Helse & Livsstil

Kan bli storstreik

Samlet arbeidsliv krever at politikerne snur.

Kan bli storstreik
Publisert
Sist oppdatert

Fakta om Regjeringensnye sykelønnsordning

 • Når du er syk fra jobben, må arbeidsgiver dekke 20 prosent av alt sykefravær opp til 6 måneder, og 10 prosent av fravær mellom 6 og 12 måneder.
 • Allerede etter de 16 første fraværsdagene må arbeidsgiver betale sin andel etter den nye ordningen.
 • Staten kan spare 2,5 milliarder neste år, dersom ordningen blir vedtatt. Uten den nye ordningen er Statens utgifter beregnet til 26,5 milliarder kroner. Med den nye ordningen kommer totalen på 24 milliarder kroner, altså må arbeidsgiverne betale 2,5 milliarder mer enn nå.
 • Stoltenberg-regjeringen møter massiv motstand etter den la fram forslag til ny sykelønnsordning. Både NHO og LO frykter at ordningen vil føre til dårligere kår på arbeidsmarkedet for kvinner, funksjonshemmede og andre grupper med potensielt høyt sykefravær.Torsdag troppet NHO-representanter opp hos statsministeren, og avfeide ethvert håp Stoltenberg måtte ha om at proteststormen mot sykelønnsendringen ville dø ut. – Motstanden øker, sier NHO-direktør Sigrun Vågeng til Dagsavisen.Nå planlegger et samlet arbeidsliv en massiv aksjon for å stoppe de varslede endringene, og allerede fredag samles representanter for arbeidstakere og arbeidsgivere for å legge planer. Direktør Vibeke Madsen i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) nøler ikke med å karakterisere regjeringens forslag som idiotisk.– Regjeringen må trekke dette idiotiske forslaget, sier hun.
 • Diskutér sykelønnsordningen i KK-forum
 • I dag kom det fram at LO-leder Gerd-Liv Valla har kjent til regjeringens planer om å endre sykelønnsordningene helt siden mars i år. Valla valgte imidlertid å holde tett om dette, ifølge Dagens Næringsliv fordi hun syntes forslaget var så pinlig og dumt at hun ikke ville nevne det for andre.Valla sier hun oppfattet planene mest som en lek med tall, men likevel advarte kraftig om konsekvensene av en endret sykelønnsordning.Nå åpner fagbevegelsen for store politiske demonstrasjoner. LO på Vestlandet diskuterer muligheten for å gå til generalstreik dersom ikke forslaget trekkes tilbake. Også YS rasler med sablene.- Jeg utelukker ikke at vi blir nødt til å markere kraftig motstand gjennom en politisk demonstrasjon, sier YS-leder Randi G. Bjørgen til Dagsavisen.Også NHO-president Erling Øverland understreker at de ikke kommer til å akseptere endringene uten kamp.- Vi kommer til å bruke alt vi har av makt og midler for at dette forslaget ikke skal bli vedtatt. Vi skal kjempe helt til budsjettet lukkes i Stortinget i høst og lenger om nødvendig, sier Øverland.Regjeringen avviser imidlertid alle angrep, og understreker at saken er nøye drøftet innad i regjeringen og med partienes parlamentariske ledere.- Vi kommer ikke til å snu, sier Jens Stoltenberg til Dagsavisen.LES OGSÅ:
 • Rammer kvinner hardest
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer