Gråt

Jo, det er sunt å gråte

Har en positiv effekt på kropp og sinn.

HOLDE IGJEN: Å tvinger seg selv til å holde gråten inne er ikke særlig gunstig for deg i lengden. Kjenner du tårene presser seg på er det viktig at du tillater deg selv å gråte. Foto: Rob Stark - Fotolia
HOLDE IGJEN: Å tvinger seg selv til å holde gråten inne er ikke særlig gunstig for deg i lengden. Kjenner du tårene presser seg på er det viktig at du tillater deg selv å gråte. Foto: Rob Stark - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle opplevd den velkjente klumpen i halsen som vokser seg større og større, haken som begynner å riste, og fylte tårekanaler som presser på øynene.

I slike øyeblikk kan det være vanskelig å holde gråten tilbake, og kanskje bør du ikke gjøre det heller. For når gråten presser seg på, da føles det sannelig godt å slippe taket og la tårene trille.

Det er som regel slik at kvinner gråter langt oftere enn menn, men også blant kvinner er det forskjeller. Mens noen kan felle en tåre titt og ofte, kan andre nesten gå i årevis uten å gråte. Men er det egentlig godt for noe?

LES OGSÅ: Derfor gråter du

Gråt kan gjøre godt

– Det å kunne gråte er definitivt sunt. Men voksne har stor variasjon i hvordan de håndterer sorg, og noen gråter ikke så ofte. Det er derimot først når du tvinger deg selv til å holde gråten inne at det blir usunt, sier Anders Skuterud, fagsjef i Norsk Psykologiforening til KK.no.

Å gråte er en normal reaksjon på sorg, tap og tristhet, og hvordan vi mennesker takler vonde hendelser og stunder kan altså være svært individuelt. Men gråt er også en måte å kommunisere smerte og uro til andre på.

STØTTE: Det kan føles godt å gråte ut på en venninnes skulder, og bli møtt med støtte og omsorg. Men tårene bør ikke brukes kynisk kun for å oppnå sympati. Foto: (c) JGI/Jamie Grill/Blend Images/Corbis/All Over Press
STØTTE: Det kan føles godt å gråte ut på en venninnes skulder, og bli møtt med støtte og omsorg. Men tårene bør ikke brukes kynisk kun for å oppnå sympati. Foto: (c) JGI/Jamie Grill/Blend Images/Corbis/All Over Press Vis mer

Ifølge en studie publisert i Evolutionary Psychology er gråting en evolusjonær måte å vekke reaksjoner som medfølelse og støtte fra mennesker rundt deg. Og kan derfor være med på å styrke nære relasjoner og forhold når det skjer bak lukkede dører.

Kanskje er det derfor det føles så godt å gråte på en venninnes skulder. Men Skuterud påpeker at dette ikke er noe man burde misbruke, da kan det nemlig få motsatt effekt.

– Hvis gråten blir instrumentell, der du bruker tårene kun som et middel for empati og sympati, kan det virke ødeleggende på dine forhold. Og det vil heller ikke hjelpe deg særlig i sorgprosessen, forklarer han.

Ikke hold det inne

Gråt er altså ikke noe man burde bruke kynisk for å få det man ønsker seg, uansett om det skulle være sympati eller nye sko. Likevel er det viktig å tillate seg selv å gråte når man er i en sorgprosess eller har det leit, og da kan det ha flere positive effekter.

KJENNE PÅ FØLELSENE: Å håndtere følelsene og la seg selv gråte ferdig er den beste måten å gjøre seg ferdig med en sorg, slik at du kan gå videre. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
KJENNE PÅ FØLELSENE: Å håndtere følelsene og la seg selv gråte ferdig er den beste måten å gjøre seg ferdig med en sorg, slik at du kan gå videre. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

Stenger du derimot følelsene inne kan du ende opp med mer negative effekter.

– I noen situasjoner passer det kanskje ikke å gråte, og da må man bare ta seg sammen, men du bør ikke holde igjen over lang tid.

- Å holde gråten tilbake og følelsene inne kan være en betydelig stressfaktor for kroppen, sier Skuterud.

LES OGSÅ: Slik kommer du over utroskapen

Avstressende

På en måte kan man derfor si at gråt kan virke avstressende, fordi det hjelper oss til å redusere spenning, og gjør at vi rent fysiologisk kan hente oss lettere inn etter at vi har vært urolige, eller noe har plaget oss.

– Dersom du stadig tar deg sammen så vil du gå med en konstant spenning i kroppen.

- Man bruker muskler på å holde følelser tilbake, og dette kan sette seg som en spenning i muskulatur og skjelett, og derfor vise seg i form av fysiske plager. Men det kan også komme ut som angst og ubehag, forteller eksperten. 

En uforløst sorg kan også gjøre deg frustrert og aggressiv, og utvikle seg til angst eller en frykt for egne tanker og følelser.

Kjenn etter hva du føler

Å stue følelser under teppet og holde gråten tilbake er ikke nødvendigvis noe man alltid gjør bevisst. For noen kan dette være ubevisst, i den forstand at man ikke er i kontakt med egne følelser.

– Se bare på barn. Hvis et barn slår seg når ingen er til stede vil de ofte ta seg fort sammen, så kommer gråten først når mor eller far er til stede for å gi trøst.

– Denne utsettelsen av følelser er mennesker i stand til å gjøre i mange år, og sorgen kan da komme senere. Dette kan være fordi man ikke forstår sine egne følelser, eller ikke har tid til å kjenne etter hva man føler.

LES OGSÅ: Å miste et barn er en ensom sorg

SLIPP TAKET: Å holde gråten tilbake og følelsene inne kan være en betydelig stressfaktor for kroppen, og kan sette seg som en spenning i muskulatur og skjelett. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
SLIPP TAKET: Å holde gråten tilbake og følelsene inne kan være en betydelig stressfaktor for kroppen, og kan sette seg som en spenning i muskulatur og skjelett. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Få det ut av systemet

Studier har faktisk funnet at folk vil kunne føle seg lykkeligere etter å ha felt noen tårer. Det er som om en får noe ut av systemet, og fordi den mentale frigjøringen av følelser kan hjelpe oss med å håndtere smertefulle situasjoner.

– Å håndtere følelsene og la seg selv gråte ferdig er den beste måten å gjøre seg ferdig med en sorg. Slik blir du klar for å gå videre, og det kan bidra til å gjøre deg lettere til sinns, og kanskje løfte humøret litt.

Så kanskje kan det være en god idé å kjenne etter hva man føler, og ikke bare stadig svelge den klumpen som ligger i halsen. Kanskje hadde en liten gråt gjort deg godt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer