Kviser

Kan du få kviser av sushi?

Sushi og skalldyr er den eneste maten som kan forverre kvisete hud, sier hudlege. Men ikke alle eksperter er enige...

GIR DEN DEG KVISER? Sushi og skalldyr inneholder mye jod, som igjen kan gi flere kviser. Men hva er egentlig sannsynligheten for at disse matvarene faktisk gir deg kviser? Foto: Thinkstock
GIR DEN DEG KVISER? Sushi og skalldyr inneholder mye jod, som igjen kan gi flere kviser. Men hva er egentlig sannsynligheten for at disse matvarene faktisk gir deg kviser? Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ifølge hudlege Diane Berson ved New York Presbyterian Hospital er det bare en myte at det å spise sjokolade kan forårsake kviser.

– Den eneste maten som kan forverre kvisete hud, er sushi og skalldyr, fordi den inneholder mye jod, som kan ha den effekten, sier Diane Berson i KK.no’s sak om de fem største skjønnhetsmytene.

Men er det virkelig sånn at sushi og skalldyr kan gi deg kviser? KK.no har tidligere kontaktet hudlegene Ole Martin Rørdam og Kjetil Guldbakke for å finne ut om dette stemmer.

LES OGSÅ: Ikke gå på skjønnhetsbløffen

– Omdiskutert

– Det har vært mye spekulasjon rundt sammenhengen mellom jod og kviser, har Kjetil Guldbakke, hudlege ved Oslo Hudlegesenter uttalt.

– Betydningen av jod i dannelse av akne er omdiskutert, og det foreligger relativt liten dokumentasjon.

Doktor Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim Dermatologi.no, mener imidlertid at det kan være en sammenheng mellom mye jod og kviser.

– Jeg har forsøkt å finne dokumentasjon for denne påstanden, men finner kun noen få artikkler fra 60-tallet som nevner dette, har han tidligere uttalt til KK.no.

– Der kjent at høye mengder jod kan gi kviser, men i praksis har jeg aldri sett noen med dette problemet, så det må nok være sjelden, sier doktor Rørdam.

Selv om hudlegen mener det forekommer sjelden, sier han også at flere halogener, jod, klor og brom kan gi kviser.

– Ikke et vanlig problem

Hudlegen har dessuten et annet poeng når det gjelder sammenhengen mellom inntak av sushi og skalldyr og forekomsten av kviser.

– Det er jo også slik at i land som spiser mye fisk, skalldyr og sushi, for eksempel Japan, har folk ofte færre kviser enn i den vestlige verden, så at det er noe stort og vanlig problem virker det ikke som, sier han.

Meieriprodukter kan være verre

Doktor Rørdam forteller at det har fremkommet i senere år er at kanskje meieriprodukter kanskje gir mer kviser, og at det er vektsfaktorer, ikke fett, som forårsaker dette.

– Det kan også se ut som en usunt koshold med mye sukker kanskje også gir mer kviser, har han fortalt .

– Det er også noen rapporter på at de som går på såkalt lav-karbo-diett får færre kviser.

Frykten for kviser er dog ingen grunn til å styre unna hverken skalldyr eller sushi, så la deg gjerne friste neste gang du går forbi den lokale sushirestauranten.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer