KK.NO: Når man snakker om hormoner er det fort gjort å tenke PMS og humørsyke gravide kvinner, men sannheten er den at vi alltid har hormoner i kroppen.
Og alle disse hormonene har en viktig oppgave. De har nemlig innvirkning på alt fra vekt, søvn og humør, til kroppstemperatur, sexlyst og fruktbarhet.
Dersom hormonproduksjonen kommer i ubalanse kan dette føre til flere ulike sykdommer og plager, avhengig av hvilke hormoner som rammes. Og symptomene kan være mange.
LES OGSÅ: Derfor får du søtsug når du har mensen
Særlig stoffskifteproblemer er vanlig
– En hormonsykdom er en tilstand med for mye eller lite produksjon av hormoner, eller virkning av ett eller flere hormoner i kroppen. Hormonene produseres i kroppens kjertler, og dirigeres av sjefen selv – hjernen, via hypothalamus og hypofysen – som et stort orkester, sier Lars Omdal, lege ved Balderklinikken til KK.no.
Han har en spesiell interesse for endokrinologi, og sitter også i faglig råd i Norsk Thyroidea Forbund.
– Endokrinologi er læren om alle hormonene og de tilstandene der dette komplekse systemet på en eller annen måte er affisert. Vanlige årsaker til hormonsykdommer er autoimmunitet, enzymfeil, svulster i kjertlene, og arv.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger