Oralsex

Kan du få kjønns-sykdom av oralsex?

Stemmer det at du ikke bare trenger beskyttelse ved samleie?

Publisert
Sist oppdatert
Er det bare på kjønnsorganene man kan få kjønnsykdommer, eller bør man være på vakt når man har oralsex også? Lommelegen svarer ofte på spørsmål fra leserne, og en leser spør om det er en risiko for at man blir smittet etter oralsex. Hva er risikoen for videre smitte, og hvilke sykdommer kan man få - og hjelper det å bare vaske seg godt før akten?

Gonoré i halsen

- Man kan få klamydiainfeksjon eller gonoréinfeksjon i halsen av å utføre oralsex på en person som eventuelt har en slik sykdom, svarer doktor Brynjulf Barexstein. - Videre går det an å bli smittet av herpes ved oralsex, men kun hvis vedkommende har aktive og åpne herpessår.Les også: Nøkkelen til fantastisk munnsex

Sår og rifter

Syfilis kan smitte på samme måte, men det er en særdeles sjelden sykdom her til lands. - Det er også teoretisk mulig å overføre HIV-smitte på denne måten, men i praksis så er det lite sannsynlig. Da måtte man ha en tenkt situasjon hvor begge parter hadde åpne sår eller rifter på henholdsvis kjønnsorgan og munn.Les også: Stillinger for god oralsex

Vask beskytter ikke

Dette er sykdommene det går an å bli smittet av. Dersom man selv blir smittet og får en slik sykdom, så kan man selvfølgelig smitte andre med dette med ubeskyttet sex. Kondom beskytter mot kjønnssykdommer for kvinnen dersom mannen er smittet. God hygiene er et must for nytelsen, men beskytter ikke mot sykdommene. - Dersom du er bekymret for smitte, så går du til fastlegen din som kan sjekke dette for deg, sier Barexstein.

Opp i muntlig?

Vet du hvilke aktiviteter før oralsex som øker faren for kjønnsykdommer? Eller om det kun er mennesker som har munnsex?Test dine kunnskaper om emnet her.På slutten av testen vil du også se fasiten - og kanskje lære en ting eller to som du ikke visste fra før av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.