Godt er det, men hverdagskost bør sjokolade ikke være. Foto: Panther Media
Godt er det, men hverdagskost bør sjokolade ikke være. Foto: Panther Media Vis mer

Sjokolade

Kan du bli avhengig av sjokolade?

- Du har tatt dette opp til et profesjonelt nivå, sier kostholdsekspert Ina Garthe til den fortvilte leseren. Men hun vet råd.

Når vår trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe har nettmøte ramler det alskens spørsmål.

Nylig fikk hun et nødrop fra en ung kvinne som helt klart kan sortere under kategorien sjokoman.

Les også: Sjokolade slår kyssing

Sjekk hva kvinnen skriver:

Ina Garthe er trenings- og kostholdsekspert i KK. Du kan sende inn spørsmål til hennes spalte i bladet på ina.garthe@kk.no Foto: Astrid Waller
Ina Garthe er trenings- og kostholdsekspert i KK. Du kan sende inn spørsmål til hennes spalte i bladet på ina.garthe@kk.no Foto: Astrid Waller Vis mer

Dropper frokost for sjokolade

- Er det mulig å være avhengig av sjokolade?

Jeg fikk en utrolig dårlig vane i sommer hvor jeg spiste sjokolade hver eneste dag. Da jeg skulle inn i de vanlige rutinerte dagene etter ferien, fortsatte det bare.

Jeg kan droppe skikkelig frokost og bare spise sjokolade istedenfor. De dagene jeg ikke spiser det, får jeg hodepine, blir slapp og føler meg rett og slett helt elendig!

Hva anbefaler du? Jeg vet hvis jeg slutter å spise sjokolade kommer jeg til å klare meg fint, for kostholdet mitt er bra, variert med trening.
- Jeg kjenner igjen problematikken! er Ina Garthes umiddelbare svar til kvinnen.

- Du har tatt dette opp til et profesjonelt nivå og det som avslører at du har blitt sjokoman er at du nå bytter ut vanlig mat med sjokolade. Hør her, jeg vet akkurat hva du skal gjøre:

Slik slutter du med sjokolade

1. Først kaster du alt som er sjokolade og som kan minne om sjokolade - og kakao, oboy og så videre.

2. Så kjøper du inn erstatninger i form av noe du liker godt, for eksempel frukt, smoothies, popcorn eller nøtter.

- Ja, jeg VET at dette ikke kan sammenlignes med sjokolade, du snakker med en som spiser sjokolade daglig i perioder. Men nå er det snakk om å ha noe å fingre med når abstinensene melder seg som verst, skriver Ina.

Ta testen: Er du en sukkerslave?

- Du må bare innstille deg på å holde ut ubehaget, det gir seg etter én til to uker. Anbefaler deg å være litt forsiktig med å bruke sjokolade som lørdagskos i nærmeste fremtid slik at du ikke faller tilbake igjen.
- og du; hvis du fremdeles er dårlig etter to uker, kontakt meg og vi skal sørge for at du får sjokolade på blå resept - for da er det altså livsviktig for deg, spøker kostholdseksperten.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: