Arbeid

Jobber du deg deprimert?

For lange arbeidsdager og mye overtid mer enn dobler risikoen for alvorlig depresjon, viser ny forskning.

DOBLER RISIKO: Fersk forskning viser at det å jobbe mye overtid eller svært lange arbeidsdager (mer enn 11 timer per dag) mer enn dobler risikoen for alvorlig depresjon.  Foto: Getty Images/Brand X
DOBLER RISIKO: Fersk forskning viser at det å jobbe mye overtid eller svært lange arbeidsdager (mer enn 11 timer per dag) mer enn dobler risikoen for alvorlig depresjon. Foto: Getty Images/Brand X Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At arbeidsplassen kan påvirke både fysisk og psykisk helse er en kjent sak, og de fleste vet at det å tilbringe mange timer foran dataskjermen, eller ved pulten, hver eneste dag ikke er spesielt gunstig for kroppen.

Tidligere forskning har nemlig vist at det å ha feil sittestilling kan ødelegge for både syn og muskulatur, mens andre studier har vist at det å kjede seg mye på jobb, eller sitte for mye kan gjøre oss overvektige.

LES OGSÅ: Maten som holder deg i gang på jobb

Dobler risiko for depresjon

Ny forskning viser nå at det å tilbringe svært mye tid på arbeidsplassen – altså å jobbe elleve timer eller mer hver dag, kan føre til en økt risiko for alvorlig depresjon, skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com (ekstern lenke).

Ifølge studien, som er publisert i tidsskriftet PLoS ONE (mer info om studien finner du her – ekstern lenke), kan faktisk det å jobbe elleve timer eller mer per dag mer enn doble risikoen for en alvorlig depresjon, sammenlignet med det å jobbe syv til åtte timer per dag.

Forskningsteamet, som ble ledet av Marianna Virtanen ved det finske instituttet for arbeidshelse, samt University College London, fulgte 2000 middelaldrende britiske arbeidere og fant ut at det var en stor sammenheng mellom overtidsarbeid og depresjon.

- Selv om det å jobbe overtid iblant kan gi noen fordeler for individet og samfunnet, så er det viktig å innse at det å jobbe mye overtid også er forbundet med en økt risiko for alvorlig depresjon, sier Virtanen.

LES OGSÅ: Blir du tjukk av arbeidsplassen din?

Hvorfor deprimert?Hvor mye jobber du hver dag?
Ifølge ekspertene på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett) kan mange ulike mekanismer føre til depresjon. Blant disse er arv, sosiale forhold, psykologiske mekanismer og fysisk-kjemiske forhold i hjernen.

Å få en depresjon er slett ikke uvanlig, og svært mange – kvinner er gjerne mer disponible enn menn, opplever å få dette hvert eneste år.

Om vinteren kan mange også oppleve å få vinterdepresjon, som skyldes mangel på sollys. De som har denne formen for depresjon får ofte depressive symptomer hver vinter eller høst, gjerne samtidig med stort søvnbehov og søtsug.

Denne typen depresjon er muligens forbundet med lavere mengder av hormonet melatonin i kroppen. Melatonin regulerer kroppens døgnforståelse, står det på Lommelegen.no.

Depresjon etter fødsel er også svært vanlig, og rammer mellom fem og 20 prosent av alle kvinner som har født. Symptomene kommer som regel i løpet av de første seks ukene etter fødselen.

8-9 timer
 
(26%)
7-8 timer
 
(24%)
9-10 timer
 
(21%)
10-12 timer
 
(13%)
6-7 timer
 
(10%)
12-15 timer
 
(5%)
Jeg vet ikke helt
 
(1%)
Mer enn 15 timer
 
(1%)

Tegn du bør være obs på

Symptomene på depresjon kan variere fra person til person og fra gang til gang.

Dersom du opplever følgende symptomer bør du imidlertid vurdere å oppsøke lege:

• Følelse av å være trist og nedstemt.
• Tap av interesse for aktiviteter som pleier å være lystbetonte.
• Slapphet.
• Tretthet.
• Manglende initiativ.
• Manglende appetitt.
• Vekttap.
• Liten lyst på sex.
• Skyldfølelse og selvbebreidelser.
• Redusert selvtillit.
• Konsentrasjonsvansker og ubesluttsomhet.
• Tidlig oppvåkning om morgenen, gjerne et par timer tidligere enn vanlig.
• Selvmordstanker.

Hos enkelte er det slik at depresjoner er ledd i en svingende sykdom, hvor det kan være perioder med oppstemthet og følelse av stor handlekraft. Lidelsen har fått navnet bipolar lidelse. I de oppstemte fasene føler man seg glad, lykkelig og kreativ, men man kan samtidig bli dumdristig og kritikkløs. Enkelte setter mange penger over styr.

Mer info om depresjon og behandling finner du på Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Dette gjør deg hverdagsglad

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer