Sparepærer

Kan du få hudkreft av sparepærer?

Og hva med hodepine, depresjon og epilepsi? Her avslører vi myter og fakta om de nye lyskildene.

Publisert
Første september i år ble det verken lov å importere eller produsere såkalte matte lyspærer og klare 100-watts pærer.

EU har besluttet at lyspærer og glødelamper skal erstattes av mer energieffektive lyskilder, og beslutningen gjelder også EØS-land som Norge.

Les hele saken: Ta forbudet seriøst

Det har kommet fram i media den siste tiden at de nye sparepærene inneholder miljøgiften kvikksølv – som kan gi nerveskader. Men hva med hudkreft, migrene, epilepsi, stress og konsentrasjonsproblemer?

Her forteller vi noen andre ting som du kanskje ikke visste om sparepærer og lysstråling.

Sparepærer kan gi hudkreft

Fakta! Det britiske Mattilsynet, Health Protection Agency (HPA), har gjennomført en studie som viser at uavskjermede sparepærer sender ut ultrafiolett stråling som kan være helseskadelig. Det er forutsatt av at man oppholder seg mindre enn to centimeter fra lyspæren i et par timer hver dag.

HPA råder ikke forbrukere til å skifte ut sparepærene sine, men oppfordrer til å bruke avskjermede sparepærer i lyskilder som kommer tett på huden.

Her er de beste sparepærene

Ifølge Grønn Hverdag sender ikke sparepærer ut annen type stråling enn det som finnes i vanlig dagslys: Hvis det er mindre enn to centimeter mellom huden og uavskjermet sparepære tilsvarer det strålingen på en solrik sommerdag. Hvis det er mer enn tretti centimeter mellom hunden og pæren, er strålingen mindre enn på en solrik vinterdag.

Forbrukermagasinet Tænk testet sparepærer i mai 2009: Ingen holdt mål

Migrene og epilepsi

Kan sparepærer forårsake epilepsi og migrene? Heldigvis finnes det ingen forskningsresultater som kan dokumentere at dagens sparepærer kan gi migrene og epilepsi, selv om enkelte pasienter mener at selv nye typer sparepærer kan utløse et anfall.

Har du migrene? Test deg selv her

- De gamle typene sparepærer blinket 100 ganger i sekundet. Det ble oppfattet som flimrende lys, og kunne utløse epilepsianfall hos epileptikere og migreneanfall hos migrenepasienter. Men alle sparepærer på markedet i dag er høyfrekvente, med ca. 60.000 svingninger i sekundet. Det høye antallet svingninger, kombinert med måten sparepærene er satt sammen på, gjør at de ikke flimrer, skriver Grønn Hverdag på nettsidene sine.

Stress, konsentrasjon og depresjon

Kan bruk av sparepærer forårsake stress, konsentrasjonsvansker og depresjon?

Svaret er nei. Det finnes ingen forskingsresultater som viser at sparepærer kan utløse disse problemene og annen liknende ubehag.

Familieferie mer stressende enn jobb

Grønn Hverdag minner om at det er viktig med godt lys når man jobber, og det er viktig å unngå flimrende lys. Dagens høyfrekvente sparepærer flimrer ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer