Allergi

Juletreet kan gjøre deg syk

Muggvekst kan føre til hoste og tørre øyne - derfor bør du kaste treet straks julen er over.

Juletrær kan spre muggsoppsporer i lufta når det settes i en varm stue. For allergikere er det noen knep man kan gjøre for å unngå julesnufsing.
Juletrær kan spre muggsoppsporer i lufta når det settes i en varm stue. For allergikere er det noen knep man kan gjøre for å unngå julesnufsing. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hørt om «juletresyndromet»? Kanskje ikke, men du har muligens opplevd symptomene. Ifølge Time.com viser en ny studie at nysing og snufsing rundt juletider kan komme av juletreet vi har dratt innomhus. Det såkalte juletresyndromet kan forårsake tung pust, hoste, kløende nese, rennende øyne, slapphet og søvnproblemer - på grunn av at vi puster inn sporer fra muggen som vokser på juletrærne.LES OGSÅ: Unngå juleblues

Rester av pollen

Ifølge studien fra SUNY Upstate Medical University er slik muggvekst vanlig i bartrær, og kan forklare noe av opphopningen av luftveisplager i jula. I tillegg kan det være rester av pollen i treet, som naturlig nok ikke er så populært blant allergikere. Muggen gror naturlig på trærne, men den sprer seg når du setter treet i den varme stua di. Teamet kunne fortelle at etter at juletreet har stått i stua i fjorten dager, øker antallet muggsporer i luften fra 800 per kubikkmeter til 5000. LES OGSÅ: Drikk brennesle-te når du er allergisk

Råd for allergikere

Men det trenger ikke bety at juletreet ditt kommer til å gjøre deg syk. Hvis du eller barna dine ikke har noen særlige allergier, kommer det antageligvis ikke til å plage deg, sier forsker og doktor Lawrence Kurlandsky. Men har du allergikere i familien kan du følge disse juletrerådene neste år:LES OGSÅ: Finn ditt juletre
 • Vask treet. Spyl treet utendørs, la det renne av og tørke i god gjennomtrekk før du tar det inn i huset.
 • Kast treet etter jul så fort etter jul som mulig.
 • Rens luften. Har du en luftrenser i hus, kan den stå i samme rom som treet. Det kan fjerne endel av allergenene fra lufta. Rens nesa med saltvann.
 • Kjøp kunstig. Er det allergikere i hus er det bedre med et pent pyntet plastikktre, enn syke familiemedlemmer i sofaen. Det finnes luftfriskere med granlukt!
 • Norges Astma og Allergiforbund anbefaler å tørke støv fra all julepynt som har stått i kjeller der det kan være mugg. Hold det rent rundt deg, og bruk tørrmopp for å få vekk støv.

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer