BRA FOR MAGEN: Ny forskning tyder på at stoffene i jordbær kan beskytte magen mot alkohol og forhindre utvikling av magesår.  Foto: Getty Images/Comstock Images
BRA FOR MAGEN: Ny forskning tyder på at stoffene i jordbær kan beskytte magen mot alkohol og forhindre utvikling av magesår. Foto: Getty Images/Comstock Images Vis mer

Jordbær

Jordbær kan beskytte magen mot alkohol

Minsker risikoen for utvikling av magesår, viser ny forskning.

Det nærmer seg helg, og for mange av oss er fredags- eller lørdagskvelden synonymt med en kveld på byen.

Dersom du har planer om å drikke litt (eller en del) alkohol de kommende dagene, kan imidlertid det å spise jordbær være en god idé.

Ny forskning tyder nemlig på at stoffene i jordbær kan beskytte magesekken din mot effektene av alkohol, og dermed minske risikoen for utviklingen av magesår, skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Frukten som gjør magen flat

Beskytter slimhinnene i magesekken

Det er forskere ved University of Barcelona i Spania og Marche Polytechnic University i Italia som nylig har gjennomført en studie hvor de så på effektene av jordbær relatert til alkoholkonsum.

Eksperimentene ble utført på rotter, som ble foret med jordbær-ekstrakter (40mg/per dag per kilo i vekt) i ti dager før de deretter ble gitt etanol.

Resultatene, som er publisert i tidsskrifet PLoS ONE (mer info finner du her - ekstern lenke), viste at rottene som hadde spist jordbær hadde mindre skader på slimhinnene i magesekken som følge av alkoholinntaket.

- De positive effektene av jordbær er ikke bare knyttet opp mot antioksidantnivået i bærene, men også det faktum at de aktiverer antioksidantforsvaret og enzymene i kroppen, sier Sara Tulipani, leder for studien.

Forskerne mener at et kosthold rikt på jordbær kan være med på å forhindre magesykdommer og minske formasjonen av magesår (som cirka 10 prosent av befolkningen utvikler).

LES OGSÅ: Alt du bør vite om jordbær

Positive antioksidanteffekter

Ifølge dr. Marizio Battino, som også var med på studien, er ikke forskningen «utført for å finne en måte å formilde effektene av å bli full».

De tror imidlertid at en mulig behandling for magesår kan være medisiner med antioksidant-egenskaper, og at stoffene funnet i jordbær kan være en mulig løsning.

Det er et team bestående av italienske, serbiske og spanske forskere som har gjennomført undersøkelsen, der de så nærmere på slimhinnen i magesekken, som inneholder spesielle celler som produserer syre og enzymer som hjelper kroppen fordøye mat. Slimhinnen produserer også mucus (slim) som beskytter magesekken mot syre.

Studien fant altså at et kosthold rikt på jordbær kan ha en positiv effekt når det kommer til å forhindre magesykdommer som er relatert til utviklingen av frie radikaler.

Magekatarr eller gastritt i magesekken kan ofte være relatert til alkoholkonsum, men kan også forårsakes av andre ting, som luftveisinfeksjoner, virusinfeksjoner eller overkonsum av smertestillende, febernedsettende og betennelsesdempende antiinflammatorisk midler.

- Som nevnt ble ikke denne studien gjennomført for å finne en måte å formilde effektene av å bli full, men heller som en metode å oppdage molekyler i magesekken som kan beskytte mot skadende effekter av ulike stoffer og frie radikaler, sier dr. Battino, som var koordinator for forskningsgruppen ved Marche Polytechnic University.

LES OGSÅ: Ett glass vin om dagen styrker skjelettet

Kan forhindre tidlig alderdom og kreft

I tillegg til at jordbær tydeligvis kan beskytte magen mot alkohol, har bærene flere andre positive effekter på kroppen din.

Forskning KK.no tidligere har omtalt har nemlig vist at regelmessig inntak av bærene kan forhindre for tidlig alderdom og minske risikoen for å utvikle alvorlige sykdommer, som kreft.

Det er det høye antioksidantinnholdet i bærene som er «hemmeligheten» bak de helsebringende effektene.

Dr. Battino (som er nevnt lenger oppe i artikkelen) og dr. Jose Luis Quiles fra the University of Granada gjennomførte tidligere i år en studie der resultatene viste at et daglig inntak av jordbær (opp mot en halv kilo per dag) både kan øke nivåene av antioksidanter i blodet og forhindre hemolyse - altså at blodets røde blodlegemer (erytrocytter) brytes ned.

Antioksidanter er svært viktige for kroppen, og er knyttet til redusert risiko for en rekke sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft (mer info om antioksidanter finner du her).

I tillegg kan det å spise jordbær regelmessig også øke kroppens evne til å takle såkalt oksidativt stress (oksidativt stress kan oppstå når antioksidantforsvaret ikke strekker til – det blir en ubalanse mellom antioksidantene og de frie radikalene i kroppen).

Oksidativt stress kan blant annet forekomme som følge av alder, trening og fødsler. Det er også kjent for å kunne påvirke hvor raskt mennesker eldes.

Tips til spennende oppskrifter med jordbær finner du i denne artikkelen!

LES OGSÅ: Blåbær gjør deg slankere

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: