Brystkreft

Jobben kan påvirke brystkreftrisiko

Ny studie indikerer at noen yrker kan øke sjansen for å bli rammet.

VANLIG I I-LAND: Brystkreft kan linkes til jobber der man utsettes for skumle stoffer, hevder forskere. Foto: Colourbox
VANLIG I I-LAND: Brystkreft kan linkes til jobber der man utsettes for skumle stoffer, hevder forskere. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Brystkreft er den vanligste kreftformen som rammer kvinner i den industrialiserte verden. I Norge står brystkreft for 25 prosent av krefttilfellene blant kvinner, og hvert år får rundt 2.800 norske kvinner denne kreftdiagnosen.Heldigvis er overlevelsesraten blitt bedre, både på grunn av mer effektiv behandling, men også fordi vi kvinner er blitt flinkere til å oppdage mistenksomme kuler i brystene tidligere.

Mye forskning

Det forskes mye på brystkreft, og vi vet stadig mer om hva som er årsaken til at kreftsvulstene kommer og hvordan pasientene skal behandles mest effektivt. For eksempel avslørte forskere nylig at det finnes fire typer brystkreft.Vi vet allerede at visse typer brystkreft er arvelig, og at kvinner som har hatt tilfeller av brystkreft i familien bør være ekstra obs. Forskerne jobber hele tiden intensivt for å finne ut hvilke ting som spiller inn når noen rammes av ikke-arvelig brystkreft.LES OGSÅ: Slik sjekker du brystene dine selv

Mer utsatt i noen yrker

Nå har amerikanske forskere publisert en studie som indikerer at jobben kan påvirke brystkreftrisiko. Over 2.000 kanadiske kvinner var med i studien, og rundt halvparten av dem hadde påvist brystkreft. Forskerne kartla hva slags jobber de hadde, og hvilke kreftfremkallende og hormonforstyrrende stoffer de eventuelt ble utsatt for på jobb, skriver forskningsnettstedet Alphagalileo.org. Og resultatene viste at kvinner som hadde jobber som utsatte dem for kreftfremkallende og hormonforstyrrende stoffer hadde større risiko for å utvikle brystkreft.Risikoen var ekstra høy for kvinner som jobbet i landbruk, på bar eller med gambling, på plastikkfabrikk, hermetikkfabrikk eller med metaller av noe slag. Risikoen for å få brystkreft før overgangsalderen var klart størst for dem som jobbet på plastikkfabrikk eller hermetikkfabrikk.

En viktig variabel

Forskerne bak studien, som er publisert i tidsskriftet Environmental Health, mener resultatene understreker viktigheten av å inkludere yrke som variabel når vi skal identifisere og evaluere hvordan miljøet påvirker sykdomsrisiko. - Dette viser hvor viktig det er å registrere yrkeslivet til kreftpasienter. Vi får stadig nye bevis som peker på at vi bør evaluere reglene for hvor mye slike stoffer arbeidstakere skal kunne utsettes for på jobb, sier studieleder James T. Brophy i forbindelse med forskningen. De færreste av oss norske kvinner har arbeid av typen som gir økt kreftrisiko. I stedet bør vi være obs på at jobben kan øke risikoen for hjerteinfarkt. Les hvorfor i denne artikkelen.LES OGSÅ: Hva er parabener og bør du holde deg unna?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.