Tinder

Kan du finne kjærligheten via mobilen?

Vi testet sjekke-appen Tinder!

GÅR DET VIRKELIG AN?: Flere og flere finner kjærligheten via mobilen. Kanskje det er verdt et forsøk? Foto: Coka - Fotolia
GÅR DET VIRKELIG AN?: Flere og flere finner kjærligheten via mobilen. Kanskje det er verdt et forsøk? Foto: Coka - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt 450 000 nordmenn har allerede lastet ned Tinder, en mobilapp som er i ferd med
å endre vår datingkultur.

Men er mobildating virkelig veien til kjærlighet? Eller er det et moderne tidsfordriv som bare gjør oss mer overfladiske?

Journalist Isabella Hindkjær tok på seg å teste den populære appen, og her er hennes lærdommer og tips.

LES OGSÅ: Slik ser du best ut på sjekke-bildet

Leksjon #1: – Å overgi seg til «den røde flammen»

Det er tirsdag kveld, og jeg sitter og stirrer spent på mobiltelefonen min. Endelig har jeg fått somlet meg til å laste ned appen alle vennene mine snakker om. Et par minutter senere er det en logo med en liten, rød flamme på iPhone-skjermen min. Første gang jeg hører om Tinder, sitter jeg på kafé med en venninne. Hun forteller meg at hun i løpet av én uke har vært på tre dater – med menn hun har funnet via nettdating. Jeg sperrer opp øynene, for jeg vet at hun aldri har hatt en datingprofil på nettet før.

– Det er noe annet med Tinder, sier hun.

– Seriøst. Alle jeg kjenner bruker det. Det er utrolig smart – du må få deg en profil.

LITT AV HVERT: Det er ikke alle henvendelser via Tinder som er like hyggelige. Heldigvis kan du blokkere de verste krypene! Foto: All Over Press
LITT AV HVERT: Det er ikke alle henvendelser via Tinder som er like hyggelige. Heldigvis kan du blokkere de verste krypene! Foto: All Over Press Vis mer

Og slik ble det. Allerede har hver tiende nordmann lastet ned appen, og flere medier harspådd at det blir den store datingsuksessen i 2014. Tinder ble første gang introdusert i California, der den ble testet av universitetsstudenter, og derfra har den spredt seg til hele verden. 

Akkurat som venninnen min har jeg aldri lett etter kjærlighet på internett. Faktisk har jeg sverget på at det aldri ville skje.

Jeg har nemlig hørt nok av grusomme vandrehistorier til at jeg ofte på lurer på om mannen bak skjermen faktisk er den han gir seg ut for å være. 

Selv om jeg har vokst opp i den digitale tidsalder, er jeg nok litt gammeldags. Jeg har alltid trodd at den rette finnes der ute et sted. At han plutselig en dag vil stå i baren og kikke på meg. Eller kanskje vi vil bli introdusert av en felles venn?

Men har vi ikke egentlig alltid brukt ny teknologi til å chatte, flørte og møte nye mennesker? Går vi 100 år tilbake i tid, ville ensomme enker og enkemenn sette kontaktannonser i avisen. Da telegrafen ble funnet opp, satt operatørene på kontoret og fikk tiden til å gå med å flørte med telegrafistene i den andre enden av kobbertråden. 

FØRSTE DATE: Kan gjerne være litt klein, men det blir bedre etter hvert!
FØRSTE DATE: Kan gjerne være litt klein, men det blir bedre etter hvert! Vis mer

Da fasttelefonen kom, dukket det opp telefontjenester der man kunne ringe inn og prate med tilfeldige. Kanskje det overhodet ikke er noe merkelig å lete etter kjærligheten på iPhonen sin. Så der sitter jeg en tirsdag kveld, sminkeløs og iført min styggeste pyjamasbukse, med telefonen i hånden – og tenker: Tro om han finnes der inne et sted?

Leksjon #2: – Kunsten å ta kontakt

Etter å ha lastet ned, lært meg og brukt Tinder en stund, går det opp for meg hvor raskt jeg blir lei av de temmelig uklare og uoriginale beskjedene fra Tinder-matchene mine. For i takt med at listen over matcher blir lengre og lengre, blir jeg mer og mer kritisk – og kresen. Jeg slutter nesten å legge merke til halvkjedelige beskjeder som «Hei!» og «Hei sann …». Eller beskjeden jeg får en tirsdag kveld, akkurat en uke etter at jeg har lastet ned Tinder: «Hei. Hvordan ser tirsdag ut for deg?»

Avsenderen er en pen mann på 35 år, som er fire kilometer unna. På profilbildet har han på seg solbriller, og jeg tenker at han ligner litt på James Dean. Tinder forteller at vi har to felles Facebook-venner og 10 interesser til felles. Etter å ha brukt 15 sekunder på å kaste et blikk nedover profilen hans, mister jeg tråden og får aldri svart på beskjeden. Hvis man skal gå helhjertet inn i Tinder-prosjektet, kan det føles litt som om man går mentalt ut på byen hver dag. Men prosedyren er også så spontan og flakkende at man ikke føler seg forpliktet til å gjøre noe med det.

– På de mer tradisjonelle datingsidene er det ofte en ganske seriøs stemning. Man kan fort få inntrykk av at det eneste som gjelder, er å finne Den rette, den man skal ha barn med. Det kan gjerne få noen til å synes at det blir en halvdesperat kjærlighetsjakt. På Tinder er det en mer casual stemning, sier KKs sex- og samlivsekspert Peder Kjøs. 

SMART APP: Tinder finner ut hvor du er, og samler aktuelle dater i ditt nærområde. Du kan også utvide kilometerspennet - og aldersspennet for den saks skyld. Foto: Apple Store
SMART APP: Tinder finner ut hvor du er, og samler aktuelle dater i ditt nærområde. Du kan også utvide kilometerspennet - og aldersspennet for den saks skyld. Foto: Apple Store Vis mer

Leksjon #3: – Det fysiske møtet

Det viser seg at mannen med solbrillene ikke gir opp så lett. Dagen etter vil han vite om jeg har hatt en fin onsdag. Og da jeg ikke svarer på det heller, skriver han igjen om torsdagen. Litt offensivt, veldig modig og egentlig ganske uvanlig, tenker jeg.

Solbrillemannen og jeg chatter litt fram og tilbake i noen dager. En fredag ettermiddag skriver han at Tindersamtalen vår ikke funker for ham, men at jeg må si fra hvis jeg noen gang får lyst til å ta en kopp kaffe og prate om hvor vi kjenner de to felles Facebook-vennene våre fra.

Det går jeg med på og overvinner den lille stemmen i bakhodet som hvisker at jeg jo faktisk ikke vet om han er gift og har syv barn. Eller om han er etterlyst voldtektsforbryter.

Det viser seg at han jobber i musikkbransjen. Etter tre timer og to store øl må jeg noe forbløffet innrømme at jeg muligens akkurat har vært på mitt livs beste første-date. Takket være en app.

LES OGSÅ: Så lang bør første date være

Leksjon #4: – Fra Antarktis til Oslo

Det går en måneds tid med flere øl, middager og lange samtaler om alt fra Tinder til charterferier og tøfler. I mellomtiden blir appen med den lille røde flammelogoen mer og mer populær. Flere ganger har jeg vært på byen med venninner som tar fram mobilen og drar fingrene fram og tilbake over skjermen et par ganger i stedet for å se på hvem som står rundt dem i baren.

KK utgave 30 - som kom  i salg 25. juli.
KK utgave 30 - som kom i salg 25. juli. Vis mer

Det gjelder også andre steder i verden. For nylig møtte to amerikanske feltforskere hverandre via Tinder – mens de begge var utstasjonert på Antarktis. Det blir ofte framhevet at appen passer til en ny generasjon verdensborgere – også hvis man bare er utvekslingsstudent, turist eller forretningsreisende.

– Når jeg er i San Francisco eller New York, er det ikke alltid jeg har noen å spise middag sammen med, forteller sexolog- og parterapeut Kristine Berling, som ofte er på reiser i USA.

- Da kan jeg ta fram Tinder og møte noen interessante mennesker og få en fin opplevelse ut av det, selv om vi begge vet at vi ikke kommer til å gifte oss. Det samme gjelder her hjemme. Jeg har en venninne som møtte en greker på Tinder og viste ham rundt i byen. De hadde en superhyggelig dag sammen – og nå har hun en kontakt i Athen, forteller Berling.

Selv sveiper jeg ikke lenger like ivrig som før. Faktisk har jeg helt sluttet å sveipe. Det er ikke fordi jeg ikke liker Tinder. Tvert imot. Det skyldes at jeg liker mannen med solbrillene veldig godt. Etter flere vellykkede dater enn jeg har tall på, føles det helt uvirkelig at det hele begynte som et tilfeldig, lite drag med tommelen over telefonskjermen. Og hvis noen en dag skulle spørre hvordan vi ble kjent, tror jeg bare jeg sier det som det er. At vi møttes en tirsdag kveld. På iPhonen min.

Denne saken er hentet fra KK 30, som kom i salg fredag 25. juli. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer