KAFFE: En meta-analyse av forskere fra Italia tyder på at kaffe kan ha en beskyttende effekt på levere og redusere risikoen for leverkreft.  Foto: Fotolia
KAFFE: En meta-analyse av forskere fra Italia tyder på at kaffe kan ha en beskyttende effekt på levere og redusere risikoen for leverkreft. Foto: Fotolia Vis mer

Kaffe

Kaffe kan være bra for leveren

Nye funn tyder på at de sorte dråpene kan redusere risikoen for leverkreft.

Publisert
Kaffe. Hva er vel dagen uten denne herlige, varmende drikken som får kroppen i gang?

Enten det er for å gi liv til det trøtte trynet i morgentimene, eller det er for å kvikne til på jobben i den velkjente trøtthetsslumpen klokken 14.00, kommer en kopp godt med.

Og det viser seg at de sorte dråpene har flere fordeler enn å få deg til å våkne opp.

Tidligere studier viser blant annet at kaffe kan motvirke depresjoner, forhindre diabetes og beskytte mot Parkinson og Alzheimer.

Som om ikke det var nok, så viser en helt fersk studie at kaffe kan være bra for leveren.

KAFFE: Det er mange grunner til å ta en kopp kaffe. De nyeste funnene tyder på at det kan redusere risikoen for leverkreft.  Foto: armina - Fotolia
KAFFE: Det er mange grunner til å ta en kopp kaffe. De nyeste funnene tyder på at det kan redusere risikoen for leverkreft. Foto: armina - Fotolia Vis mer

Drikk tre kopper om dagen

– Disse funnene bekrefter tidligere antakelser om at kaffe er bra for helsen - og spesielt for leveren, sier hovedforfatter av studien, Dr. Carlo La Vecchia.

Og ifølge forskerne er det tre kaffekopper om dagen, som er det magiske tallet, skriver Daily Mail.

Også tidligere studier har vist at kaffe kan ha en positiv effekt på leveren og redusere risikoen for den vanligste formen for leverkreft - hepatocellular carcinoma (HCC), men de nye resultatene tyder på at drikken kan redusere risikoen med hele 50 prosent - som er mye mer enn det som er oppdaget tidligere.

Det er forskere ved universitetene Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri og Università` degli Studi di Milano i Italia, som står bak de nye funnene (Les mer om studien her!).

De utførte en meta-analyse av artikler som er blitt publisert mellom 1996 og september 2012, som inkluderte 16 større studier og totalt 3.153 tilfeller.

Dette fyller et viktig tomrom på dette området og gir ny innsikt på temaet, ettersom de har inkludert 900 nyere tilfeller av leverkreft, etter at den siste og mest detaljerte studien ble publisert i 2007.


LES OGSÅ: Advarer mot livsfarlig slankemiddel

Kan skyldes den forebyggende effekten mot diabetes

I tidligere undersøkelser er det blant annet antatt at den beskyttende effekten kaffe har på leveren skyldes den stimulerende effekten på galleblæren - som er knyttet opp mot leveren.

Koffein reduserer derfor risikoen for gallestein.

Til tross for at den nye meta-analysen på tvers av studiene, tidsperiodene og deltakerne gir de samme resultatene, kan ikke forskerne bevise en direkte kobling mellom kaffe og HCC.

De mener dette kan skyldes at pasientene som lider av fordøyelsesproblemer eller leversykdom ofte reduserer kaffeinntaket.

De har imidlertid en annen teori om hva som kan være årsaken til den positive effekten.

– Den fordelaktige effekten til kaffe på leverkreft kan skyldes den forebyggende effekten kaffe har på diabetes, en kjent risikofaktor for leverkreft. Eventuelt de fordelaktige effektene kaffe har på skrumplever og leverenzymene, sier Vecchia.

LES OGSÅ: Jo, du kan kose deg med kaffe - hver dag!

Så mange kopper drikker nordmenn

Visste du at nordmenn ligger på verdenstoppen når det gjelder inntak av kaffe?

Her i landet har vi 2,8 millioner kaffedrikkere som i snitt drikker fire kopper om dagen.

Til tross for at melkebaserte kaffevarianter har blitt mer populært, foretrekker de fleste av respondentene den sorte varianten - faktisk 73 prosent.

Bare 12 prosent i undersøkelsen foretrekker cappuccino, kaffe latte og andre melkebaserte varianter, som kanskje kan skyldes at mange av dem inneholder mer kalorier.

De fleste nordmenn nyter en kopp kaffe i forbindelse med et måltid.

Mange drikker en kopp sammen med frokosten for å våkne opp, på kafé eller restaurant, i kaffepausen på jobb eller etter middag for å kose seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer