Fakta om jordbær:Det finnes 150 arter Har blitt dyrket i Sør-Amerika i over 1000 år Latinsk navn: Fragaria ananassa Norsk sesong: juni - juli
Dyrk selv:
Jordbær kan dyrkes nesten hvor som helst. I en bøtte på verandaen eller selvsagt på friland. Men husk, plantene trives best der det er solrikt og de må ha jevnt med vann. Se flere dyrkningstips på hushjemhage.no
Jordbær kan dyrkes nesten hvor som helst. I en bøtte på verandaen eller selvsagt på friland. Men husk, plantene trives best der det er solrikt og de må ha jevnt med vann. Se flere dyrkningstips på hushjemhage.no
Tekst: Marianne Pettersen
Jordbær vekker minner fra barndommens somre med evig solskinn. Jordbær er det norskeste av det norske og ingenting er bedre enn smaken av årets første norske jordbær. Jordbær er selve smaken av sommer - og sunt er det også!
Sunt
Jordbær er en C-vitaminbombe, og 2,4 dl eller 8 middels store jordbær inneholder hele 140% av daglig anbefalt inntak av C-vitamin. Jordbær inneholder også mye folsyre og kalium. Dessuten inneholder de A-vitamin, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B6, vitamin K, jern, jod, kalsium, kobber, magnesium og sink. De inneholder også fytokjemiske stoffer som bioflavonoider og flavonoider.
Dette gjør den for deg:
Andre helsefremmende stoffer i jordbær er flavonoider (antioksidant som skal virke gunstig mot kreft og hjerte- og karsykdommer), fenoler (antioksidant og betennelsesdempende). Te av tørkede jordbærblader har blitt brukt i folkemedisinen mot tarmproblemer, blodmangel, gikt, nervøsitet og urinveisproblemer.
Jordbær er også bra for deg som er på diett. De søte sommerbombene inneholder 30 kcal per 100 gram og 6,6 g karbohydrater per 100 gram.
Gode smakskombinasjoner:
De gamle klassikerne jordbær og fløte, jordbær og is og jordbær og champagne fungerer fortsatt utmerket - men bærene er gode til mye annet også. Prøv gjerne disse deilige smakskombinasjonene i en dessert, smoothie, bløtkake eller i andre retter der du kan bruke jordbær:
Tips:
Kjøp friske bær, gjerne rett fra produsenten. Kjøp norsk og plukk gjerne selv. Kjøper du i butikk, vær kritisk og si fra i butikken dersom bærene er dårlige. Spør i butikken hvor den kommer fra, spør hvor lenge den har stått. Jordbær bør helst ikke vaskes, da de lett kan bli vasne. Tørk dem forsiktig eller plukk jordbærene selv, da er du sikker på at de er rene.
Deilige oppskifter med jordbær:
(Kilder: forskning.no, Wikipeda, frukt.no, «Spis deg friskere» av Vicki Edgson og Ian Marber og «Fargedietten» av James A. Joseph, Daniel A. Nadeau og Anne Underwood)



