Helse & Livsstil

Juks deg fibersunn

Slik får du i deg mer fiber uten å knaske kli.

Juks deg fibersunn
Publisert
Sist oppdatert
Vi hører det hele tiden: Kostfiber er viktig, pass på at du spiser nok av det. Så hvor mye trenger du egentlig, og hvordan får du det i deg?Kostfiber er komplekse karbohydrater som kroppen din ikke tar opp i seg. Derfor gir den deg ikke energi, men hjelper til med å transportere skadelige stoffer ut av kroppen. Fiber gir god metthetsfølelse, er bra for fordøyelsen og kan også beskytte mot kreft i tykktarmen, og irritert tarm. Fiber forbygger diabetes, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, overvekt og hjerte-/karsykdommer.
  • Les mer på Lommelegen.no: Fakta om fiber
  • Gode fiberkilder: Bønner, frukt, fullkorn, helkorn, nøtter og grønnsaker.Hvor mye kostfiber du trenger avhenger av hvor gammel du er.
  • Kvinner under 50 år trenger cirka 25 gram daglig.
  • Kvinner over 50 trenger 21 gram.
  • Menn under 50 trenger 38 gram per dag.
  • Menn over 50 trenger 30 gram.
  • Her får du en rekke tips som kan hjelpe deg til å øke fiberinntaket. Det er imidlertid lurt å ikke gå i gang med alle på én gang. For rask fiberøkning i kosten kan gi deg magetrøbbel og diaré. Ta det gradvis.En god start på dagen:Spis en fiberrik frokost. Det finnes en rekke frokostblandinger som inneholder masse fiber. Begynner du dagen på denne måten kan du få i deg 15-20 prosent av dagsbehovet. Sunt er det også.I tillegg til frokostblanding er fullkornsbrød, grovt knekkebrød og havregrøt gode fiberkilder. Topp maten med frukt og bær, så får du et ekstra fiberboost.Sjekk etiketten. Det skal stå på emballasjen hvor høyt fiberinnhold matvaren har, så velg produkter med omhu.
  • Den viktige frokosten
  • Oppskrift: Jeanettes frokostblanding
  • Enkel og sunn kornblanding
  • Bak KKs speltbrød
  • Knekkebrød bedre enn brød
  • Slik sniker du mer fiber inn i kosten:
  • Knask frukt når du får lyst på noe mellom måltidene. Fem biter tørket eple inneholder 3 gram fiber.
  • Spis skallet på frukten, mye av fiberet sitter her. Vask frukten godt først for å bli kvitt bakterier og sprøytestoffer.
  • Kjøper du en frossenpizza kan du toppe den med tomatskiver, paprika, spinat og løk for å øke fibermengden i måltidet. Baker du din egen pizza kan du bruk grovmel i bunnen.
  • Lag deg smørbrød proppet med grønnsaker.
  • Bruk bønner og linser i supper, stuinger og salater.
  • Spis grønnsakene rå så ofte du kan. Mye av fiberet forsvinner under koking og steking. Damping og koking i mikrobølgeovnen tåles bedre.
  • Grønt er skjønt
  • 7 salatmyter
  • Taper grønnsakene seg?
  • Bruk rosiner i småkakene.
  • Bruk brun ris og fullkornspasta framfor hvit ris og hvit pasta.
  • Oppskrift: Svinefilet penne
  • Bruk grønnsaker i pastasausen.
  • Kos deg med smoothies.
  • Supre sommer-smoothies
  • Prøv en smoothie
  • Er du glad i kjøtt og poteter kan du vende løk, sopp og tomater i stekepannen, og tilsette urter og olivenolje. Kjempegodt!
  • Bruk tortillas av mais framfor hvete, de inneholder 50 prosent mer fiber.
  • Oppskrift: Fajitas de luxe
  • Legg også grønnsaker på grillen sammen med kjøttet og fisken.
  • Lett og godt på grillen
  • LES OGSÅ:
  • Test deg selv: Hvor sunt lever du?
  • Sunnhetsleksikonet
  • Spis variert, hva betyr det?
  • Lommelegen.no: Fakta om fiber
  • Kilde: msnbc.com og lommelegen.no

    Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer