Ungdom

- Jeg skilte meg ut, og det fikk konsekvenser

Kristin Oudmayer (39) ble kalt «heksa» og «trollet» av mobberne. Slik påvirket det henne.

BLE MOBBET: Kristin Oudmayer mener voksne sitter på nøkkelen til å løse mobbesituasjoner blant barn. Foto: All Over Press Norway
BLE MOBBET: Kristin Oudmayer mener voksne sitter på nøkkelen til å løse mobbesituasjoner blant barn. Foto: All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Da Kristin Oudmayer (39) flyttet og skiftet skole som førsteklassing, tok det ikke lang tid før de nye medelevene la merke til at hun skilte seg ut med sitt store hår og sine hjemmelappede klær. «Heksa» og «trollet» ropte de etter henne. – Mitt største ønske var å være helt lik alle andre. Men jeg skilte meg ut, og det fikk konsekvenser, sier Kristin.Hun er i dag mor til to tenåringsjenter, og skriver nå på sin andre bok om mobbing. (Håndbygging i forebygging og håndtering av mobbing for foreldre.)LES OGSÅ: Slankepress er verst fra kvinner.

Redd hele tiden

For Kristin ble ønsket om å passe inn og bli godtatt temmelig altoppslukende.– Jeg var livredd for å gjøre feil. Bare jeg skulle gå over klasserommet, grudde jeg meg og var redd jeg skulle snuble eller gjøre noe feil, sier Kristin i intervjuet med KK. Kristin skriver om mobbing på bloggen sin: curlylife.com, og jobber med prosjektet denene.no i UNICEF. Hun mener vi voksne kan gjøre veldig mye for å forebygge mobbing.

Inkluderende bursdager

– Det viktigste vi kan gjøre er forebygge. Opptre raust og inkluderende og snakke positivt om andre. Lær barna dine å se etter det positive i andre, sier Kristin.Har mobbingen først startet, mener Kristin at det er veldig mye vi voksne kan gjøre for å løse opp i det. – Ta styringa. Pass på å invitere hjem det barnet som ikke er inkludert i gjengen, og hold inkluderende barnebursdager. LES OGSÅ: Slik bygger du selvtillit.

Vær modig

Blir barnet ditt mobbet, er det uunngåelig å ta noen samtaler som kan bli ubehagelige, mener Kristin.– Blir barnet ditt mobbet, er et godt samarbeid med skolen og andre foreldre nøkkelen til å løse opp i det. Noen foreldre går i lås når barnet blir beskyldt for å mobbe, men mange ønsker å også å finne en løsning, sier Kristin. For henne selv var det veldig viktig aldri å «bli mobbingen».– Innerst inne mistet jeg aldri troen på meg selv, sier Kristin.Her er noen av hennes tips til hva voksne kan gjøre i kampen mot mobbing:
  • Snakk med barna om hvordan det føles for andre å bli holdt utenfor, og få dem til å sette ord på løsningene selv.
  • Vær obs på endringer hos barnet. Et pratsomt barn som plutselig ikke har mer å fortelle, kan det være et faresignal.
  • Mange barn forteller ikke foreldrene sine at de blir mobbet, fordi de er redde for å skuffe dem. Gjør det tydelig for barna dine at de kan fortelle deg alt. Les hele denne saken i KK utgave 39, som er i salg fra fredag 27. september. LES OGSÅ: Sulter seg til modell-lår.

  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer