KK.NO: Julaften er rett rundt hjørnet, og dermed går det også mot høysesong for pepperkaker, krumkaker, kakemenn, sandkaker og annen julesnadder – dette til mange familiers store fortvilelse.
Ulike former for matallergi er nemlig et stadig økende problemer her til lands. Og for de som har allergi, eller intoleranse, kan julen by på en rekke problemer
- Vi vet at matallergi, og allergi generelt, er et voksende problem, samtidig som familiekonstellasjonen utvides. Det er klart det kan være utfordrende å bake tradisjonell julebakst med dette bakteppet, forteller Bo Gleditsch, som er kommunikasjonssjef i Norges Astma- og Allergiforbund, til KK.no.
LES OGSÅ: Her er lesernes beste julebakst
Viktig å tilrettelegge julebaksten for hele familien
Dersom man har et eller flere familiemedlemmer med en allergi, mener Gleditsch det er svært viktig at hele familien tilrettelegger julebaksten sin etter dette, slik at alle kan spise det som blir servert i julen.
- Det er svært trist å være den som ikke tåler kakene til mormor. Det forsterker en allerede tilstedeværende følelse av å være annerledes, av å være et problem, en showstopper.
- Julens budskap handler om å ta hensyn, være glade i hverandre og være gode mennesker. Da kan vi ikke si til lille Per at han ikke får spise kaker fordi vi ikke gadd å lage noen uten hans allergener.
Hvor kan familiemedlemmene finne oppskrifter på allergivennlige kaker?
- Det har blitt mer og mer fokus på matallergi de senere år, og mange butikker har nå egne hyller med erstatningsprodukter. I tillegg tilbyr mange også allergivennlige oppskrifter på nettet.
- På Norges Astma- og Allergiforbund egen side (www.naaf.no) finner du også allergivennlig jul på forsiden, sier han.
Vil du servere allergivennlige julekaker i år? Da kan du sjekke ut de fem supergode gluten- og laktosefrie oppskriftene vi har lagt ved under!

LES OGSÅ: Derfor får du allergier i voksen alder
Gluten- og laktosefrie pepperkaker
Dette trenger du:
- 210 gram mørk sirup
- 160 gram sukker
- 150 gram Melange uten melk og soya
- 300 gram rismel (alternativt: 430 gram finbakstmiks uten gluten)
- 80 gram potetmel
- 50 gram bokhvetemel
- 1 egg
- 1 ts malt nellik
- 1 ts malt ingefær
- 1 ts malt kanel
- 1 ts bakepulver
Slik gjør du:
- Bland sirup og sukker i en kjele. La blandingen koke opp – husk å følge med!
- Ta kjelen av platen og tilsett Melange uten melk og soya i små biter, og la margarinen smelte under omrøring. La blandingen avkjøle og tilsett deretter egg.
- Bland krydder i melet og rør dette sammen med øvrige ingredienser til deig. Dekk med plastfolie og la deigen stå i kjøleskapet i 12 timer. Så starter moroa!

Et godt tips: Send inn bilder av familiens helsprøe pepperkaker og vær med i kåringen av Verdens sprøeste pepperkaker, og vær med i konkurransen om mange sprø premier. Men det viktigste er ikke å vinne – det er å ha det gøy sammen!
Glutenfrie florentiner
Disse inneholder nøtter og fløte.
Dette trenger du:
- 50 gram hasselnøtter (grovhakkede)
- 50 gram mandler (hakket/flak)
- 20 gram kandiserte korsebær (cirka 7 stk)
- 20 gram sukat
- 20 gram rosiner
- 100 gram Melange margarin
- 100 gram sukker
- 4 ss fløte
Slik gjør du:
- Frukter, nøtter og mandler grovhakkes eller deles etter ønske og blandes.
- Smelt margarinen, bland inn sukkeret og varm langsomt under omrøring til kokepunktet.
- Ta kjelen av platen. Bland inn frukt- og nøtteblandingen og tilsett så fløten.
- Blandingen avkjøles (rør av og til) til den begynner å sette seg.
- Sett ovnen på 180 grader.
- Settes på bakepapir på stekebrett med en smurt skje. Cirka 1 ss er passe størrelse. Ha god avstand da kakene flyter utover under steking.
- Stek midt i ovnen til kakene får en lys, gylden brunfarge. Dette tar cirka 12 minutter.
- Straks etter steking dyttes kakene litt sammen med en smørkniv, skje eller likende. Ikke stek for mange kaker av gangen, de stivner raskt!
Et godt tips: Smelt sjokolade i vannbad. Stryk et tynt lag på undersiden av hver kake. Frukter og nøtter kan varieres etter eget ønske

LES OGSÅ: Slik kan du nyte maten uten dårlig samvittighet
Gluten- og laktosefrie nøtteroser
Bruk Melange uten melk og soya. Oppskriften inneholder nøtter og egg.
Dette trenger du:
- 100 gram hasselnøtter (malte)
- 110 gram sukker
- 1 eggehvite
- 25 gram Melange margarin uten melk og soya (smeltet)
- Hele hasselnøtter til pynt
Slik gjør du:
- Mal nøttene og smelt margarinen.
- Bland nøtter, sukker, eggehvite og til slutt smeltet margarin. La blandingen stå og svelle minimum en time.
- Deigen plasseres med skje eller sprøytpose på bakepapir på stekebrett og det stikkes en hel nøtt i hver kake.
- Kakene stekes midt i ovnen i ca. 14 minutter ved 170 grader.
Et godt tips: Mandler og nøtter kan blandes, eller kakene kan lages kun med mandler. Hvis ønskelig kan kakene stripes med smeltet sjokolade. Nøtterosene kan med fordel oppbevares i fryser.

LES OGSÅ: Bytt ut julekakene med jordbær
Gluten- og laktosefrie ristopper
Disse inneholder egg, og blir laktosefrie dersom du bytter ut melk med vann.
Dette trenger du:
- 6 ss kakao
- 6 ss sukker
- 1, 5 del melk/vann/kaffe (valgfritt)
- 1 pakke Delfiafett (250 gram)
- 2 egg
- 2 ss sukker
- 2 ts vaniljesukker
- Cirka 1,5 liter puffet ris
Slik gjør du:
- Bland kakao og sukker i en kjele. Tilsett melken og kok opp under omrøring.
- Ta kjelen av platen, deretter tilsett fettet som er delt i biter. Rør til fettet er oppløst.
- Visp egg, sukker og vaniljesukker med en håndmikser til eggedosis.
- Tilsett kakao/fettblandingen, litt av gangen. Visp til massen er blank og tyktflytende.
- Tilsett risen og bland forsiktig med en slikkepott.
- Form massen til små topper ved hjelp av to skjeer.
- Sett toppene på bakeplater dekket med bakepapir, eller i muffinsformer. Avkjøl.
- Oppbevares kjølig. (NB: du kan også lage ristopper av røren til delfiakaken)

LES OGSÅ: De nye julekakene du bør prøve
Gluten- og laktosefrie kokosboller
Disse blir laktosefrie dersom du bruker sjokolade som ikke inneholder melk.
Dette trenger du:
- 8 plater gelatin
- 1 dl kokende vann
- 2 dl vann
- 500 gram sukker
- 2 ts vaniljesukker
- 150 gram kokesjokolade uten melk (1,5 plate)
- 100 Delfia kokosfett
- 1 pose kokosmasse
Slik gjør du:
- Legg gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter. Kryst vannet ut av gelatinen og løs den opp i 1 dl kokende vann. Avkjøl en liten stund.
- Kok vann og sukker i 12 minutter og avkjøl. Visp sukkerlaken, gelatinoppløsningen og vaniljesukkeret meget godt og lenge til en luftig, stiv krem. Form små boller med skje eller lag topper med sprøytepose og sett dem på et smurt bakepapir. La bollene stå kjølig i minst 1 time, til de er stive.
- Smelt sjokolade og Delfia kokosfett forsiktig i vannbad, og rør sammen.
- Ta kjelen av platen. Dypp bollene først i sjokolade og deretter i kokosmasse. Bruk gjerne to gafler til hjelp når du håndterer kokosbollene.
Alle oppskriftene er delt med tillatelse fra Melange.