Te

Kamille-te kan beskytte mot kreft

Inneholder et stoff som er spesielt gunstig for deg, viser forskning.

DRIKK KAMILLE-TE: Kamille-te inneholder apigenin, et stoff som kan gjøre det vanskeligere for brystkreftceller å holde liv i seg selv.  Foto: Thinkstock
DRIKK KAMILLE-TE: Kamille-te inneholder apigenin, et stoff som kan gjøre det vanskeligere for brystkreftceller å holde liv i seg selv. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Grønn te blir av mange sett på som tidenes superdrikk. Likevel er ikke dette den eneste tesorten som har «superkrefter» og kan forebygge en rekke kreftformer (deriblant hudkreft, lymfekreft, blodkreft og prostatakreft).

Ny forskning viser nemlig at en kopp kamille-te også kan motvirke kreft, ifølge Daily Mail.

Teen inneholder det kjemiske stoffet apigenin, et flavanoid som kan fjerne litt av kreftcellenes krefter. Forskere ved Ohio State University har funnet ut at dette stoffet kan blokkere brystkreftceller og stanse spredningen, slik at pasienten blir mer mottakelig for medisinsk behandling.

LES OGSÅ: Anbefaler å fjerne bryster og eggstokker

SUNT OG GODT: Du har god grunn til å daglig drikke kamille-te. Foto: Getty Images/iStockphoto
SUNT OG GODT: Du har god grunn til å daglig drikke kamille-te. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Derfor bør du spise sunt

Det er ikke bare kamille-te som inneholder apigenin. Flavonoider finnes nemlig i de fleste planter, også persille og stangselleri. Apigenin er også vanlig i middelhavsdietten.– Vi vet vi trenger å spise sunt, men i de fleste tilfeller kjenner vi ikke til de faktiske årsakene for hvorfor vi bør gjøre det, har Andrea Doseff, professor og forsker innen molekylær genetikk, uttalt i forbindelse med studien (mer info om selve studien finner du på Sciencedaily.com).

Forskerne fant ut at apigenin kan gjøre det vanskeligere for brystkreftceller å holde liv i seg selv.

Selv om det har blitt forsket mye på bestemte matvarer, bedre helse og kreftforebygging, er det fortsatt et mysterium hvordan molekylene i disse sunne matvarene virker i kroppen.

LES OGSÅ: Kan silikoninnlegg øke risikoen for brystkreft?

Brokkoli hjelper også

Flere studier viser også at brokkoli kan stagge veksten av kreftsvulster. Det er også kjent at regelmessig inntak av denne grønnsaken kan redusere risikoen for å utvikle kreft.

En studie fra Kina har også vist at kvinner som spiser flest grønnsaker fra kålfamilien – som blomkål og brokkoli, halverer risikoen for å utvikle brystkreft sammenlignet med dem som spiser lite eller ikke noe av grønnsakene, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt på sine nettsider (Frukt.no).

En lignende studie fra Sverige har også vist at det å spise én eller to porsjoner med grønnsaker fra kålfamilien per dag gir en nedsatt risiko på 40 prosent for å utvikle brystkreft.

Enda sunnere blir det om du spiser brokkoli sammen med blomkål. Kombinasjonen blomkål og brokkoli kan faktisk bidra til å forebygge kreftsykdommene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer