HOLD FOKUS: Det er navnet på den sterke kampanjefilmen fra Trygg Trafikk og Gjensidige. Ingebjørg Buen (29) spiller hovedrollen i filmen, og forteller til KK.no at hun har et personlig forhold til temaet. Foto: Trygg Trafikk
HOLD FOKUS: Det er navnet på den sterke kampanjefilmen fra Trygg Trafikk og Gjensidige. Ingebjørg Buen (29) spiller hovedrollen i filmen, og forteller til KK.no at hun har et personlig forhold til temaet. Foto: Trygg Trafikk Vis mer

Trygg Trafikk Kampanje

- Jeg vet hvordan det er å få telefon om at det har vært en ulykke

For Ingebjørg Buen (29) var det spesielt å få spille jenta i Trygg Trafikk-kampanjen alle snakker om.

KK.NO: Har du ikke allerede sett den nye kampanjefilmen fra Trygg Trafikk, så har du kanskje fått med deg at mange av dine Facebookvenner har delt den.

Sammen med Gjensidige har de laget en film som har som mål å få oss til å slutte å holde på med andre ting, for eksempel mobilen, mens vi kjører bil.

Her kan du se filmen!

LES OGSÅ: Da mamma døde

Flere trafikkulykker

For skuespiller Ingebjørg Buen (29), som spiller jenta i filmen, har det betydd spesielt mye å få være med på kampanjen.

- Det er fint å kunne bidra og det kjennes veldig viktig, spesielt fordi jeg har et personlig forhold til dette, sier hun til KK.no.

Hun har opplevd flere trafikkulykker på nært hold.

- Det har også vært trafikkulykker blant mine nærmeste og jeg vet hvordan det er å få telefon om at det har vært en ulykke, forteller hun.

Buen er vokst opp i Tuddal, en liten bygd i Telemark.

- Det er et sted hvor gutta var veldig glad i bil. Jeg husker at mamma alltid sa «kjør forsiktig». Det har vært en del bilulykker blant unge i Telemark, forteller hun.

LES OGSÅ: Denne kreftkampanjen må du se

NY KAMPANJE FRA TRYGG TRAFIKK: Altfor mange har fokus på andre ting enn trafikken når de kjører bil. Kjenner du deg igjen? Foto: Trygg Trafikk
NY KAMPANJE FRA TRYGG TRAFIKK: Altfor mange har fokus på andre ting enn trafikken når de kjører bil. Kjenner du deg igjen? Foto: Trygg Trafikk Vis mer

147 døde i trafikken i Norge i 2014

En ny undersøkelse utført av analyseselskapet YouGov for Trygg Trafikk og Gjensidige, viser at en av tre norske bilister har fokus andre steder enn på veien når de kjører.

- I fjor omkom 147 mennesker i trafikken, og 674 ble hardt skadet. De personlige og samfunnsmessige konsekvensene er store for både familie, venner og lokalsamfunn, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.

Undersøkelsen viser også at 350.000 nordmenn både skriver og leser på mobilen mens de kjører bil.

- Det skal svært lite til før det skjer en ulykke, og det økende antallet eneulykker indikerer at vi er mindre oppmerksomme bak rattet. Det er nedslående å se resultatene fra vår siste undersøkelse, sier Sigurd Austin, konserndirektør for skade i Gjensidige.

Mobiltelefonen er mest i bruk i bilen blant Oslofolk.

22 prosent av de spurte i hovedstaden sier de snakker i mobilen uten handsfree, 15 prosent innrømmer at de skriver og leser meldinger.

LES OGSÅ: Førstehjelpen du virkelig bør kunne

Sterke virkemidler

Ifølge Trygg Trafikk viser tall fra Statens vegvesen at 29 nordmenn mistet livet i trafikken, som følge av mobilbruk i perioden fra 2005 til 2013.

Mørketallene tror man er store.

- Å sjekke mobilen mens man kjører, er noe veldig mange gjør og kanskje tenker at ikke er så farlig, sier hovedrolleinnehaver i filmen Ingebjørg Buen videre.

- Men hva ville du tenkt om du visste at bilisten i motgående felt satt og skrev melding mens han kjørte forbi deg? Jeg håper denne filmen er en vekker. 

Skuespilleren, som til nå har jobbet mest med teater, har også hatt roller i flere svenske filmer og er til høsten aktuell i filmen «Kärlek och vilja», hvor hun har hovedrollen.

Utgangspunktet for Trygg Trafikk-kampanjen er hentet fra Island, hvor en lignende kampanje spredte seg som en farsott i sosiale medier i 2013.

- Jeg håper den vil treffe folk og bidra til å endre vaner i trafikken som kan føre til ulykker, sier Buen.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: