Stress

Jobb-stress kan gi diabetes

Står du i fare for å bli utbrent, kan det også hende at du øker risikoen for diabetes II.

Jobb-stress kan gi diabetes
Publisert
Sist oppdatert
En undersøkelse blant 667 arbeidere utført ved universitetet i Tel Aviv, viser at utbrenthet kan øke sjansen for å utvikle diabetes II.

- Undersøkelsen viser at utbrenthet kan øke risikoen for sykdom like mye som andre risikofaktorer, som høy BMI, røyking og manglende fysisk aktivitet, sier Samuel Melamed, som ledet studien, til Fox News.

Studien, som strakk seg over 5 år, indikerer at stress kan påvirke kroppens evne til å håndtere glukose, noe som fører til diabetes. Rundt halvparten av deltakerne i studien opplevde utbrenthet i løpet av den tiden studien pågikk. 3,2% av de utbrente utviklet diabetes, mens tallet for de ikke-utbrente var 1,8%.

 • Ta KKs stress-test

 • Utbrentheten i seg selv kan likevel være bare en del av bildet.

  - Det er mulig at disse menneskene er disponert for diabetes fordi de ikke er flinke til å håndtere stress, sier Melamed.

  Richard Surwit ved Duke University Medical Center sier til Fox at stress generelt kan påvirke kroppens evne til å prosessere glukose, spesielt hos mennesker som er genetisk sårbare for sykdom.

  - Utbrenthet er en form for arbeidsstress – en følelsesmessige stressforstyrrelse som kan ramme personer som over lang tid utsettes for store krav om å gi av seg selv. [...] Symptomene kan være følelsesmessige plager som utmattelse og angst, tankemessige plager som skyldfølelse og dårlig selvbilde, fysiske plager som hodepine og kvalme, atferdsmessige plager som hyperaktivitet, økt alkoholforbruk eller motivasjonsmessige plager som kjedsomhet og skuffelse, sier psykolog Stig Berge Matthiesen til Helsenytt.


  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer