<strong>INGEN MIRAKELKUR:</strong> Det finnes dessverre ingen «mirakelkur» mot strekkmerker. Det å sørge for å få i deg nok væske og holde deg i fysisk aktivitet kan imidlertid øke blodsirkulasjonen og hjelpe huden beholde elastisitet. Foto: All Over Press
INGEN MIRAKELKUR: Det finnes dessverre ingen «mirakelkur» mot strekkmerker. Det å sørge for å få i deg nok væske og holde deg i fysisk aktivitet kan imidlertid øke blodsirkulasjonen og hjelpe huden beholde elastisitet. Foto: All Over Press Vis mer

Strekkmerker

Kan du forhindre strekkmerker?

Ekspertens råd er vann og trening - rett og slett fordi det hjelper huden å beholde elastisiteten.

Publisert
Sist oppdatert
Strekkmerker er et veldig vanlig «problem» og svært mange kvinner, og menn, opplever å få slike merker på kroppen en eller annen gang i løpet av livet.

LES OGSÅ: Hvorfor får jeg strekkmerker?

Merkene (striae distensa), som sees som stripeformede hudområder der huden er fortynnet og lett rynket, oppstår fordi hudvevet blir strukket og dermed brister, og ifølge Brynjulf Barexstein, allmennlege og koordinator på Lommlegen.no, oppstår de som regel når huden tøyes under graviditet, eller ved kraftig vektøkning.

Også hormonelle endringer under vanlig vekst kan gi strekkmerker, og det regnes at om lag 70 prosent av jenter i slutten av tenårene, og 40 prosent av gutter, vil ha strekkmerker.

Det å få slike merker er helt normalt, og regnes ikke som sykdom. Likevel synes mange av oss at det kan være svært plagsomt, og det er oftest områdene rundt rumpa som er mest utsatt.

LES OGSÅ: Små pupper - færre strekkmerker

Ingen mirakelkur

Dessverre finnes det ingen «mirakelkur» mot strekkmerker, selv om det selges utallige ulike kremer og midler som hevder at de skal kunne motvirke eller fjerne merkene.

Ifølge Barexstein trenger nemlig ikke kremene langt nok ned i huden til å kunne hjelpe.

- Faktisk er det ingen dokumentert effektiv behandling mot strekkmerker. Kjerringrådene er mange, men ingen er vist å ha noen sikker virkning. Alt man smører på huden i håp om at det skal bedre strekkmerkene, trenger ikke så langt ned i huden som strekkmerkene sitter, så alle disse preparatene som selges til dette bruk, virker nok bedre på lommeboken til de som selger det, enn på strekkmerkene, har han tidligere skrevet på Lommelegen.no.

Også Kjetil Guldbakke, hudlege på Lommelegen.no, har tidligere uttalt seg om strekkmerker og behandling, og i likhet med Barextein er hans konklusjon at svært få midler faktisk fungerer mot dette.

- Det finnes en lang rekke kremer som selges mot strekkmerker. Generelt er resultatene skuffende. Strekkmerker hos tenåringer blir ofte bedre med tiden. Heldigvis blir også merkene mindre synlige av seg selv etter hvert. I løpet av noen år vil de røde stripene bli mer hvite - og dermed mindre synlige, har han skrevet.

Drikk og tren

Ifølge Dr. Roshini Raj i CNNhealth.com (ekstern lenke) finnes det imidlertid visse råd du kan følge i et forsøk på å bekjempe utviklingen av de røde merkene, og det å få i seg nok væske og holde seg i fysisk aktivitet er hennes beste tips.

- Det er svært lite du kan gjøre for å forhindre strekkmerker, noe av det har også sammenheng med gener. I tillegg kan du ikke gjøre noe med strekkene du får under graviditet. Det beste rådet mitt er å drikke nok, altså holde kroppen hydrert, og trene regelmessig. Dette øker blodsirkulasjonen og hjelper huden til å beholde elastisiteten, skriver hun på CNNhealth.com (ekstern lenke).

Også Barexstein og Guldbakke har tidligere kommet med tips når det gjelder strekkmerker på Lommelegen.no.

- Det jeg ville anbefalt i første omgang er å bruke rikelig med fuktighetskrem. Enkelte mener at kremer med Vitamin C kan være til nytte, men det er ingen god dokumentasjon her. Av kremer på resept finnes det rapporter på at kremer med A-vitamin (som Aberela) kan være til hjelp hos enkelte i en periode. Disse er reseptbelagt, så da må man innom en lege først til undersøkelse, har Guldbakke skrevet.

Barextein skriver også at styrketrening kan bidra til å gjøre strekkmerkene mindre synlige.

- Det kan være smart å trene styrketrening og stramme opp musklene under strekkmerkene - det kan gjøre dem mindre synlige. Og noen synes at det å være litt brun, gjør dem mindre synlige også, har Barextein tidligere uttalt.

Tips til en treningstime som strammer kroppen finner du her!

LES OGSÅ: Du kan ikke skrubbe bort cellulittene

Andre tips:

 • Det å trene magemusklene slik at de blir stramme, kan også føre til at huden blir strammere og merkene ikke synes så godt.
 • Det er viktig med med et sunt og variert kosthold, slik at huden får den næringen den trenger.
 • Overdreven slanking er ikke bra med tanke på strekkmerker, siden dette vil fjerne underhudsfettet og føre til at all strekkbelastningen på magen blir tatt av huden.
 • Laserbehandling kan eventuelt være med på å dempe fargen i merkene og gjøre dem mindre synlige.

  Dersom du synes merkene dine er svært sjenerende og plagsomme anbefaler ekspertene deg å oppsøke lege.

  Les mer om strekkmerker og behandling på Lommelegen.no!

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer