REIS DEG: I snitt forbrenner du ca 100 kalorier i timen ved å sitte stille (avhengig av kroppsstørrelse og sammensetning). Hvis du står, forbrenner du 140. Som bonus får du bedre holdning og du avlaster ryggen. Foto: Image Source/All Over Press
REIS DEG: I snitt forbrenner du ca 100 kalorier i timen ved å sitte stille (avhengig av kroppsstørrelse og sammensetning). Hvis du står, forbrenner du 140. Som bonus får du bedre holdning og du avlaster ryggen. Foto: Image Source/All Over Press Vis mer

Personligtrening.no

Kaloritriksene som gjør susen

Ikke alle smarte slanketips trenger å være et pes å gjennomføre. Ei heller kompliserte. Se bare her.
DETTE FÅR DU PÅ PERSONLIGTRENING.no

 • Personlig oppfølging
 • Norges beste kostholdseksperter
 • Norges beste treningseksperter
 • Skreddersydd treningsprogram
 • Kostholdstest
 • Kondisjonstest
 • Se resultatene med grafer
 • Instruksjonsvideoer
 • Treningsdagbok
 • Drahjelp fra andre medlemmer
 • Nye treningsvenner
Personligtrening.no er eid av Aller Media, moderselskapet til Aller Internett, som utgir KK.no.Kostholds- og treningsekspert hos Personligtrening.no og KK.no Ina Garthe gir deg ni kjappe råd om hvordan du lett forbrenner flere kalorier i hverdagen, og hvordan du enkelt sparer inn på antall kalorier i maten.

LES OGSÅ: Festen som forbrenner kalorier

Har kjent presset på kroppen

Ina Garthe er utdannet idrettsfysiolog ved Idrettshøgskolen og har hovedfag i vektregulering. Det handler både om hvordan man går opp i vekt, ned i vekt og om spiseforstyrrelser. Som tidligere norgesmester i en vektavhengig idrett som kickboksing, ble hun tidlig interessert i kosthold og trening.

- Jeg slanket meg på alle mulige måter for å presse meg ned i vektklasser mens jeg var aktiv, så dette har jeg kjent på kroppen selv, sier Ina.

LES OGSÅ: Tidenes verste slankekurer

Hun er ansatt i en stipendiatstilling på Idrettshøgskolen og jobber i ernæringsavdelingen ved Olympiatoppen. Hun holder også på med en mastergrad i idrettsernæring, og har klinisk utdanning innen spiseforstyrrelser.

Hjelp til å styre i jungelen

- Jeg kan hjelpe folk å styre i jungelen av myter om kosthold og trening. Mange kunne fått mye mer ut av treningen dersom de spiste riktig i forhold til økten, sier Ina.

Ina er også kostholds- og treningsekspert hos både KK.no og Personligtrening.no (se faktaboks). Her får du noen av hennes tips for en mer kalorieffektiv hverdag - uten for mye pes. Du kan også stille spørsmål direkte til Ina nå, og få svar i hennes nettmøte her på KK.no på fredag.

LES OGSÅ: Sjekk kaloribehovet ditt

1. Reis deg opp

I snitt forbrenner du ca 100 kalorier i timen ved å sitte stille (avhengig av kroppsstørrelse og sammensetning). Hvis du står, forbrenner du 140. Som bonus får du bedre holdning og du avlaster ryggen.

LES OGSÅ: Superøvelsene jenter dropper

2. Sov godt

For lite søvn kan – ifølge en studie publisert i tidsskriftet «The Lancet» føre til vektøkning. For lite søvn øker produksjonen av stresshormonet kortisol, noe som påvirker appetitten. Desto mer stresshormon, jo mer sulten blir du, og du får spesielt lyst på søtsaker.

3. Protein, protein og atter protein

Velg proteinrik og fettfattig mat. Da mister du ikke muskelmasse like lett, selv om du går ned i vekt. Samtidig bruker kroppen mer energi på å fordøye protein og det øker metthetsfølelsen.

3. Bestill to forretter

Hvis du skal spise ute kan du bestille to forretter, i stedet for en forrett og en hovedrett. En undersøkelse foretatt ved University of North Carolina viser at gjennomsnittsburgeren i dag er 23 prosent større enn den var i 1977 og at brusflaskene er ½ liter, ikke 33 cl som de var tidligere. Ved å bestille to forretter holder du omgangskretsen med selskap, samtidig som du passer figuren.

4. Start med en salat

Start måltidet med en salat eller suppe. Da spiser du mindre etterpå. En undersøkelse fra Pennsylvania State University viser at du spiser i snitt 10 prosent færre kalorier i løpet av en hel dag, hvis du starter måltidet med salat. Men ikke gå i den klassiske salatfella - dropp kaloritungt garnityr og dressinger.

5. Bruk gaffel i dressingen

Hvis du ikke kan leve uten dressing til salaten, så kan du ta dressing i en liten bolle ved siden av. Stikk gaffelen i dressingen i stedet for å helle den over salaten. Da sparer du mange kalorier. Samtidig finnes det mange kalorifattige varianter du kan bruke i det daglige.

6. Se opp for kaffekaloriene

Går du ofte på kaffebar? I så fall bør du passe på. Enkelte av de mange kaffetilbudene inneholder like mange kalorier som en hel frokost. Spør etter lettmelk i kaffen og unngå sirup, karamell og sjokolade.

7. Luft mobilen

Neste gang noen ringer deg, reis deg opp og ta samtalen ute. Enkelte samtaler kan ta opptil en time, og du kan like gjerne benytte tiden til en spasertur. Telefonmøter og andre møter er supert å kombinere med en tur, vi blir faktisk mer kreative på den måten!

8. Knekk en nøtt

Legg inn mellommåltider slik at du ikke opparbeider en sultfølelse som gjør at du overspiser til måltidene. 5-10 nøtter, en frukt, yoghurt med cottage cheese, smoothie eller knekkebrød med proteinrikt pålegg er noen eksempler på sunne mellommåltider.

Ina Garthe Foto: Astrid Waller
Ina Garthe Foto: Astrid Waller Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: