<strong>GODE ERSTATNINGER:</strong> I dag finnes det en rekke søtningmidler som kan brukes i alt fra kaker til kaffe, men hva bør du egentlig velge? I denne saken får du noen råd. Foto: bit24 - Fotolia
GODE ERSTATNINGER: I dag finnes det en rekke søtningmidler som kan brukes i alt fra kaker til kaffe, men hva bør du egentlig velge? I denne saken får du noen råd. Foto: bit24 - Fotolia Vis mer

Søtningsstoffer

Jo, du kan droppe sukkeret

Bytt det ut med dette for like god smak.

Publisert
Sist oppdatert

Sukker er med sikkerhet noe av det vi får i oss alt for mye av, i hvert fall langt mer enn det som er gunstig for helsa. Og da mener vi ikke bare de teskjeene du har i kaffen, for kostholdet ditt er garantert fullt av matvarer du ikke engang visste inneholdte sukker.

Heldigvis er det ikke helt hokus-pokus å kutte ned på sukkerinntaket, i dag finnes det nemlig en rekke søtningmidler som kan brukes i alt fra kaker til kaffe.

Så er det jo dette problemet som følger med et stort utvalg; hvilke bør du egentlig velge?

Det snakkes stadig om at lettbrusen ikke er bra for deg, og at fruktsukker ikke er særlig bedre enn vanlig sukker, så det er kanskje ikke så rart om du føler deg litt forvirret. Så la oss finne ut en gang for alle hva som er de mest gunstige valgene av søtstoff.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om stevia

Trygge produkter i norske butikker

Jurist Ingrid Røine fra Mattilsynet kan fortelle at de jobber med utgangspunkt i regelverket, og siden kunstig søtning er et tilsetningsstoff er de veldig gjennomregulerte i EU og Norge. Alle kunstige søtningsstoffer du får kjøpt i butikkene skal derfor være trygge.

– Alle slike produkter du finner i regulerte utsalgssteder skal være helt trygge, og alle produktene skal også være merket. Kjøper du derimot noe på nettet fra for eksempel Kina – da er det en helt annen sak, sier hun til KK.no

Myndighetene har også veldig fokus på risikovurdering, og det skal ikke være farlig å få i seg store mengder av disse søtningsproduktene dersom du bruker dem slik de er tenkt fra produsentens side. Men hun anbefaler likevel at man leser på pakningene for å finne ut hvor mye man trenger, og kan bruke for å få tilstrekkelig søtsmak.

– Du ville jo ikke helt i deg en kilo med vanlig sukker, så det vil jo ikke være sannsynlig at du gjør det med kunstig søtning heller. Skal du for eksempel bruke produktet i baking vil du jo følge en oppskrift, og ved å lese på produktpakningen finner du ut hvor mye for eksempel en teskje av den søtningen tilsvarer i vanlig sukker, forklarer Røine.

Kaloriinnholdet er ikke viktigst

Caroline Wergeland er ernæringsrådgiver og supermatekspert, samt gründer av firmaet Super Helse AS, og hun har to helt klare favoritter når det kommer til sukkererstatninger.

– Vi anbefaler helt soleklart kokosblomstsukker og palmesukker. Dette er to sukkerformer som oftest har en GI (glukemisk indeks) på rundt 35 og har derfor en svært liten påvirkning på blodsukkeret vårt. Forskjellen på disse to sukkertypene er at palmesukkeret kan være hakket mindre søtt og derfor ha litt lavere GI, sier hun til KK.no.

<strong>SØTT OG SUNT:</strong> Stevia er et naturprodukt som godt kan erstatte sukker. Foto: Canderel
SØTT OG SUNT: Stevia er et naturprodukt som godt kan erstatte sukker. Foto: Canderel Vis mer

Hun er klar over at mange kan synes palmesukker høres skummelt ut etter palmefetthysteriet, men påpeker at det er kun kvaen i palmetreet som blir tørket, pulverisert og varmet på svært lav varme. Og at det er ingen skading av selve palmetreet.

– Dette er det eneste sukkeret som er sunt på markedet som faktisk smaker bedre enn det hvite sukkeret. Det smaker faktisk kjempe godt! Og ikke nok med det, det inneholder masse næring, som for eksempel ulike vitaminer og mineraler.

Wergeland har stor tro på at et liv uten sukker er langt bedre for helsa, men det betyr ikke at man ikke kan spise søtt og godt av den grunn. Hun er opptatt av å spise sunt uten å fokusere på vekta, det er derfor ikke kaloriinnholdet som først og fremst bestemmer hvilket søtningsstoff hun velger.

– Kokosblomstsukker og Palmesukker inneholder kalorier, men tilbakemeldingene fra våre kunder er at de ikke opplever vektoppgang til tross for at de nå spiser råsjokolade daglig søtet med disse naturlige sukkerartene. Det er dette jeg tror er målet til de fleste. Å kunne spise sunn mat, som egentlig smaker usunt, og likevel slippe å legge på seg, forteller hun.

<strong>SUKKER:</strong> Har du lyst til å kutte sukkeret ut av livet ditt? Ifølge Wergeland er det ingen problem, det finnes nemlig mange gode sukkererstatninger som kan gi deg den søte gode smaken - uten at det går på helsa løs. Foto: bit24 - Fotolia
SUKKER: Har du lyst til å kutte sukkeret ut av livet ditt? Ifølge Wergeland er det ingen problem, det finnes nemlig mange gode sukkererstatninger som kan gi deg den søte gode smaken - uten at det går på helsa løs. Foto: bit24 - Fotolia Vis mer

Ta hensyn til blodsukkeret

Også når det kommer til baking er det disse to søtningstypene hun foretrekker. Men så kommer det jo også an på hva man skal lage, skal du for eksempel lage eggedosis trenger du et søtningsmiddel som har en effekt som er mer tilnærmet vanlig sukker.  

– Når jeg lager eggedosis eller råsjokolade kan det hende at jeg bruker agavesirup. Agavesirup er en helt naturlig og rå søtning, men den har ifølge forskning like mye påvirkning på blodsukkeret som hvitt sukker, på tross av at pakningen forteller om lav GI, forklarer hun.

Hun anbefaler at man er litt obs på dette, og derfor bruker denne i moderate mengder i tilfeller der man ikke kan bruke kokosblomstsukker eller palmesukker. Honning er også en søtning man kan benytte seg av i mange tilfeller, til og med i baking. Men selv om dette er et naturlig søtstoff så har også den ganske stor påvirkning på blodsukkeret vårt, noe hun mener er viktig å prøve å unngå.

– Honning i te og litt sånn er helt fint, men det å vite litt om hvilke søtning som påvirker boldsukkeret, og hvor mye – det er alltid godt å ha i bakhodet, sier Wergeland.

<strong>SMÅ FRISTELSER:</strong> Et liv uten sukker trenger absolutt ikke bety et liv uten søtsaker. Foto: All Over Press
SMÅ FRISTELSER: Et liv uten sukker trenger absolutt ikke bety et liv uten søtsaker. Foto: All Over Press Vis mer

Stevia og sukrin gir rar smak

Det er ikke bare hvordan søtstoffet påvirker blodsukkeret som styrer hennes valg, hvordan det smaker er også svært viktig for henne. Og når det gjelder sukrin og stevia synes hun ikke det smaker naturlig nok, verken i matlaging eller baking.

– Det får en slags metallisk ettersmak, og da blir det ikke bra nok for min del! Jeg er svært nøye når jeg lager bakverk, det må smake godt selv om det er sunt. Det samme gjelder stevia. Det blir for rar smak på maten, forklarer hun.

Det at disse to ikke inneholder kalorier har svært liten betydning, her er det tross alt smaken som kommer først. For selv om du har bestemt deg for å leve et liv uten vanlig sukker, så bør det fortsatt kunne smake godt.

– På kursene vi har holdt har vi lært kunder å lage både boller, kaker, sjokolade og egentlig alt du trodde var umulig å lage når man skal være sunn, men som faktisk er kjempe sunt OG kjempegodt! Så ofte ler min partner og jeg godt når vi får kritikk fra mennesker som mener at vi lever et ekstremt liv, når de ikke har noen anelse om at vi spiser mye mer snacks, bakst og sjokolader enn veldig mange andre daglig. Og det er nettopp fordi vi klarer å lage det så utrolig sunt, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer