Kalsium

Kalsium kan forlenge livet ditt

1000 mg per dag kan være nok, viser forskning. Ost og melk er blant den beste matkildene!

KALSIUM FORLENGER LIVET: Ny forskning viser at kalsium - som du får blant annet gjennom meieriprodukter som ost og melk, kan forhindre for tidlig død.  Foto: Thinkstock
KALSIUM FORLENGER LIVET: Ny forskning viser at kalsium - som du får blant annet gjennom meieriprodukter som ost og melk, kan forhindre for tidlig død. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En fersk studie fra Canada viser at kvinner som får i seg 1000 milligram (mg) kalsium om dagen, har 22 prosent mindre sjanse for å dø for tidlig.

Dette betyr altså at du kan leve lenger dersom du får i deg nok kalsium gjennom kosten (ost, melk, yoghurt), eller tar tilskudd mener forskerne.

LES OGSÅ: Slik lever du lenger

PILLER ER IKKE ET MUST: Du får masse kalsium gjennom for eksempel melk og ost. Foto: Getty Images/iStockphoto
PILLER ER IKKE ET MUST: Du får masse kalsium gjennom for eksempel melk og ost. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Styrker skjelettet

Å få i seg nok kalsium er først og fremst viktig for å holde skjelettet godt og sterkt. Det er også viktig for musklene, cellene og nervesystemet i kroppen.

Men at kalsium også kan forlenge livet, har ikke tidligere vært kjent. Den canadiske studien som mener å ha bevist dette, er ledet av professor David Goltzman ved McGill University i Montreal.

Goltzman mener resultatene av forskningen er klar: Kalsium reduserer sjansen for å dø betraktelig. Men, den livsforlengende oppdagelsen er bare godt nytt for kvinner. Uten at forskerne vet nøyaktig hvorfor, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Derfor lever kvinner lenger enn menn

Økt risiko for hjerteinfarkt

Dersom du er en av dem som allerede tar kalsium for å forebygge beinskjørhet, kan dette kanskje være betryggende å vite.

Tidligere har man nemlig ment at et høyt inntak av kalsium øker sjansen for å få hjerteinfarkt.

Professor Goltzman mener dette ikke lenger er noe vi trenger å frykte.

LES OGSÅ: En av 10 har for høyt blodtrykk

Fem glass melk om dagen

Studien viser at kalsium har den samme gode effekten, uavhengig av om du får det i deg gjennom tilskudd eller mat og drikke.

Du er altså ikke nødt til å gå til innkjøp av enda mer kosttilskudd. Gode kilder til kalsium er meieriprodukter som melk, ost og yoghurt, men også bønner, nøtter, brokkoli, blomkål og grønne bladgrønnsaker.

Så hvor mye er 1000 mg kalsium? Jo, det er for eksempel cirka fem glass melk eller rundt 130 gram ost.

LES OGSÅ: Maten som styrker skjelettet

KOM DEG UT: Sol gir D-vitaminer, som igjen øker opptaket av kalsium. Foto: Getty Images/iStockphoto
KOM DEG UT: Sol gir D-vitaminer, som igjen øker opptaket av kalsium. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Husk vitamin D

For at kroppen skal kunne dra nytte av kalsium, er det viktig å få i seg nok vitamin D.Hovedoppgaven til vitamin D er å regulere mengden kalsium i blodet.

Men, den canadiske studien viste at det i denne sammenhengen ikke hadde noen betydning hvor mye vitamin D man får i seg. Kalsium forlenget uansett livet.

Det er likevel lurt å få i seg mye vitamin D, og det har vist seg at mange av oss får i seg for lite.

De beste kildene til vitamin D er fet fisk, lever, smør og egg, i tillegg til tran. Og nå på sommerstid, er solen den aller beste kilden til vitamin D.

LES OGSÅ: D-vitaminmangel kan gjøre deg deprimert

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer