VANLIG PROBLEM: Strekkmerker fremtrer som regel i sammenheng med pubertet, graviditet, vektvariasjon eller kroppsbygging. De mest vanlige stedene å få strekkmerker er lår, rumpe, hofter, nedre del av rygg, mage, bryster og overarmer, forteller hudpleieren. Foto: All Over Press
VANLIG PROBLEM: Strekkmerker fremtrer som regel i sammenheng med pubertet, graviditet, vektvariasjon eller kroppsbygging. De mest vanlige stedene å få strekkmerker er lår, rumpe, hofter, nedre del av rygg, mage, bryster og overarmer, forteller hudpleieren. Foto: All Over PressVis mer

Strekkmerker

Kan du bli kvitt strekkmerker?

Få hudekspertenes svar og beste tips.

Når du tenker på lekre sommerbein, er neppe strekkmerker og cellulitter det første du ser for deg.

For selv om ingen av tilstandene er skadelige eller farlige, kan de absolutt være estetisk sjenerende.

LES OGSÅ: Derfor bør du tørrbørste huden

Veldig vanlig problem

Strekkmerker er en helt vanlig forandring i huden hos både kvinner og menn. De er aller mest vanlig i puberteten, ved rask vekst eller vektøkning, og hos gravide. Hormonelle faktorer spiller en rolle i dannelsen av det som på fagspråket kalles striae.

Ifølge Therese Mikalsen, hudpleier og faglig leder for Sothys Paris i Norge, regner man med at omtrent 70 prosent av jenter (og 40 prosent av gutter) vil ha strekkmerker i slutten av tenårene.

– Disse merkene er ikke farlige, men kan være estetisk sjenerende, sier hun.

De mest vanlige stedene å få strekkmerker er lår, rumpe, hofter, nedre del av rygg, mage, bryster og overarmer.

LES OGSÅ: 7 av 10 kvinner får strekkmerker

BLEKNER: Strekkmerker blekner og blir ofte mindre synlige med årene helt av seg selv. Likevel finnes det behandlinger for deg er veldig plaget av merker.  Foto: Alix Minde / PhotoAlto
BLEKNER: Strekkmerker blekner og blir ofte mindre synlige med årene helt av seg selv. Likevel finnes det behandlinger for deg er veldig plaget av merker. Foto: Alix Minde / PhotoAlto Vis mer

Hvordan oppstår strekkmerker?

Merkene oppstår når de elastiske fibrene i huden «overstrekkes». Når dette først har skjedd, er fibrenes elastisitet ødelagt, forteller spesiallege Ole Martin Rørdam ved Dermatologi.no og refererer til en artikkel på OsloHudlegesenter.no.

I starten vil strekkmerkene framstå blårøde, mens de med tiden vil blekne og bli mindre synlige. Størrelsen varierer fra bare noen få millimeter til flere centimeter i lengde.

– De er typisk symmetriske og følger hudlinjene. Striae distensae er hovedsakelig en kosmetisk plage. Strekkmerker er vanligst på magen, setepartiet, lårene, armene og under brystene, forklarer Rørdam.

(Saken fortsetter under bildet.)


LES OGSÅ: Slik fjerner du pigmentflekkene

GRAVIDITET: Mange opplever å få strekkmerker i forbindelse med graviditet.  Foto: Thinkstock
GRAVIDITET: Mange opplever å få strekkmerker i forbindelse med graviditet. Foto: Thinkstock Vis mer

– Forebygging er beste behandling

Mikalsen utdyper hva som skjer når hudfibrene brister:

– Et strekkmerke dannes ved at firbroblastcellene i lærhuden strekkes og hudfibrene brister. Dette kan føre til en inflammasjon som igjen frigir enzymer som bryter ned de støttende fibrene kollagen og elastin. Dersom ikke huden vår klarer å kompensere for denne nedbrytningen vil vi få et permanent arr i huden.

Hun sier at det derfor er viktig å handle i de tidlige fasene av strekkmerkedannelsen dersom du ønsker å hindre at de blir rødlilla og veldig synlige.

– Som det meste annet i hudpleieverdenen er forebygging den beste behandlingen, sier hun.Dersom du er så heldig at du for eksempel planlegger et svangerskap, bør du begynne behandlingen i første trimester og fortsette etter fødsel. Det samme gjelder om du er på vei inn i pubertet eller skal starte med bodybuilding.

LES OGSÅ: Heidi Klum mener melk forebygget strekkmerker

Lite forskning

Hudlege Ole Martin Rørdam forteller dog at det ikke er så mye forskning på produkter som markedsføres som strekkmerkeforebyggende.

– Det finnes noe forskningsdata på at kremer som inneholder A-vitaminsyre kan dempe utviklingen av strekkmerker.

A-vitaminsyre skal ikke brukes av gravide, men i andre situasjoner kan du vurdere det, sier spesiallegen. Han advarer om at forventningene til effekt bør være lave.

Han har også en annen advarsel:

– Kortisonkremer som brukes mot eksem og andre hudplager, kan - ved langvarig bruk, ha motsatt effekt og lettere gi strekkmerker.

Kan de behandles?

Strekkmerker vil bedres av seg selv over tid. Fargen blir lysere og merkene kan også trekke seg noe sammen. Likevel vil en del fortsatt være plaget med det estetiske og ønske å få fortgang på fjerningen.

Da gjelder det å handle raskt, sier Mikalsen.

– Vi sier at strekkmerker som er eldre enn 5 år er spesielt vanskelige, men disse vil etter hvert «viskes ut» naturlig. For å redusere synlighet av de skjemmende strekene, bør du bruke et spesialprodukt for strekkmerker, sier hudpleieren.

Behandlingsalternativer

Artikkelen Rørdam refererte til lister opp følgende behandlingsmuligheter:
  • Man kan fjerne den røde fargen med karlaser eller BBL (BBL BroadBand Light), som også til en viss grad kan stimulere kollagenet til å trekke seg noe sammen, og egner seg på ferske strekkmerker som fortsatt er røde.
  • Dette kan kombineres med fraksjonert CO2-laserbehandling, som vil føre til ytterligere sammentrekkning av strekkmerker. Det krever ofte flere behandlinger og du må være forberedt på at det blir rødt og sårt i 1-2 uker i etterkant. Det vil ofte være lurt å gjøre ett testfelt på et lite område først, også for å se hvordan huden responderer og om det er verdt innsatsen.
  • Behandling med moderne RF (radiofrequency) monopolar type ser også lovende ut hvis det er en del hudoverskudd.
  • En krem med A-vitaminsyre kan gjerne prøves, spesielt for yngre merker. (Men husk at disse ikke skal brukes dersom du er gravid.)

  • LES OGSÅ: Har du spindelvev-årer?