Allergi

Juletreet ditt kan gjøre deg syk

Muggvekst kan føre til hoste, tørre øyne og kløende nese.

INNEHOLDER EN MUGGVEKST SOM KAN GI REAKSJONER: Blant annet er det ikke uvanlig at personer opplever bivirkninger som tung pust, hoste, kløende nese, rennende øyne, slapphet og søvnproblemer. Foto: All Over Press
INNEHOLDER EN MUGGVEKST SOM KAN GI REAKSJONER: Blant annet er det ikke uvanlig at personer opplever bivirkninger som tung pust, hoste, kløende nese, rennende øyne, slapphet og søvnproblemer. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nå begynner virkelig julen å nærme seg med stormskritt. Og for mange er det knapp tid igjen til å handle inn de siste julegavene, finne årets festantrekk og pynte hjemmet til julaften.Men uansett hvor langt du er kommet på huskelisten, vi hvertfall juletreet ditt skape julestemning på null komme niks. Julestemning og hygge er imidlertid ikke det eneste juletreet bringer med seg...LES OGSÅ: Lukter vinglassene dine vondt?

Blir verre når du får treet inn i stuen

Ifølge Time.com inneholder nemlig juletreet en form for mugg, som kan forårsake en rekke problemer. Fordi du har treet stående i stuen, vil du puste inn sporer fra denne muggsoppen, og dette vil kunne gi bivirkninger som tung pust, hoste, kløende nese, rennende øyne, slapphet og søvnproblemer.Ifølge studien fra SUNY Upstate Medical University, er slik muggvekst vanlig i bartrær, og kan forklare noe av opphopningen av luftveisplager i jula. I tillegg kan det være rester av pollen i treet, som naturlig nok ikke er så populært blant allergikere.Muggen gror naturlig på trærne, men den sprer seg når du setter treet i den varme stuen din. Teamet kunne fortelle at etter at juletreet har stått i stua i fjorten dager, øker antallet muggsporer i luften fra 800 per kubikkmeter til 5000. LES OGSÅ: Dette er verdens mest dødelige «sykdom»

Husk at du gir rikelig med vann

Else Liv Hagesæther som er forfatter av boken «RENT - så enkelt!», kan fortelle at det ikke er så veldig mye man kan gjøre med dette problemet. – Da må det i så fall bli litt mer generelle tips, som å passe på at treet får nok vann, så ikke barnenålene faller av, og å bruke et teppe under treet, sier hun. Hun forteller at flere har blitt allergiske de siste årene, og de som rammes hardest må gå til innkjøp av et plasttre. – Ellers må man nesten bare holde ut med litt nysing i juletiden. Det må mannen min, forteller Hagesæther. LES OGSÅ: Lader du mobilen din her?

Råd for allergikere

Hvis det er flere i familien som er allergiske, finnes det imidlertid enkelte tips som kan redusere reaksjonene litt:
 • Vask treet. Spyl treet utendørs, la det renne av og tørke i god gjennomtrekk før du tar det inn i huset.
 • Kast treet etter jul så fort etter jul som mulig.
 • Rens luften. Har du en luftrenser i hus, kan den stå i samme rom som treet. Det kan fjerne endel av allergenene fra lufta. Husk også at du kan rense nesa med saltvann.
 • Kjøp kunstig. Er det allergikere i hus er det bedre med et pent pyntet plastikktre, enn syke familiemedlemmer i sofaen. Det finnes luftfriskere med granlukt!
 • Norges Astma og Allergiforbund anbefaler å tørke støv fra all julepynt som har stått i kjeller der det kan være mugg. Hold det rent rundt deg, og bruk tørrmopp for å få vekk støv.
 • LES OGSÅ: Slik takler du svigermor

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer