Brokkoli

Kan brokkoli kurere brystkreft?

En ny studie viser at brokkoli kan sakke ned utviklingen av kreftsvulster.

FRISK MED BROKKOLI? Spis brokkoli tre til fire ganger i uka. Det hjelper kroppen å skille ut kreftfremkallende enzymer.  Foto: PantherMedia / Ivan Mikhaylov
FRISK MED BROKKOLI? Spis brokkoli tre til fire ganger i uka. Det hjelper kroppen å skille ut kreftfremkallende enzymer. Foto: PantherMedia / Ivan Mikhaylov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har fått med deg at brokkoli er sunt. Tidligere forskning har vist at det å spise brokkoli blant annet kan redusere risikoen for betennelser og kreftformer, som magekreft og prostatakreft.

Brokkoli har også vist seg å kunne redusere risikoen for at allerede påvist kreft skal bli mer aggressiv, i tillegg har det en positiv effekt på immunforsvaret og kan forebygge hjerte- og karsykdom.

Nå viser ny forskning at brokkoli kan sakke ned utviklingen av kreftsvulster, ifølge Daily Mail

LES OGSÅ: Blomkål og brokkoli er dynamitt sammen

– Spis tre til fire porsjoner i uka

Forskere fra Institute of Food Research (IFR) har høstet ut molekylet sulforafan og gitt det i form av kosttilskudd til pasienter som nylig har fått diagnostisert sykdommen.

De mener at molekylet kan øke kroppens eget forsvar mot kreft.

– Sulforafan er veldig viktig. Funnene tyder på at at det bidrar til å opprettholde en sunn balanse av antioksidanter i kroppen og motvirker de negative effektene som man får i seg gjennom kosten, via miljøet eller andre kreftfremkallende stoffer, forklarer Maria Traka, lege ved Institute of Food Research, til avisen.

Traka er så overbevist at hun har økt brokkoliinntaket hjemmet.

– For å få den positive effekten må du spise tre eller fire porsjoner brokkoli i uken. Enkelte vil nok synes at det er vanskelig, men etter å ha sett bevisene, spiser familien min brokkoli tre til fire ganger i uka, påpeker Traka.

LES OGSÅ: – Spis en brokkoli før hamburgeren

Sulforafan hjelper kroppen

Kroppen produserer sulforafan når du spiser glucoraphanin, et stoff som finnes i brokkoli.

Stoffet får genene til å øke nivåene av antioksidanter og blokkerer et enzym, som hindrer kroppen i å bryte ned svulster. Det kan også stimulere kroppen til å skille ut enzymer som kan være kreftfremkallende.

Forskning viser også at stoffet kan stoppe utviklingen av kreft-stamceller som er resistante mot kjemoterapi og strålebehandling.

For tiden blir det utført to nye kreftforskninger med brokkoli-baserte legemidler i USA. Ved Johns Hopkins University og Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center får kvinnlige brystkreftpasienter to daglige doser med sulforafan, for å se om det kan bremse svulstveksten og øke nivået av beskyttende enzymer i brystvevet.

Ved Knight Cancer Institute i Oregon ser forskere om brokkoliekstrakt kan bremse veksten av kreftcellene. Her tar pasienter brokkoliekstrakt tre ganger daglig i to måneder.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer