Kaffe

- Kaffe demper smerte

En kopp kan gjøre underverker for arbeidsdagen.

BRA MED KAFFE: Et nytt studie viser at kaffe kan lindre nakke- og skuldersmerter.
BRA MED KAFFE: Et nytt studie viser at kaffe kan lindre nakke- og skuldersmerter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du plaget med vonde skuldre eller nakkesmerter på jobb? Da kan det lønne seg å starte dagen med en kopp kaffe, mener den norske forskeren og cand.scient Vegard Strøm.

LES OGSÅ: Sannheten om kaffe

Smerter av PC-bruk

Hans doktorgradsavhandling “Shoulder and neck pain during office work. The significance of muscle activity and microcirculation“ viser at pausefri kontorarbeid foran PC, spesielt under tidspress og høye krav, kan forårsake betydelig smerteøkning i nakke og skuldre i løpet av få minutter. Dette gjelder spesielt hos dem som har kroniske nakke- og skuldersmerte, men også friske personer skal ha kjent smerte etter mer enn 30 minutter av det 90 minutter lange arbeidet , ifølge studien.

Kvinner skal i særlig grad ha kjent mer nakke- og skuldersmerte under PC-arbeid enn menn.

LES OGSÅ: Kaffe funker best på menn

Kaffe dempet smerten

Undersøkelsen viste også at det var stor forskjell på forsøkspersonene som hadde drukket kaffet før testen startet, og de som ikke hadde drukket kaffe.

- Men dette er et bifunn av undersøkelsen. Vi tillot at forsøkspersonene i undersøkelsen fikk drikke en kopp kaffe ved frokosten. Flere gjorde det, og det viste seg at de rapporterte lavere smerte underveis enn de som ikke hadde drukket kaffe, sier Strøm til NTB.

Selv om studien ikke var designet for dette formålet, er det tidligere ikke blitt vist at kaffe kan virke smertehemmende ved stillesittende arbeid.

Fredag denne uken forsvarer Strøm doktorgradsavhandlingen i Oslo.

LES OGSÅ: Bli kvikk uten kaffe

Ulemper med kaffe

Selv om kaffe kanskje kan hjelpe mot nakke- og skulderplager, er det aldri lurt å overdrive inntaket. Undersøkelser viser at dersom du drikker mye kaffe hver dag, øker du sjansen for å få tilfeldig hodepine. Her kan du lese hvorfor.

Det er heller ikke all kaffe som er like sunn. Dersom du ønsker å gå ned i vekt, lønner det seg å styre unna iskaffe. Se hvor mange kalorier en iskaffe inneholder.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer