Hormoner

Kan du ha en hormonsykdom?

Kan påvirke både vekt, hårvekst og humør.

UBALANSE: Dersom hormonproduksjonen kommer i ubalanse kan dette føre til flere ulike sykdommer og plager, og symtpomene kan være svært mange. Foto: Juice/REX/All Over Press
UBALANSE: Dersom hormonproduksjonen kommer i ubalanse kan dette føre til flere ulike sykdommer og plager, og symtpomene kan være svært mange. Foto: Juice/REX/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når man snakker om hormoner er det fort gjort å tenke PMS og humørsyke gravide kvinner, men sannheten er den at vi alltid har hormoner i kroppen. 

Og alle disse hormonene har en viktig oppgave. De har nemlig innvirkning på alt fra vekt, søvn og humør, til kroppstemperatur, sexlyst og fruktbarhet.

Dersom hormonproduksjonen kommer i ubalanse kan dette føre til flere ulike sykdommer og plager, avhengig av hvilke hormoner som rammes. Og symptomene kan være mange.

LES OGSÅ: Derfor får du søtsug når du har mensen

Særlig stoffskifteproblemer er vanlig

– En hormonsykdom er en tilstand med for mye eller lite produksjon av hormoner, eller virkning av ett eller flere hormoner i kroppen. Hormonene produseres i kroppens kjertler, og dirigeres av sjefen selv – hjernen, via hypothalamus og hypofysen – som et stort orkester, sier Lars Omdal, lege ved Balderklinikken til KK.no.

Han har en spesiell interesse for endokrinologi, og sitter også i faglig råd i Norsk Thyroidea Forbund. 

– Endokrinologi er læren om alle hormonene og de tilstandene der dette komplekse systemet på en eller annen måte er affisert. Vanlige årsaker til hormonsykdommer er autoimmunitet, enzymfeil, svulster i kjertlene, og arv. 

LES OGSÅ: De vanligste symptomene på høyt stoffskifte

INSULIN: Diabetes type 1 er en av de tre mest vanlige hormonsykdommene blant kvinner. Personer med diabetes type 1 må ha insulintilførsel i form av injeksjoner. Foto: Voisin/Phanie/REX/All Over Press
INSULIN: Diabetes type 1 er en av de tre mest vanlige hormonsykdommene blant kvinner. Personer med diabetes type 1 må ha insulintilførsel i form av injeksjoner. Foto: Voisin/Phanie/REX/All Over Press Vis mer

De vanligste hormontilstandene hos kvinner er:

•    Skjoldbruskkjertelen: Lavt og høyt stoffskifte
•    Eggstokker: PCOS, hyperandrogenisme (for mye testosteron), 
•    Bukspyttkjertelen: Diabetes type 1

Av de mer sjeldne hormonsykdommene finner du hypofyse-svikt, ovarialsvikt, som er for tidlig overgangsalder, Addison sykdom, som er en svikt i hormonproduksjonen i binyrene, og Cushing som er overproduksjon av hormoner i binyrene. 

En rekke ulike symptomer

Siden det finnes mange ulike hormonsykdommer så finnes det også mange ulike symptomer. Så hvordan kan du egentlig vite om du har en hormonsykdom? Og ikke minst, hvordan kan du vite hvilken type hormonsykdom du har?

– Hver tilstand har sin typiske symptomprofil, ofte med symptomer fra mange steder eller funksjoner i kroppen, siden mange av hormonene har så utbredt virkning. For eksempel kan lavt stoffskifte, som er en av de aller vanligste hormonsykdommene hos kvinner, preges av tretthet, tregt «tåkehode», nedstemthet, og ofte vektøkning og hovenhet i kroppen. 

– For mye testosteron, som er vanlig ved PCOS, gir tendens til økt hårvekst og kviser. Typisk til stede ved PCOS er insulinresistens, der insulin virker dårligere i blant annet muskel og leverceller, og en ser en akkumulering av fett i og rundt magen, sier han.

MAGEFETT: Både lavt stoffskifte og PCOS kan medføre vektproblemer. Sistnevnte kan særlig føre til at fettet legger seg på magen. Foto: Anna Fotyma / Alamy/All Over Press
MAGEFETT: Både lavt stoffskifte og PCOS kan medføre vektproblemer. Sistnevnte kan særlig føre til at fettet legger seg på magen. Foto: Anna Fotyma / Alamy/All Over Press Vis mer

Trenger livslang behandling

Mange av de ulike hormonsykdommer kan behandles effektivt av endokrinologer (hormon-spesialister). Hvilken type behandling du trenger avhenger av hva slags hormonsykdom du har, og om det er snakk om mangel på hormoner, eller overproduksjon av hormoner.

– Ved svikt i en kjertel – som gir mangel på et hormon -, kan hormonet erstattes med daglig medisinering. For eksempel tyroxin-tabletter ved lavt stoffskifte og insulin-sprøyter ved diabetes type 1, forklarer Omdal. 

Dette betyr ikke at du blir kvitt sykdommen, og du er avhengig av livslang behandling. Men hvis hormonbehandlingen gjennomføres riktig vil du slippe å oppleve særlig med symptomer eller plager. 

– Ved overproduksjon av et hormon på grunn av en godartet svulst i en kjertel, kan denne opereres bort. Etterpå vil en trenge livslang medisinering med det hormonet som kjertelen produserte. PCOS og insulinresistens kan påvirkes positivt og noen ganger reverseres helt med optimalt kosthold og godt med fysisk aktivitet.

LES OGSÅ: Får du hår på rare steder?

Stress kan også gi problemer

– Vi vet nå at hormonene i kroppen – det endokrine systemet - jobber tett med både hjernen, nervesystemet og immunsystemet, og et relativt nytt fagfelt innen medisinen har sett dagens lys – psykonevroendokrinoimmunologi. 

BEHANDLING: Mange av de ulike hormonsykdommer kan behandles effektivt av endokrinologer. Hvis hormonbehandlingen gjennomføres riktig vil du slippe å oppleve særlig med symptomer eller plager.  Foto: Burger/Phanie/REX/All Over Press
BEHANDLING: Mange av de ulike hormonsykdommer kan behandles effektivt av endokrinologer. Hvis hormonbehandlingen gjennomføres riktig vil du slippe å oppleve særlig med symptomer eller plager. Foto: Burger/Phanie/REX/All Over Press Vis mer

Våre følelser, tanker og mental aktivitet kan nemlig påvirke både hormonene og immunsystemet, og dermed hele kroppen. Og disse sammenhengene gjelder for oss alle. Et av de viktige stikkordene her er stress. 

– Binyrene har en sentral rolle i stress-responsen med hormonene kortisol og adrenalin. Spesielt når stress-responsen er kronisk oppregulert, kan mange dominobrikker falle i hele det hormonelle systemet, og også psykisk, i nerve- og immunsystemet, forteller legen.

Han påpeker derfor at stress-reduksjon og en positiv og balansert psyke vil kunne begrense mange «hormonelle svingninger» siden det er hjernen som er dirigenten for hele det endokrine systemet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer