Helse

Kan du 4-ukersregelen?

Oppsøk lege tidsnok. I enkelte tilfeller kan dager være avgjørende for resultat av kreftbehandling.

KAN DU 4-UKERS REGELEN? Dersom du har kroppslige plager som varer i mer enn fire uker, eller du får akutte smerter bør du oppsøke lege. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
KAN DU 4-UKERS REGELEN? Dersom du har kroppslige plager som varer i mer enn fire uker, eller du får akutte smerter bør du oppsøke lege. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kreft - det kjennetegnes ved ukontrollert vekst eller deling av celler.

Men for de fleste er kreft mye mer enn det  - det er en syk venninne, en syk kollega, en syk mor eller far - eller kanskje noe du selv kjemper med. 

Ja, for alle kjenner noen som er berørt av kreft - enten det er direkte eller indirekte.

Tall fra Kreftregisteret.no viser at det i dag diagnostiseres dobbelt så mange tilfeller av kreft som tidligere, og i 2012 var sydommen årsaken til 10.906 dødsfall i Norge.

Tidlig behandling er avgjørende for å overleve, og det er derfor svært viktig å kjenne til symptomene.

LES OGSÅ: Så ofte bør du sjekke synet

Symptomene det er vanskelig å oppdage

- Symptomer på kreft avhenger av hvor den sitter og hvor lenge den har fått lov til å vokse, sier Else Støring, seksjonssjef for «Kreftlinjen» i Kreftforeningen.

Hun forteller at kreft kan gi symptomer der den oppstår i kroppen, men også andre steder - avhengig av om den har spredt seg, også kalt metastasert. Blodprøver vil imidlertid hjelpe til med en grundigere utredning. 

- De ulike kreftdiagnosene oppfører seg ulikt, samtidig som alvorlighetsgraden vil variere blant personer med samme diagnose.

Eksempelvis kan kreftcellene ved brystkreft rangeres fra de som er lite hissige, til middels og til de som er veldig aggresive. Dersom du er rammet av de mest aggresive kreftcellene er det spesielt viktig å oppsøke hjelp tidlig.

Men hvilke symptomer er det som oftest blir oversett?

- Det er vanskelig å svare på, men endringer som gir smerter er lettere å være bevisst på enn endringer i form av føflekker eller kuler/endringer i bryst, sier Støring.

Dette er også grunnen til at det er så viktig å være kjent med kroppen sin - for både kvinner og menn, og undersøke både bryster og testikler jevnlig

LES OGSÅ: Plagene kommer snikende

Når bør du oppsøke lege?

Alle har imidlertid plager fra tid til annen, og mens enkelte oppsøker lege ganske raskt, er det andre som utsetter det så lenge som mulig.

Det finnes imidlertid én enkel huskeregel du bør leve etter.

- Du bør alltid oppsøke lege hvis du får kroppslige plager som varer i mer enn fire uker, eller hvis du får akutte smerter, sier Støring.

OPPSØK LEGE: Uansett hva plagene gjelder, kan legen hjelpe deg. Og i verste fall kan dere utelukke alvorlige sykdommer som kreft. Foto: Dan Race - Fotolia
OPPSØK LEGE: Uansett hva plagene gjelder, kan legen hjelpe deg. Og i verste fall kan dere utelukke alvorlige sykdommer som kreft. Foto: Dan Race - Fotolia Vis mer

Hun forklarer at med over 100 forskjellige typer kreft, der enkelte vokser senere enn andre - blant annet enkelte typer prostatakreft, finnes det også andre krefttyper hvor hver dag er avgjørende for resultatet av behandlingen - for eksempel ved enkelte typer leukemi (blodkreft).

- Det vi vet er at ved de fleste kreftdiagnoser er det større sjanse for å overleve hvis kreften blir oppdaget tidlig, og behandlingen starter så tidlig som mulig.

Støring forteller at det er vanskelig å si noe konkret om områder du spesielt bør være obs på, ettersom det finnes så mange typer kreft.

Føflekkene dine er imidlertid et av områdene der du lettest kan oppdage endringer - til tross for at det ikke gir smerter eller plager.

Dersom du har andre plager eller smerter du lurer på om kan bety noe mer, kan du se på oversikten under:

LES OGSÅ: Bekymret for kolesterolnivået ditt?

1. Endringer i brystene

- Både menn og kvinner kan få brystkreft - selv om det er uvanlig blant menn. Kjenn på brystene dine regelmessig, slik at du vet hvordan de normalt kjennes ut, forklarer Støring.

Gå til lege dersom:

 • Du kjenner en uvanlig kul eller knute i brystet
 • Det er et søkk i huden på brystet
 • Brystvorten trekker seg innover eller peker i en ny retning
 • Det væsker fra brystvorten, særlig hvis det er blod i væsken
 • Du har sår på brystene som ikke vil gro
 • Du har smerter i brystet

 

2. Kvinner: Blødningsforstyrrelser

Alle kvinner bør være oppmerksomme på blødninger fra underlivet som ikke har åpenbare forklaringer. Det kan for eksempel skyldes prevensjon med hormoner som endrer blødningsmønsteret, men det kan også komme av andre årsaker.

Gå til lege dersom:

 • Du får blødninger mellom menstruasjonene
 • Du får økte menstruasjonsblødninger
 • Du får blodig og illeluktende utflod
 • Du får blødning ved samleie
 • Du får blødninger etter overgangsalderen
SJEKK BRYSTENE EN GANG I MÅNEDEN: Det er viktig at du blir kjent med brystene dine, at du vet hvordan de føles og ser ut, slik at du enkelt legger merke til forandringer. Foto: Thonkstock.com
SJEKK BRYSTENE EN GANG I MÅNEDEN: Det er viktig at du blir kjent med brystene dine, at du vet hvordan de føles og ser ut, slik at du enkelt legger merke til forandringer. Foto: Thonkstock.com Vis mer

3. Hovne lymfeknuter

Støring kan fortelle at hovne lymfeknuter kjennes ut som klumper under huden. Dette er helt normalt i forbindelse med infeksjoner, men kan også skyldes at lymfeknutene tar opp eller produserer kreftceller.

- Vær særlig oppmerksom på lymfeknuter på halsen, i armhulene og i lysken, sier hun.

Gå til legen dersom:

 • Lymfeknuten har vært hoven i mer enn fire uker
 • Den hovne lymfeknuten ikke har noen åpenbar årsak

 

4. Magesymptomer

- Endring i aktivitet, reiser, kosthold og medisiner kan føre til både forstoppelse, løs mage og annet fordøyelsesbesvær. Men det kan også være et kreftsymptom, forteller Støring.

Gå til lege dersom:

 • Tarmfunksjonen endrer seg over tid
 • Endringene ikke har noen opplagt årsak
 • Du oppdager blod i avføringen
 • Magen blir større, eller du føler deg «oppfylt»
 • Du har smerter i magen, underlivet eller bekkenet
 • Du har en trykkfølelse i underlivet eller magen

 

5. Symptomer fra urinveiene

Urin kan lukte forskjellig, og til og med få farge uten at det er farlig. Har du spist rødbeter, kan det for eksempel hende at du tisser lyserødt. Men kreft kan også ramme urinveiene, og spesielt røykere og tidlgere røykere er utsatt.

Gå til lege dersom:

 • Du har blod i urinen
 • Gjentatte symptomer som ligner urinveisinfeksjon

 

6. Hoste, heshet, lungebetennelse

- Forkjølelse med hoste og heshet, bronkitt og lungebetennelse er vanligvis ikke kreftsymptomer, men langvarige plager bør undersøkes nærmere. Røykere og eks-røykere er særlig utsatt for kreft i luftveiene, sier Støring.

Gå til lege dersom:

 • Du har hatt flere bronkitt/lungebetennelser i løpet av et år eller kortere tid.
 • Du får irritasjonshoste eller heshet som ikke er knyttet til infeksjoner, og som varer i mer enn fire uker.

 

7. Unormale føflekker

Føflekker er normalt, og ofte endrer de seg med alderen. Men man skal følge med på føflekkene, og være spesielt oppmerksom på visse typer endringer.

- Personer som blir lett solbrent er mest utsatt for føflekkreft, sier eksperten.

Gå til lege dersom:

 • Føflekker endrer form
 • Føflekker endrer farge
 • Føflekker blør
 • Du får lignende symptomer i huden ellers
VILLE DU SETT FORSKJELL? Føflekker er et av områdene der det er lettest å se forskjell, men siden de ofte ikke gir noen smerter eller plager, blir de ofte oversett, forteller Støring. Foto: Fotolia/Kreftoforeningen
VILLE DU SETT FORSKJELL? Føflekker er et av områdene der det er lettest å se forskjell, men siden de ofte ikke gir noen smerter eller plager, blir de ofte oversett, forteller Støring. Foto: Fotolia/Kreftoforeningen Vis mer


8. Ryggsmerter

Det er helt normalt å ha vondt i ryggen i blant, men hos spesielt yngre menn kan ryggsmerter i verste fall være et tegn på kreft.

Gå til lege dersom:

 • Ryggsmertene er annerledes enn du har hatt før, og smertene ikke gir seg
 • Ryggsmerter som varer mer enn fire uker, selv om de er moderate

 

9. Smerter

«Vondter» her og der er ikke uvanlig. Mange sliter med muskelsmerter og hodepine, og med alderen er det normalt med økte smerter i leddene. I enkelte tilfeller er det imidlertid lurt å undersøke smertene mer nøye.

Gå til lege dersom:

 • Du får en ny smerte som ikke går over
 • Smertene du har er plagsomme over tid

 

BE KJÆRESTEN UNDERSØKE TESTIKLENE I DUSJEN: Testikkelkreft er den vanligste formen for kreft blant unge menn. Foto: Larry Lilac / Alamy/All Over Press
BE KJÆRESTEN UNDERSØKE TESTIKLENE I DUSJEN: Testikkelkreft er den vanligste formen for kreft blant unge menn. Foto: Larry Lilac / Alamy/All Over Press Vis mer

10. Menn: Symptomer fra prostata

- Forstørret prostatakjertel er vanlig med årene. Det fører til at man må tisse oftere enn før, ofte også om natten. En lege kan hjelpe med plagene, også dersom de ikke skyldes kreft, forteller Støring.

Gå til lege dersom:

 • Du har mye besvær og forstyrret nattesøvn

 

11. Menn: Endring i testiklene

- Alle menn bør kjenne på testiklene sine med jevne mellomrom, for å vite hvordan de normalt kjennes ut. Endringer i testiklene kan være et symptom på testikkelkreft, og det gir vanligvis ikke smerter i selve testikkelen.

Gå til lege dersom:

 • Testiklene er ømme
 • Testiklene hovner opp
 • Testiklene blir mindre
 • Testiklene kjennes harde

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer