Nesespray

- Jeg var som en narkoman med nesesprayen

Slik fikk Jeanette (32) bukt med avhengigheten.

ÅPNER OPP: Når nesa er potte tett er det mange som priser seg lykkelig for at det finnes nesespray. Men dette reseptfrie legemidlet har også sine baksider. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
ÅPNER OPP: Når nesa er potte tett er det mange som priser seg lykkelig for at det finnes nesespray. Men dette reseptfrie legemidlet har også sine baksider. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å slite med tett nese er ikke særlig stas. Og når du ligger der potte tett og prøver å få sove, og det ikke hjelper å snyte seg, da priser du deg nok lykkelig for at det finnes nesespray. En dusj i hvert nesebor, og vips så puster du som normalt.

Ja, det kan føles som et vidundermiddel i slike situasjoner, men dette reseptfrie legemidlet har også sine baksider. Det er nemlig fort gjort å bli avhengig.

Det er ikke uten grunn at pakningen er merket med advarselen om at produktet ikke bør brukes i mer enn ti dager i strekk. Slimhinnene i nesen trenger nemlig ikke så lang tid til å venne seg til dette legemidlet, og resultatet kan bli kronisk nesetetthet.

LES OGSÅ: Reagerer du på rødvin?

AVHENGIG AV NESESPRAY: Jeanette Hansen (32) fra Bardufoss ble avhengig av nesespray. Foto: Privat
AVHENGIG AV NESESPRAY: Jeanette Hansen (32) fra Bardufoss ble avhengig av nesespray. Foto: Privat Vis mer

Skumlere enn mange tror

Det er lett å tenke at advarslene om avhengighet er overdrevet, for dette er jo ikke akkurat narkotika. Men selv om dette er et reseptfritt legemiddel skal du ikke kimse av langtidseffektene.

Det kan Jeanette Hansen (32) fra Bardufoss skrive under på.

Hun har selv vært avhengig av nesespray over lengre tid, og advarer om at nesespray er mer skummelt enn mange tror.

– Jeg brukte nesespray konstant i godt over et år – kanskje mer. Jeg var som en narkoman med den nesesprayen.

- Jeg hadde en liggende over alt, slik at den var tilgjengelig akkurat når behovet skulle melde seg.

- En i veska, en ved senga, en på badet, og en i bilen, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Er det influensa eller forkjølelse?

Vanskelig å bli kvitt avhengigheten

Selv om leger kan tilby ulike hjelpemidler, valgte Jeanette den harde og brutale veien for å slutte. Ved å kutte den ut, uten å tilføre noe nytt. Og selv om prosessen var grusom å gå gjennom, synes hun det absolutt var verdt det.

– Jeg var tvungen til å slutte med nesespray da jeg ble gravid med mitt første barn, og derfor var valget ganske enkelt, jeg kunne ikke bruke andre preparater. Så jeg måtte bare kutte den ut. Prøvde først å trappe ned gradvis, men jeg følte at jeg bare lurte meg selv – for jeg brukte den for ofte likevel.

– De første to ukene var helt jævlige. Jeg var så tett at jeg følte jeg skulle kveles. Så ble det bedre på dagtid, men natten var fortsatt verst.

- Da tettheten endelig gikk bort, slet jeg ganske lenge med blant annet luktesansen, så jeg vil tro at ting ikke var helt normalt igjen før kanskje et halvt år etter siste «sprut», forteller Hansen.

DAMP: Et dampbad med oljer er ikke bare godt for huden, det kan også hjelpe mot tette slimhinner.  Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
DAMP: Et dampbad med oljer er ikke bare godt for huden, det kan også hjelpe mot tette slimhinner. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Hun vet at hun er langt i fra den eneste med denne typen erfaring fra bruk av nesespray, og av frykt for å bli avhengig igjen holder hun seg fortsatt langt unna, selv om hun er forkjølet og syk.

Så neste gang du er forkjølet og tyr til nesespray for hjelp, bør du huske på å ikke bruke nesespray i mer enn 10 dager på rad, og barn maksimalt i fem dager. Det er også viktig at du ikke tar flere enn tre doser per dag.

Påvirker blodårene i nesen

Øre-nese-hals spesialist ved Senter for endoskopisk nese og bihulekirurgi, Mads Moxness, kan også bekrefte at det er lett å bli avhengig av reseptfrie nesesprayer. Og forteller  at mange leger møter på dette problemet ukentlig.

Men avhengigheten er slett ikke noe mysterium, det har nemlig en naturlig forklaring.

– Man får en avsvelling av slimhinnene ved at blodforsyningen skrus av for en periode. Dette skaper etter hvert en motreaksjon der slimhinnene øker blodforsyningen og dermed tykkelsen på slimhinnene i nesen, sier han til KK.no.

REDNINGEN: Reseptfri nesespray er et svært effektiv middel for å åpne opp en tett nese. Men langvarig bruk kan gi motsatt effekt. Foto: imageBROKER / Alamy/All Over Press
REDNINGEN: Reseptfri nesespray er et svært effektiv middel for å åpne opp en tett nese. Men langvarig bruk kan gi motsatt effekt. Foto: imageBROKER / Alamy/All Over Press Vis mer

Nesesprayens effekt går altså ut på at blodårene i slimhinnene minskes slik at hevelsen går ned, og du føler at du kan puste som normalt igjen.

Etter en tids bruk vil derimot blodårene forsøke å motvirke denne effekten, slik at blodårene utvider seg mer enn normalt – og du føler deg konstant tett.

LES OGSÅ: Sår hals? Prøv disse triksene

Finnes hjelp og få

Ifølge Legemiddelverket behandler nesesprayen et symptom, uten at det nødvendigvis gjør noe med selve problemet.

Og dersom det ikke skyldes en vanlig forkjølelse, men du har en sykdom eller lidelse som gjør at du er tett i nesa, bør du kontakte lege for å få riktig medisin til din tilstand.

Bruker du reseptfri nesespray lengre enn anbefalt, risikerer du altså at du får en kronisk tetthet i nesen, og dette gjør at mange ikke klarer å legge fra seg nesesprayen, men heller sørger for å alltid ha en tilgjengelig. Dette er en ond sirkel, men det er mulig å komme seg ut av den dersom du tar tak i problemet.

– Man kan forsøke kortisonholdig nesespray over 6-8 uker, og enkelte kan ha behov for et inngrep på nesemuslingene, som er naturlige strukturer i nesen der slimhinnene kan hovne opp betydelig, forklarer Moxness.

Alternative løsninger

Har du blitt avhengig av nesespray kan det altså være lurt å ta dette opp med legen din, som kan finne en løsning for deg. Det finnes nemlig flere måter å gjøre det på, og på internett florerer det av personlige historier rundt dette temaet.

Noen har sluttet ved hjelp av ren viljestyrke, mens andre har benyttet seg av urtemiddelet Fenu Max, som selges på apoteker og helsekost.

HOS LEGEN: Har du blitt avhengig av nesespray kan det være lurt å ta dette opp med legen din, som blant annet kan tilby behandling med kortisonholdig nesespray over 6-8 uker. Foto: REX/Media for Medical / UIG/All Over Press
HOS LEGEN: Har du blitt avhengig av nesespray kan det være lurt å ta dette opp med legen din, som blant annet kan tilby behandling med kortisonholdig nesespray over 6-8 uker. Foto: REX/Media for Medical / UIG/All Over Press Vis mer

– Jeg kjenner ikke til effekten av Fenu Max, men vet det inneholder timian og bukkehornfrø. Jeg aner ikke om dette naturmidlet har noen dokumentert effekt på nesetetthet utover reklameteksten, men timian er kjent fra tidligere som et middel mot forkjølelse, sier Moxness.

Skal du slutte uten bruk av andre medisiner eller hjelpemidler, bør du være forberedt på at du vil kunne føle deg svært tett i nesa en liten stund fremover. Da kan det være lurt å benytte seg av alle råd du får, for å komme deg igjennom den verste tiden.

Bruk for eksempel en saltvannsspray som kan hjelpe til med å rense og åpne slimhinnene litt, eller du kan sitte over en kjele med varmt vann og puste inn varm damp.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer