KK.NO: Er du forkjølet?
Om du er forkjølet nå eller ikke, så kjenner du nok uansett til det som er noe av det mest plagsomme med forkjølelsen - nemlig snørr.
Og tid tider kan det virke som at det aldri skal ta slutt.
For hvis den ikke er konstant rennende - ja, da har det som regel stoppet seg helt opp i bihulene, slik at du knapt får puste.
LES OGSÅ: Visste du dette om saltvann?
Kan det være skadelig å dra inn snørra?
Så, hva bør du egentlig gjøre med snørra?
Mens enkelte sverger til å snyte seg hver eneste gang de kjenner et minste tegn til den rennende plagen, er det andre som gjør så godt de kan med å trekke den inn igjen.
For ja, selv om det høres ekkelt er det noe alle gjør fra tid til annen - enten fordi du ikke har tilgang til papir eller bare ikke gidder for hundrende gang. Og det sparer deg tross alt for sårhet, og generelt den ildrøde nesen som følger med forkjølelsen.

Men er det så bra for deg å dra det inn? Er det egentlig slik at snørra skal ut?
- Vanlige forkjølelser vil ikke påvirkes av vår atferd, og de går sin gang uansett om vi drar den inn eller snyter den ut, forteller Mads H. S. Moxness, overlege og øre-nese-hals spesialist ved Senter for endoskopisk nese og bihulekirurgi.
Altså vil ikke forkjølelsen vare noe lenger dersom du trekker snørra inn, eller forkortes hvis du til stadighet blåser det ut.
Men kan det å trekke det inn potensielt gi andre følger - for eksempel føre til bihulebetennelse eller lignende?
- Enten du gjør det ene eller det andre, så vil det ikke medføre noen økt risiko for annen sykdom. Ingen av våre vanlige forkjølelsesvirus har noen som helst egenskaper som gjør at måten vi håndterer snørr vil gi sykdom, forteller overlegen.
LES OGSÅ: Kreften få av oss snakker om
Nesespray kan gjøre at snørra kommer tilbake
Moxness kan imidlertid fortelle at hyppig bruk av blant annet nesespray gir en risiko for at den rennende nesen kommer tilbake.
- Alle slimhinneavsvellende midler har en risiko for en såkalt «rebound»-effekt - det vil si at du kan få mer hovne slimhinner dersom du benytter det for mye, forteller han.

Og det er hovne slimhinner som i utganspunktet fører til at nesa blir tett, og at du føler det er vanskelig å puste. Og selv om du kan blåse så mye du bare orker uten at disse vil bedre eller verre, kan altså nesespray ha en effekt.
- Derav den lille skriften på sprayflaskene der du oppfordres ti å benytte det i mindre enn en ukes tid sammenhengende, sier legen.
Som et alternativ anbefaler han saltvannskylling.
- Saltvannskylling er for lite brukt, og ville gitt stor gevinst hos mange. NaCI - altså saltvann, er et medikament som gjør funksjonen til slimhinnene i nesen bedre ved at de tilfører fukt, renser og normaliserer transporten av stoffer over cellemembranene i slimhuden i nesen.
Du kan lage din egen saltvannsløsning ved å ta én liter vann, koke dette opp, tilsette én spiseskje salt og sette kaldt. Deretter bruke du en plastsprøyte (kjøpes på apotek) å helle med. Man kan også kjøpe saltvannsløsning på apoteket (gjerne Physiomer).

LES OGSÅ: Derfor bør du spise hvitløk
Hva er egentlig snørr?
Men hva er egentlig snørr, og hvor kommer alt sammen fra?
- Fra vi blir smittet til vi begynner å merke det, tar det cirka to dager, har Niels Christian Stenklev, førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø og spesialist i øre-nese-halssykdommer, tidligere uttalt til Forskning.no.
- Viruset har brukt den tiden på å krabbe inn i slimhinnecellene i nesa, reprodusere seg selv og skape en betennelsesreaksjon i slimhinnen, forklarer Stenklev.
Dette - som egentlig er kroppens beskyttelsesmekanisme, gjør at det frigjøres forskjellige signalstoffer i slimhinnen. Disse gir økt slimproduksjon, økt blodtilførsel til slimhinnen og økt lekkasje av kroppsvann ut mellom cellene i slimhinnen.
- Dette oppleves som at vi er tette i nesa og at det renner mye mer snørr ut av nesa enn vanlig, forteller spesialisten til nettisden.