Frokost

Junkfooden du kan spise til frokost

Hvis du bare gir dem en liten helsevri.

Glad i muffins? Baker du dem selv blir det like godt men mye sunnere.  Foto: Image SourceAll Over Press
Glad i muffins? Baker du dem selv blir det like godt men mye sunnere. Foto: Image SourceAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi hører stadig vekk om hvor viktig det er å spise frokost, og at den må være sunn, og fylt med proteiner og fiber, og bestå av lite sukker og fett. Blant de vanligste forslagene til sunne frokoster er havregrøt og hjemmelagde frokostblandinger, bestående av for eksempel hveteflak og linfrø. Kjedelig sa du? Eller er du blant dem som aldri har tid til frokost eller aldri har spist frokost?Nå er det ingen grunn til å skylde på at frokost bare er for helsefreaker eller at du ikke har tid. Her gir vi deg noen forslag til nei-mat som er blitt til næringsrike frokoster, som du kan spise enten du kjører, går, sykler eller tar trikken til jobb.
  • Frokosten som tar fettet
  • Seks andre frokostalternativer
  • Det smarteste du kan spise
  • Fy-maten du trygt kan spise

Morgenpizza

Du kan jo spise restene av gårsdagens pizza til frokost, men du kan også lage noe som er litt mer sofistikert, litt sunnere og som helt sikkert vil smake mye bedre! Ta et par skiver ferskt og sprøtt brød, smør på litt ricottaost og legg noen tomatskiver på toppen. Hell cirka en teskje olivenolje over, og strø på litt salt og pepper. Skal det være en testikkel-pizza?

Energibar

Dette burde selvfølgelig ikke bli din daglige frokost, men å spise en energibar i ny og ne vil neppe gjøre noen skade. Mange av dem inneholder mye proteiner og fiber. Velg energibarer som inneholder mye müsli og nøtter, og mindre sukker. Du kan også lage dine egen hjemmelagde variant. På internett finnes det mange oppskrifter. Les også: Tyller du i deg energidrikk og knasker energibar på trening?

Sunn muffins

Har du for vane å svinge innom 7-eleven på morgenen, og kjøpe med deg en muffins eller bolle? Da får du i deg unødvendig mye sukker og fett.Hva med å bake en sunnere variant hjemme, som kan fryses. Ta ut en muffins av fryseren hver kveld, og vips har du en fersk muffins til frokost. Her er oppskriften på gode sunne muffins (kilde: Vektklubben.no)2 egg50 gram fruktose100 gram fint speltmel80 gram fiberbakst50 gram soft mini margarin (kan brukes selv om det står bakpå at den ikke kan brukes i bakst)1,5 dl skummet melk1 lite eple2 ss vaniljekesam1,5 ts bakepulverLag eggedosis av egg og fruktose. Smelt smøret og bland smør og melk i eggedosisen. Ha i mel og bakepulver, rør godt rundt en stund så det ikke blir klumper. Bland inn kesam og hakket eple uten skall. Stekes på 200 grader nederst i ovnen i ca 15 minutter.Røren er også god med andre smakstilsetninger, f.eks nøtter og bær. Det blir ca 15 muffins og hver er på ca 75 kcal. En muffins du kjøper i butikken gir deg i motsetning rundt 400 kcal! Les om smultring på DinSide Helse: Er denne virkelig sunn?

Peanøttsmør på brød

Glem syltetøy på loffskiven, når det faktisk finnes et enda bedre alternativ. Du burde få i deg mer proteiner og fiber, og det gjør du ved å smøre på litt peanøttsmør på fullkornbrød. Hvis du har lyst på enda mer fiber kan du strø på en skje med rosiner eller sesamfrø eventuelt ekstra peanøtter. Fiber i måltider motvirker rask blodsukkerstigning, og fører til at blodsukkeret holder seg stabilt over lengre tid.

Shake til frokost

Er du ikke så glad i å spise om morgenen, kan du gå for en flytende variant. Og det trenger ikke bety at du må lage en smoothie. Hva med en jordbærshake? Bland en kopp lettmelk eller soyamelk med frosne eller ferske jordbær og gjerne en banan, og vips er frokosten klar. Vær OBS på de flytende kaloribombeneØnsker du proteiner i shaken, kan du tilføye litt proteinpulver. Eller hva med en smooth start? Her er noen oppskrifter på smoothie

Müsli sundae

Om du synes müsli med melk er kjedelig, kan du gjøre den litt mer spennende. Og en slik frokostvariant er langt bedre enn Cornflakes og melk, som gir deg en real sukkerdose.Velg en müsliblanding eller frokostblanding som er rik på fiber, og hell over litt yoghurt. Det gjør det lettere for deg og ta med frokosten, i motsetning til hvis müslien er blandet ut med melk. Legg blandingen i en vanntett liten boks. Øk fiber- og vitaminnivået ved å tilføye noen nøtter eller tørket frukt.

Egg og lumpe

Blir det ofte pølse i lumpe på vei til jobb? Prøv heller en annen vri: En av de mest proteinrike tingene du kan spise til frokost, som i tillegg er den tingen som er lettest å ta med seg, er et hardkokt egg. Men egget består verken av fiber eller karbohydrater. For å få en optimal sammensetning, kan du kutte egget i noen skiver, legge skivene i en grov lefse – gjerne med en skive skinke og litt mager smøreost. Tilføy gjerne en dæsj salsa for litt ekstra smak og vitamin C.

Frukt og ost

Ost er ikke bare nei-mat. Denne frokosten er balansert og veldig lett å lage: Ta et eple, kutt det i noen biter og legg det i en liten matpose eller matboks. Tilføy noen ostebiter, mellom 30-60 gram og legg gjerne til en liten håndsfull valnøtter, som er rike på proteiner og fiber.Kilde: Realsimple.com

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.