Samliv

Jobbforhold varer lenger

Større sjanse for at kolleger holder sammen som par, mener dansk forsker.

Jobbforhold varer lenger
Publisert
Sist oppdatert
Møter du partneren din på jobben, er sjansene større for at forholdet skal vare. Det mener den danske «ekteskapsøkonomen» Michael Svarer, som egentlig er lektor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet. Han sier at økonomisk teori langt på vei kan benyttes også på parforhold, som for eksempel prinsippet om tilbud og etterspørsel.

- Når det er mange valgmuligheter, slik det vil være på en arbeidsplass med mange representanter for det motsatte kjønn, så hever man grensen for hva man vil akseptere hos en partner, og foretar således et bedre valg, sier Svarer til det danske fagforeningsmagasinet DJØF Bladet.

Svarer har forsket på statistikk fra Danmarks Statistik og kommet opp med noen oppsiktsvekkende resultater. Ifølge hans forskningsmateriale er det 40% større sjanse for at partneren din vil falle for en kollega hvis han eller hun har en arbeidsplass med mange representanter for det motsatte kjønn. Tallene er like sterke for kvinner og menn, men med en sterkere tendens for ektefeller.

Til tross for at Svarer har forsket på det som skjer i kjærlighetsforhold, foretrekker han å kalle forskningsfeltet for ekteskapsøkonomi fremfor kjærlighetsøkonomi.

- Kjærlighet får det til å høres ut som noe som er basert på følelser, og vi ser litt bredere på det. Avkastningen på dette markedet er både følelser og mer håndgripelige ting, som produksjon av barn, fremskaffelse av mat og fordeling av husarbeid, for eksempel. Det overordnede spørsmålet er hva man får ut av et tett parforhold - for når man investerer, forventer man alltid avkastning, sier Svarer.

Hvis du ser på ekteskapet fra et rent økonomisk perspektiv, er det særlig to ting som statistisk sett gir godt resultatet, ifølge Svarer:
  • Treffe partneren på jobben - da minskes sjansen for brudd
  • Flytte på landet etter at man har funnet en partner - flere blir skilt i byene

  • Til Svarers store overraskelse viste det seg dog å være slik at det å få barn ikke er god kjærlighetsøkonomi.

    - Våre data viste at barn ikke stabiliserer forholdet. Tvert imot ble flere par skilt etter at de fikk barn. De økonomiske teoriene våre kom altså til kort, men da vi oppsøkte psykologisk litteratur, var resultatet ikke det spor overraskende. Når det kommer barn, oppstår det nemlig mange kriser, sier Svarer, som til tross for statistiske konklusjoner ikke våger å være helt entydig:

    - Man skal være forsiktig og ikke bare komme løpende med den økonomiske teoriboken når man beveger seg inn på dette området. Årsakene til at vi finner sammen og holder sammen i bestemte par, er sammensatte og komplekse, sier Svarer.


    LES OGSÅ:
  • Alt om sex og samliv på kk.no

  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer