Forkjølelse

Kalde føtter kan gjøre deg syk

Mor har alltid hatt rett - du bør ikke fryse på beina.

SOMMERFORKJØLELSE: Du trodde kanskje at alle kjerringråd bare var tull, men fryser du på beina kan du faktisk risikere å blir syk. Og hvem ønsker vel å tilbringe feriedagene med feber under dyna? Foto: REX/Mood Board/All Over Press
SOMMERFORKJØLELSE: Du trodde kanskje at alle kjerringråd bare var tull, men fryser du på beina kan du faktisk risikere å blir syk. Og hvem ønsker vel å tilbringe feriedagene med feber under dyna? Foto: REX/Mood Board/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje hørt uttrykket om at du ikke må sitte på steiner i måneder som har «R» i seg? Men i de varme månedene fra mai til august går det bra.

Dette gamle kjerringrådet handler nemlig om at du ikke må fryse, for da kan du bli syk – en frase de fleste av oss husker fra barndommen. Den gangen svarte du kanskje med å himle med øynene, og kanskje fnyser du fortsatt av slike utsagn.

Men det burde du ikke.

Det er faktisk noe sannhet i det. Hvert fall noe av det. Nå befinner vi oss riktignok i en av årets varmeste måneder, men dette er også tiden for å legge sokkene igjen hjemme og ta frem sandalene, eller kanskje til og med rusle barbeint.

Men husk; fryser du på beina kan du risikere å bli syk. Og hvem ønsker vel å tilbringe feriedagene med feber under dyna?

KALDT FOTBAD: Selv om det er sommer kan du fortsatt fryse på beina. Vi kaster fra oss sokker og varme sko og lar føttene få frisk luft, og kanskje et kaldt lite bad. Foto: (c) Sam Bloomberg-Rissman/Blend Images/Corbis/All Over Press
KALDT FOTBAD: Selv om det er sommer kan du fortsatt fryse på beina. Vi kaster fra oss sokker og varme sko og lar føttene få frisk luft, og kanskje et kaldt lite bad. Foto: (c) Sam Bloomberg-Rissman/Blend Images/Corbis/All Over Press Vis mer

Må først være utsatt for smitte

Selv om det kanskje er litt irriterende å høre at mamma faktisk visste hva hun snakket om da hun prøvde å stoppe deg fra å tusle ut i småsko på kjølige dager, skal det også sies at det ikke er kulden alene som gjør deg syk.

– Ja, du kan bli syk av å være kald på beina, men du vil bare kunne bli syk dersom du faktisk har vært utsatt for smitte, forteller allmennlege og sjefssvarlege på Lommelegen.no, Brynjulf Barexstein, til KK.no.

Dette betyr altså at dersom du sitter mutters alene i et øde landskap, der ingen andre mennesker kan utsette deg for smitte, så kan du fryse så mye du vil uten å bli syk. Men nå er det jo slik at de fleste av oss lever i sivilisasjonen.

– Når hele eller deler av kroppen blir kald vil immunforsvaret nedsettes noe. Og hvis du da har vært utsatt for smitte, eller smitte er til stede vil du være mer utsatt for å bli syk.

Gamle råd fra kjerringer kan altså noen ganger ha noe for seg.  De er tross alt basert på observasjoner som er gjort over flere hundre år, og som har levd videre ved å bli overlevert videre til barn og barnebarn.

LES OGSÅ: Kjerringrådene du ikke skal tro på

KALDE FØTTER: Den norske sommeren er noen ganger kjøligere enn vi ønsker. Men vi er likevel raske med å kle av oss. Og fryser du på overkroppen er det mest sannsynlig for kaldt til å gå barbeint. Foto: Image Source/All Over Press
KALDE FØTTER: Den norske sommeren er noen ganger kjøligere enn vi ønsker. Men vi er likevel raske med å kle av oss. Og fryser du på overkroppen er det mest sannsynlig for kaldt til å gå barbeint. Foto: Image Source/All Over Press Vis mer

Bekreftet av engelsk studie

Denne gamle forkjølelsesmyten har også blitt satt på prøve av forskerne ved Common Cold Centre ved Cardiff University. Dette er et verdensledende kompetansesenter for kliniske studier og forskning rundt forkjølelse og influensa, der de vier sin tid til utprøving av nye behandlingsmetoder for disse vanlige sykdommene.

Og gjennom sin forskning oppdaget de også at kalde føtter faktisk kan være en utløsende faktor til at vi blir forkjølet.

I 2005 utførte de en studie der 90 personer fikk kjølt ned føttene sine i vann i 20 minutter, mens 90 personer i en kontrollgruppe fikk holde seg tørre. Resultatene viste at i gruppen som hadde blitt utsatt for kalde føtter var det dobbelt så mange som ble syke de påfølgende fem dagene, i forhold til kontrollgruppen. Likevel var det bare en liten del av testpersonene som ble syke.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer