Gråt

Jo, det er sunt å gråte

Har en positiv effekt på kropp og sinn.

HOLDE IGJEN: Å tvinger seg selv til å holde gråten inne er ikke særlig gunstig for deg i lengden. Kjenner du tårene presser seg på er det viktig at du tillater deg selv å gråte. Foto: Rob Stark - Fotolia
HOLDE IGJEN: Å tvinger seg selv til å holde gråten inne er ikke særlig gunstig for deg i lengden. Kjenner du tårene presser seg på er det viktig at du tillater deg selv å gråte. Foto: Rob Stark - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle opplevd den velkjente klumpen i halsen som vokser seg større og større, haken som begynner å riste, og fylte tårekanaler som presser på øynene.

I slike øyeblikk kan det være vanskelig å holde gråten tilbake, og kanskje bør du ikke gjøre det heller. For når gråten presser seg på, da føles det sannelig godt å slippe taket og la tårene trille.

Det er som regel slik at kvinner gråter langt oftere enn menn, men også blant kvinner er det forskjeller. Mens noen kan felle en tåre titt og ofte, kan andre nesten gå i årevis uten å gråte. Men er det egentlig godt for noe?

LES OGSÅ: Derfor gråter du

Gråt kan gjøre godt

– Det å kunne gråte er definitivt sunt. Men voksne har stor variasjon i hvordan de håndterer sorg, og noen gråter ikke så ofte. Det er derimot først når du tvinger deg selv til å holde gråten inne at det blir usunt, sier Anders Skuterud, fagsjef i Norsk Psykologiforening til KK.no.

Å gråte er en normal reaksjon på sorg, tap og tristhet, og hvordan vi mennesker takler vonde hendelser og stunder kan altså være svært individuelt. Men gråt er også en måte å kommunisere smerte og uro til andre på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer