KK.NO: Pleier du fra tid til annen å røske med deg en kartong med noe fruktig å drikke når du er på butikken?
Da bør du forsikre deg om at det er juice, og ikke nektar du legger i kurven.
LES OGSÅ: Den beste juicen du kan velge
Nektar og juice er langt fra det samme
Lise von Krogh, som er ernæringsbiolog og en av ekspertene på BraMat.no, forteller at juice og nektar er to helt forskjellige ting.
- «Juice» er faktisk en forskriftsmessig beskyttet betegnelse som kun kan brukes hvis det er 100 prosent presset saft fra frukt, bær eller grønnsaker.
- Juice deles inn i ferskpresset, fra konsentrat og konsentrert juice, samt vanneskalert juice og dehydrert fruktjuice.
- I alle tilfellene er det kun juice som brukes, eller juice fra konsentrat – da har den blitt rekonstituert slik at vanninnholdet og næringsinnholdet tilsvarer den fersk pressede juicen, sier hun.
Nektar er derimot juice som er blandet ut med vann og eventuelt sukker, honning eller søtstoffer.
- Det er også et krav til minsteinnhold av juice eller puré for å kunne kalle produktet for nektar. Et eksempel er eplenektar som må inneholde minst 50 prosent eplejuice, sier von Krogh.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger