TE ER SUNT: Men er det greit å drikke den hvis den har gått ut på dato? Foto: drubig-photo - Fotolia
TE ER SUNT: Men er det greit å drikke den hvis den har gått ut på dato? Foto: drubig-photo - Fotolia Vis mer

Te

Kan du drikke te som er utgått på dato?

Og hvordan vet du om den er blitt for gammel? Vi sjekket med te-eksperten.

Te er en finfin drikk. Den varmer, hydrerer, og kan brukes til å døyve søtsuget som ofte kommer snikende på kvelden.

Te har dessuten god effekt på helsa, da den inneholder antioksidanter, og studier har vist at te kan redusere risiko for hjerte- og karsykdom.

Grønn te er aller sunnest. Den inneholder flest antioksidanter, og kan faktisk hjelpe deg å holde vekta ved å reduserere opptaket av fett fra maten. Den kan også styrke hukommelsen og læreevnen.

Det er altså bare å finne fram teen fra kjøkkenskapet og innlemme te i ditt daglige kosthold.

LES OGSÅ: Slik lager du chai-te selv

HOLDER SEG IKKE SÅ LENGE: Vanlige teposer holder seg som regel ikke så veldig mye lenger enn et halv år. Foto: Arman Zhenikeyev - Fotolia
HOLDER SEG IKKE SÅ LENGE: Vanlige teposer holder seg som regel ikke så veldig mye lenger enn et halv år. Foto: Arman Zhenikeyev - Fotolia Vis mer

Blir te for gammel?

Men hva om teen du har stående bakerst i skapet er flere år gammel? Kanskje det til og med står en best før-dato på den som er overskredet for lengst? Kan du likevel drikke teen?

KK.no ba om ekspertråd fra Kjetil Eide, daglig leder av Tehuset i Oslo.

- Når du finner te bakerst i skapet og lurer på om det er verd å brygge den kan det være greit å tenke over hvordan den har vært oppbevart og hvor den ble kjøpt. Mange butikker har allerede oppbevart teen dårlig og lenge før den blir solgt, sier Eide.

- Helst sier vi at te skal oppbevares skjult fra lys, luft, lukt og fuktighet. Når våre kunder kjøper te hos oss sier vi at teen stort sett holder i ett til to år fra kjøpsmåned, dersom de oppbevarer den i våre aluminiumsposer som holder lys og luft unna.

Han sier at den vanligste feilen er at teen ikke er oppbevart lufttett.

- Mange te-innpakninger er ikke tette nok til at teen holder mer enn kanskje et halvt år. Spesielt gjelder det vanlige teposer.

LES OGSÅ: Syv grunner til å drikke te

LUKT PÅ DEN: Dersom du er redd for at teen kan ha gått ut på dato, så lukt på den. Lukter det lett mugg, er det bare å kaste.  Foto: gpointstudio - Fotolia
LUKT PÅ DEN: Dersom du er redd for at teen kan ha gått ut på dato, så lukt på den. Lukter det lett mugg, er det bare å kaste. Foto: gpointstudio - Fotolia Vis mer

Bruk nesa


Om du er usikker på teen du har foran deg er drikkbar, skal du lukte på den og sjekke at den lukter greit. Om det lukter et snev av mugg skal du ikke drikke den. Dette kan skje om teen har stått et fuktig sted.

Utover dette er det som kan skje at teen mister smaken.

- Er det en tepose det står et fruktnavn på, men som ikke lukter frukt lenger, er det ikke vits å brygge den. Da har oljene som ble brukt til å smakssette teen fordampet. Det du ender opp med å brygge da er bare testøv, forklarer Eide.

- Hvis det lukter svakt går det an å bruke flere av posene til én kopp for å få mer smak.

- Men i motsetning til teposer vil jeg si at helbladet løsvektste stort sett vil være verd å brygge. De er gjerne rullet og formet under produksjonen, så selv om de ikke lukter noe kan mye smak være lagret inni. Dersom det ferdige brygget ser innbydende ut og det lukter tiltalende er det bare å smake, sier Eide.

LES OGSÅ: Bruker du kokende vann til te? Ikke gjør det!

Blir den grønne teen gul?

Grønn te er spesielt sårbar, fordi den i motsetning til svart te er ugjæret, men bare består av teblader som er tørket. Dermed har den lettere for å mugne.

- Dersom teen lukter «gammelt», eller den grønne teen du brygger blir gulaktig i stedet for å ha grønnskjær, er det best å kaste den.


Da har nemlig teen oksidert, og smaken har endret seg. Oksideringen gjør også at antioksidantene ikke er like sterke.

LES OGSÅ: Har du prøvd tulsi-te?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: