Siri Kristiansen

«Jeg rasjonaliserer bort alt som er emosjonelt vanskelig»

Siri Kristiansens tur hos psykologen sendte hjertet og hjernen hennes i parterapi.

HOS PSYKOLOG: Siri Kristiansen har tatt personlighetstest, vært hos coach og hos psykolog, og vet hvorfor hun kan bli så sint på familien.  Foto: Frode Hansen/VG/Scanpix
HOS PSYKOLOG: Siri Kristiansen har tatt personlighetstest, vært hos coach og hos psykolog, og vet hvorfor hun kan bli så sint på familien. Foto: Frode Hansen/VG/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: «Du bruker bare hjernen, Siri». 

Komiker og programleder Siri Kristiansen hadde vært hos psykolog før, men denne gangen slapp hun ham inn. I sin spalte i KK forteller hun om hva som skjedde da hun gjorde nettopp dette.

Hele spalten leser du her:

Forrige helg var samboeren min borte, og jeg tok med barna på Oslo-besøk for å spise sushi fra rullebånd.

På kvelden så vi film, og morgenen etter kledde jeg meg ut og hadde danseshow før vi gikk tur, bada og lagde dorullnisser.

Høres ikke det hyggelig ut? Sånn ser det også ut på Instagram. Men jeg har hatt en forferdelig helg. 

Fredag kveld sang jeg for første gang ikke for datteren min. Jeg var for sint. Lørdag kveld sang jeg mens jeg gråt. Jeg var så sint.

Søndag sang jeg, men ikke før jeg hadde minnet henne om de to foregående kveldene. Truet, vil noen kanskje si. 

FAST KK-SPALTIST: Siri Kristiansen er komiker og programleder i Lørdagsrådet på P3. Hun skriver også fast for KK, og i ukens nummer forteller hun om sin flukt fra følelser.   Foto: All Over Press
FAST KK-SPALTIST: Siri Kristiansen er komiker og programleder i Lørdagsrådet på P3. Hun skriver også fast for KK, og i ukens nummer forteller hun om sin flukt fra følelser. Foto: All Over Press Vis mer

Sånn kan vi ikke ha det. 

LES OGSÅ: Jeg er redd for å bli forlatt

Hos coach og psykolog

Hva skjedde, nå som det gikk så bra med meditering og det hele? Mye har skjedd. Kanskje for mye. Jeg har snakket med en coach, jeg har tatt en personlighetstest og jeg har vært hos psykolog. 

La oss starte med coachen. Du vet en sånn som man ser opp til, men også blir irritert på fordi man ville være like vellykket som henne.

Jeg måtte tegne en pizza, der hvert stykke representerer en del av livet mitt. Så måtte jeg legge på fyllet, og som en svett ostetopping måtte jeg gi hvert stykke poeng ut fra hvor fornøyd jeg er med min håndtering av det.

Meditasjonen lå da på en suveren førsteplass med 10 poeng. Så følger mann, jobb og fritid noen hakk bak. Barna får usle 5 poeng, mens venner ligger i bunnsjiktet med sine usle to poeng. Jeg har alltid syntes at vennskap er vanskelig. Jeg får lett venner, men alt etterpå er vanskelig. 

Personlighetstesten måtte jeg ta i forbindelse med jobb. Ifølge testen er jeg ekstremt introvert, og har problemer med medmenneskelighet. Ikke fordi jeg ikke har det, men fordi det er vanskelig. Psykologer rister på hodet av sånne tester. 

Jeg har aldri hatt lyst til å oppsøke psykolog tidligere. Jeg er ikke engang fagorganisert. Jeg vil klare meg selv. Allikevel har jeg hatt kontakt med psykologer to ganger tidligere i mitt liv. En gang som 12-åring. Jeg var mye sint på den tiden, og allerede da var hodet mitt fult av tanker. Men jeg gikk dit bare en gang. Den gamle mannen mente at dette var noe jeg klarte helt fint å finne ut av selv.

LES OGSÅ: Er det sunt å krangle? 

- Jeg har forlatt venner jeg liker

Så igjen for bare noen år siden gjennom jobb. Etter 30 min ble vi enige om at jeg ikke hadde behov for hjelp. «Du tenker som en mann», var det eneste hun kunne fortelle meg. 

Begge gangene har jeg stått bak den trygge muren min og ropt ut gjennom nøkkelhullet i porten: «Alt går kjempefint her!» 

Så til mitt nyeste møte med en psykolog. Han prøvde ikke å rive ned muren min. Han banket rett og slett på og spurte om han kunne komme inn. Det fikk han. 

Og det han kunne fortelle var fantastisk spennende! Han forklarte meg hvordan hjernen er bygget opp, og hvordan vi mennesker agerer ut ifra frykt. 

Han kunne fortelle meg etter 35 minutter at jeg er ukomfortabel med følelser. «Du bruker bare hjernen, Siri.» Han kunne garantere meg at livet mitt ville bli bedre om jeg startet å bruke hjertet også. Noen bruker bare hjertet, og det er ikke spesielt lurt, men bare hodet er heller ikke den beste løsningen. Vi må bruke begge. Det er som et kjærlighetsforhold, men hos meg har den ene parten ikke vært ombord på mange år. Så nå må de til parterapi for å finne tilbake.

Sannheten er at jeg er på flukt. Jeg rasjonaliserer bort alt som er emosjonelt vanskelig. Vanskelige vennerelasjoner for eksempel, som jeg jo har sagt at jeg stort sett synes det er.

Jeg har gått fra venner jeg liker, og det handler om å flykte fra dem som utfordrer følelsene mine. 

Jeg kan ikke flykte fra mann og barn. Uansett hvor vanskelig det er, så må jeg bli, finne ut av ting, stå i såre situasjoner og konfrontere mine utfordringer. Jeg føler meg fanget fordi jeg ikke kan flykte. Jeg sier ikke at jeg vil flykte, men tanken på at jeg ikke kan er kvelende. 

Det er derfor jeg blir ekstra sint på dem! De tvinger meg til å bli og deale med ting. Og nå kan jeg jo ikke trøstespise eller trøsteshoppe heller.

Men jeg roter jo alltid før jeg rydder. Og innerst i garasjen var det jammen en skjult dør inn til et nytt rom med enda mer rot. Jeg kan jo la være å åpne den, men jeg har tenkt og rasjonalisert meg frem til at jeg bør ta det, nå når jeg først er i gang.

«Jeg rasjonaliserer bort alt som er emosjonelt vanskelig»

LES OGSÅ: Lær deg å leve i nåtid

Siri Kristiansen 

Er komiker og programleder i Lørdagsrådet på P3. Skriver fast for KK om sin ja

kt på indre fred. Forsøksvis gjennom meditasjon, sunnere kost, treningsstopp, shoppestopp og kalenderrydding. 

Samboer med Espen og mamma til Jesper (6) og Signe (4). Bor i Son og er 37 år. 

LES OGSÅ: Viser han ikke følelser? 

Denne saken er også publisert i KK 51-52. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer