grunnen er han litt sånn fortsatt. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hva brenner du for når det gjelder nordmenn og kropp?

- Jeg brenner for at folk skal bli mer aktive i hverdagen og få mer kunnskap om kroppen. Jeg ønsker fysisk aktivitet på dagsorden fra tidlig alder. Det burde være like naturlig å lære at vi må være i bevegelse og bruke kroppen fra tidlig alder som det er lære å pusse tennene våre hver dag.

Det er viktig med kunnskap om hvordan ta vare på kroppen så det ikke går utover helsen og psyken som da vil skape problemer for både individet og samfunnet.

- Hva er problemet kvinner oftest kommer til deg med?

- De aller fleste kommer med plager i korsrygg og nakke grunnet for lite aktivitet, stress og statisk kontorarbeid.

- Hvor ofte kan muskelsmerter bli bedre av trening?

- Hvis folk hadde vært aktive, trent og beveget seg mer hadde de hatt mye mindre muskelsmerter. Vi anbefaler alle å trene eller bevege seg til smertegrense når de har muskelsmerter. Vi ser at det å bruke kroppen er bedre medisin når man har vondt enn ikke å bruke den. Folk er for forsiktige og redde for å bruke kroppen når de har muskelplager, som oftest gjør mindre aktivitet at ting bare tar lenger tid.

- Hvor mye trener du selv, og på hvilken måte?

- Jeg trener fem-seks ganger i uken og varier treningen med årstidene. Men det går i løping, inne og ute, fotball, styrketrening, bryting, snowboard, langrenn

LES OGSÅ: Dette er den beste treningen mot vond rygg

- Kjenner du på dørstokkmila noen gang?

- Jeg kjenner ofte på dørstokkmila, jeg. Da jeg må trene før jobb for å få det til.

- Hva gjør du ellers for å komme over den?

- Regel nummer én som jeg har for meg selv og prøver å lære bort til andre er; MØT OPP. Når du først er der, så trener du garantert. Nummer to: Ha faste dager hvor du trener så det blir en vane. Lag gjerne avtaler med andre så dere hjelper hverandre med å møte opp og holde avtalen. Det er lettere å pushe seg selv da.

- Hva vil du råde sofaslitere som ikke kommer seg opp av godstolen til?

- Dette kommer helt an på nivået. Vi jobber med sofaslitere som trenger hjelp til å komme i gang med aktivisering. Lage faste vaner til å begynne med, som å gå til jobben eller bussen, ta trapper istedenfor heis, gå turer, bevege seg i løpet av arbeidsdagen. Gjøre aktiviteter hvor de bruker kroppen uten at de tenker på det som trening og slit. Etterhvert så utfordrer vi de i større grad med treningsøvelser.

- Hvordan var du som barn – aktiv hele tiden?

MUSKELTERAPEUT: Christian Torps arbeidsdag består i stor grad av møter med mennesker som sitter for mye stille og har vondt i ryggen. FOTO: Astrid Waller
MUSKELTERAPEUT: Christian Torps arbeidsdag består i stor grad av møter med mennesker som sitter for mye stille og har vondt i ryggen. FOTO: Astrid Waller Vis mer

- Jeg var akkurat den generasjonen som rakk å være barn. I min oppvekst hadde jeg ikke hadde data, internett, mobil, nettbrett og masse tv-kanaler - så da fikk jeg finne på aktiviteter selv. Jeg spilte fotball hele døgnet, klatrer i trær, lagde hytter i skogen, bygde snøhuler, spilte dødball, I tillegg hadde jeg tre brødre som jeg hadde mye glede av å leke med. Ettersom vi er oppvokst på gård, hadde vi stor plass å boltre oss på. Vi måtte også hjelpe til på gården med diverse gårdsarbeid som de fleste barn i Oslo aldri har fått oppleve, både på godt og vondt. Vi hadde dyr vi måtte hjelpe til å stelle, hjelpe til under høyonna, være med å ta vare på kjøkkenhage etc. Mye av dette var «kjedelig» som barn å være med på. Men også noe av det jeg har satt mest pris på å ha lært og fått være med på som liten. Så jeg har vært over snittet aktiv ja.

- Hvilke idretter har du drevet med?

- Jeg har drevet på høyt nivå med bryting og fotball, men er veldig glad i å prøve ut det meste av sport og aktivitet.

- Hva er en perfekt søndagstur for deg?

- En perfekt søndagstur for meg er en rolig joggetur i skogen uten at jeg blir veldig sliten og avslutter med et bad i sjøen.

- En perfekt hverdagsøkt?

- En perfekt hverdagsøkt: Løpe fire ganger fire intervaller, så styrketrening på bein, rygg, nakke, mage og armer. Avslutter med tøying og 45 minutter massasje.

- Hvilken idrett er du talentløs i?

- Jeg vil ikke si jeg er talentløs i noe, men helt sikkert dårlig på flere ting. Når man har bygd seg opp en frisk og sterk kropp fra barndommen, tror jeg man har lettere for mestre diverse idretter.

- Når er du lat?

- Jeg er aldri lat. (Uff da, red anm)

- Hvorfor ville du starte Torp og co?

- Jeg ville starte Torp&Co Klinikken - Spesialister på muskler og ledd, fordi i min tid som toppidrettsutøver har jeg fått mye fysikalsk behandling. Dette gjorde at jeg ville starte et eget sted hvor jeg kan hjelpe mennesker med det jeg mener er de mest effektive behandlingene. Å se at jeg kan være med på å bedre livskvaliteten til mennesker gir meg mye, og er drivkraften i hverdagen min.

Til info: Christian Torp er daglig leder Torp&Co Klinikken, som leverer helsetjenester til Aller Media.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer