Utroskap

- Jeg vet ikke om det blir oss

«Eva» er elskerinnen til en gift mann.

IKKE BARE SEX: «Eva»  er den andre kvinnen, men kjenner seg ikke igjen i den stereopye elskerinnerollen. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
IKKE BARE SEX: «Eva» er den andre kvinnen, men kjenner seg ikke igjen i den stereopye elskerinnerollen. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Eva» er en vanlig kvinne i slutten av 30-årene, mor til ett barn, med et godt sosialt nettverk og en jobb hun stortrives i.

Men Eva vet at mange vil beskrive henne som en «homewrecker», dum og umoralsk. Selv mener hun at hun ikke er noen av delene. Men hun er altså en gift manns elskerinne.

Eva og «Sondre» møttes i felles interesser, og den berømmelige kjemien var der med én gang. For begge føltes det som skjedde riktig.

De har likevel vært bevisst på at de ikke skal ta uoverveide avgjørelser.

LES OGSÅ: Det koster å være utro

Et gjennomtenkt valg

– Det er både riktig og nødvendig når man møter noen å bruke tid på å kjenne etter om det føles riktig, og om man har en framtid sammen. Men fra andre er det et enormt press om at alt må skje raskt av hensyn til hans familie. Jeg mener det faktisk er helt motsatt.

- Nettopp fordi mye står på spill og det er en tredjepart som ufrivillig blir berørt, må det brukes tid. Hvis han velger meg framfor familien, må det være et gjennomtenkt valg han kan stå for. I tillegg trenger jeg å kjenne etter om han er en mann som jeg vil tilbringe livet mitt sammen med, sier Eva.

NEGATIVT OM ELSKERINNER: Ifølge Peder Kjøs er det mange negative stereotypier om elskerinner. Foto: bonninturina - Fotolia
NEGATIVT OM ELSKERINNER: Ifølge Peder Kjøs er det mange negative stereotypier om elskerinner. Foto: bonninturina - Fotolia Vis mer

KKs egen sex- og samlivsekspert - Peder Kjøs, sier det er mange negative stereotypier om elskerinner, på tross av at det er like mange versjoner av elskerinner som det er av kvinner.

– Det går gjerne på at de er seksuelt overaktive, grådige og hensynsløse. Men de jeg møter, er ofte usikre kvinner som tar til takke med noen stjålne stunder og godtar et minimum for å ikke miste alt, sier han.

LES OGSÅ: Derfor er menn utro

Ikke bare sex

«Eva» sier hun ser de moralske aspektene og sviket tredjeparten utsettes for, men mener bildet ikke er så svart-hvitt som folk gjerne vil ha det til.

Hun legger til at det heller ikke er slik at det bare dreier seg om sex, men at måten de forholder seg til hverandre, er ganske lik hvordan vanlige kjærestepar har det.

Samlivsekspert Frode Thuen påpeker at det er mange grunner til at kvinner har et forhold til gifte menn, like mange som at menn er utro mot sin partner.

Noen har store samvittighetskvaler, andre ikke. Noen trives med situasjonen, andre lider under den.

– Hvis først tiltrekningen oppstår og den får lov til å utvikle seg, tror jeg at de fleste kvinner på et eller annet punkt i livet kan være i stand til å involvere seg med en gift mann, sier Thuen.

Eva selv trodde aldri at hun skulle havne i en slik situasjon. Når det nå likevel har skjedd, vil hun ikke la seg presse til å ta forhastede beslutninger.

Les mer i KK 10 - i salg fra fredag 7.mars
Les mer i KK 10 - i salg fra fredag 7.mars Vis mer

–  Jeg vet ikke om det blir oss ennå, men blir vi ikke gamle sammen, er det et like gjennomtenkt valg som om vi velger et liv sammen. Enn så lenge er jeg elskerinnen, en betegnelse jeg overhodet ikke føler meg komfortabel med, fordi assosiasjonene er så langt unna hvem jeg er og hva jeg står for. Men jeg tåler det, nettopp fordi jeg vet jeg tar ansvar i en situasjon som på mange måter jo er uansvarlig, sier Eva.

Tekst av Janniche Brustad

LES OGSÅ: «Samboeren din har et forhold på si»

Utroskap i dag

Fordi utroskap i stor grad er forbundet med løgn og fortielse, er det vanskelig å få sikre tall på utbredelsen.

Men det har vært gjort en del undersøkelser:

  • I en undersøkelse fra Oslo på midten av 1990-tallet fant man at 42 % av mennene og 34 % av kvinnene hadde hatt sidesprang under samboerskap eller ekteskap.
  • I 2002 svarer 29 % av mennene og 23 % av kvinnene i en spørreundersøkelse i regi av Nasjonalt folkehelseinstitutt at de har vært utro en eller annen gang i livet.
  • I Kinsey-rapportene fra USA på midten av 1900-tallet vedgikk 50 % av gifte menn og 26 % av gifte kvinner seksuelle sidesprang.
  • De siste 10–15 årene har man i USA funnet lavere tall og mindre tydelige kjønnsforskjeller, ved at det nå synes å ligge på mellom 20 og 25 % av gifte amerikanere som oppgir å ha vært utro.
     

Kilde: Frode Thuen/ Tidsskrift for Norsk Psykologforening  

Les hele saken i KK 10, i salg fredag 7.mars

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer