Tannhygiene

Kan du få hull av å glemme en tannpuss?

Det er fort gjort å slurve etter en fuktig kveld. Men er det skadelig?

GLEMMER DU OFTE Å PUSSE TENNENE?: Det kan føre til at du raskere får hull i tennene.  Foto: Alliance - Fotolia
GLEMMER DU OFTE Å PUSSE TENNENE?: Det kan føre til at du raskere får hull i tennene. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: For noen av oss er tannpuss og tanntråd et kveldsrituale som man ikke kan rokke ved. Men er det egentlig så farlig å droppe en tannpuss i ny og ne?

- Det er de daglige rutinene som er de viktigste, slår tannlege Eline Redner Tverran fast.

Den viktigste tannpussen

Har du de daglige rutinene under kontroll kan du tillate deg å glemme tannpussen eller ta en litt kjapp tannpuss en gang i blant.

Men har du det for uvane å glemme tannpussen etter en lang natt ute på byen kan det kanskje være greit å pusse tennene før du går ut.

- Da har man spist flere ganger i løpet av dagen og matrester ligger igjen i kriker og kroker og er mat for bakteriene.

- Om natten er det mindre bevegelse i munnen, vi har nedsatt spyttproduksjon og matrester blir liggende lenger på samme sted og «mater» bakteriene slik at de kan jobbe i fred og skade tannoverflaten, forklarer Tverran. 

LES OGSÅ: Maten som renser tennene

PUSS TENNENE: Alltid på kvelden. Foto: Scanpix
PUSS TENNENE: Alltid på kvelden. Foto: Scanpix Vis mer

Slik oppstår hull i tennene

- Avvik fra de gode rutinene vil føre til at hull kommer fortere og blir større, sier Tverran, og legger til at dette varierer fra pasient til pasient:

- Ingen pasient er lik. Ingen tann er lik.

For selv om du er flink til å ta vare på tennene dine kan det være andre faktorer som ødelegger for deg, og som gir deg fortere hull i tennene enn andre. Eksempler på slike faktorer kan være spyttets evne til å nøytralisere syre, mengden spytt man produserer, samt hvilke bakterier man har i munnen. 

Tannlege Eline Redner Tverran Foto: Privat
Tannlege Eline Redner Tverran Foto: Privat Vis mer

Selve kariesprosessen er nokså komplisert. I munnhulen er det rikelig med bakterieflora. En del av bakteriene sitter på tannoverflaten og produserer syre hvis de får tilgang til karbohydrater, som sukker.

Syren etser på tannens emalje og kan resultere i et hull. Det finnes en funksjon i spyttet som nøytraliserer syreangrepet. Om det blir hull eller ikke, avgjøres av flere faktorer.

Tilgangen på sukker, frekvensen av sukkerinntak (hvor ofte man spiser/drikker noe), om man pusser tennene og holder dem rene fra bakterier, samt spyttets kvalitet (dtte kan du fastsette ved å ta en test av spyttet) har mye å si. 

LES OGSÅ:Blir tennene helt rene etter tannpussen din

4 tips som kommer både tennene og lommeboka til gode:

  1. Puss tennene morgen og kveld, og start tannpussen på ulike steder i munnen-da blir du mer bevisst på hvor du pusser og at du pusser over alle tennene
  2. Husk at tannbørsten ikke kommer til mellom tennene -tannstikker/tanntråd er gode hjelpemidler her. 
  3. Det er kjedelig å bruke unødvendig mye penger hos tannlegen, gå til kontroller hos tannlege/tannpleier regelmessig så kan ting bli behandlet før det blir en stor belastning for lommeboka 
  4. Invester i gode daglige rutiner, så kan du heller bruke pengene dine på noe du ønsker deg!

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer