Kaffe

Kaffe er ikke vanndrivende

Forskere hevder at drikken faktisk kan tilføre væske på lik linje med vann.

KAFFE: Det er tidligere hevdet at kaffe virker vannlatende og kan derfor gjøre det dehydrert. Det viser seg imidlertid at dette ikke stemmer.  Foto: Fotolia
KAFFE: Det er tidligere hevdet at kaffe virker vannlatende og kan derfor gjøre det dehydrert. Det viser seg imidlertid at dette ikke stemmer. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Studier viser at kaffe er sunt.

Likevel er det lurt ikke å overdrive inntaket, og den perfekte mengden er sagt å være mellom én til to kopper om dagen.

For mye kaffe kan derimot ha noen negative effekter - blant annet har du sikkert hørt at for mange kopper kan gjøre deg dehydrert, fordi det angivelig har en vanndrivende effekt.

Dette viser seg nå å ikke stemme.

I en ny studie kommer det nemlig frem at kaffe ikke er vanndrivende slik først antatt, og faktisk kan drikken være like bra for kroppen som vann, hevder forskerne.

LES OGSÅ: Slik åpner du vinflasken uten opptrekker

IKKE VANNLATENDE: Det ser ikke ut til at kaffe får deg til å tisse mer, eller oftere, likevel.  Foto: Nobilior - Fotolia
IKKE VANNLATENDE: Det ser ikke ut til at kaffe får deg til å tisse mer, eller oftere, likevel. Foto: Nobilior - Fotolia Vis mer

Får deg ikke til å tisse mer - eller oftere

Forskere ved Universitetet i Birmingham i England studerte væskenivåene til 50 menn som drakk mellom tre og seks kopper med kaffe i løpet av dagen.

Og resultatene overrasket.

Ikke bare konkluderte forskerne med at kaffe ikke er vanndrivende, men de kunne faktisk se at kaffe har evnen til å tilføre kroppen væske på samme måte som vann - som jo er kjent for å være den beste tørstedrikken, skriver nettstedet npr.org.

– Koffein hadde virkelig ingen effekt på væskenivået i kroppen, forteller en forsker ved Universitetet i Connecticut, som har sett på studien i regi av nettstedet.

Med andre ord - det er ikke kaffen som gjør at du stadig vekk må løpe på toalettet.

For å sammenligne effektene kaffe og vann har på kroppen, gikk hver av deltakerne gjennom to faser i studien. I den ene fasen var det kaffe som var hovedkilden til væske, mens det i den andre var samme mengde vann.

LES OGSÅ: Spar 100 kalorier per måltid

Fortsatt viktig ikke å overdrive inntaket

Disse resultatene støtter opp om tidligere studier som er gjennomført på området.

En annen undersøkelse utført blant en gruppe idrettsutøvere viste at koffein ikke hindret væskeopptaket hos deltakerne, selv da de inntok kaffe som tørstedrikk under en treningsøkt i sterk varme.

Ifølge forskerne er det spesielt hos personer som regelmessig drikker kaffe at væsketopptaket ikke blir særlig påvirket.

– Det er kjent at du kan utvikle en toleranse mot de vanndrivende effektene av kaffe hvis du drikker det regelmessig, sier Sophie Killer, forfatter av studien ved Birmingham.

Det er likevel ingen grunn til å drikke kaffe som du drikker vann.

Gjennom tidligere studier er det kommet frem at for mye kaffe kan ødelegge nattesøvnen din og bidra til halsbrann, i tillegg til at overdrevent inntak av koffein kan gjøre deg stresset og engstelig.

LES OGSÅ: Superbæret du bør spise mer av

PÅVIRKER FORDØYELSEN: Selv om kaffe ikke er vannlatende likevel, ser det imidlertid ut til at koffein påvirker fodøyelsessystemet. Foto: B. and E. Dudzinscy - Fotolia
PÅVIRKER FORDØYELSEN: Selv om kaffe ikke er vannlatende likevel, ser det imidlertid ut til at koffein påvirker fodøyelsessystemet. Foto: B. and E. Dudzinscy - Fotolia Vis mer

Påvirker fordøyelsessystemet

Så, kaffe er ikke vanndrivende likevel - det er gode nyheter!

Det ser imidlertid ut til at de sorte dråpene har en annen effekt på kroppen din, nærmere bestemt fordøyelsessystemet.

Du har kanskje merket at du må nummer to etter morgenkaffen? Forskere mener nemlig at kaffens stimulerende effekt på tarmsystemet skyldes koffeinen, og andre stoffer som finnes i kaffebryggen.

Til tross for at det ikke har vært noen store forskninger på dette temaet, vet vi at kaffe kan stimulere bevegelsen av tarmmusklene, og dermed sette i gang peristaltikk, som er en langsom bølgelignende bevegelse i tarmen.

Når du får i deg kaffe oppstår denne bevegelsen ved en sammentrekning like ovenfor det stedet hvor innholdet i røret befinner seg, samtidig som partiet under slapper av.

Når dette gjentas trinnvis i en serie, føres innholdet i tarmen i riktig retning og du må på toalettet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer